|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 29, 2024 9:10 pm Naslov sporočila: Ogenj doma na vrtu |
|
|
Kako je sedaj s tem? Ali lahko doma na vrtu skurim dračje, ki se je nabralo čez leto?
Kaj je pa s piknikom doma za hišo, roštiljem, pečenjem krompirja v žerjavici, narabutane koruze (itak industrijska ki se sadi ni užitna)?
Kako je pa s pikniki v naravi in odprtim ognjem, toliko da bo tema popolna...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6735 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sre Maj 29, 2024 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem jaz razumel, dračje lahko kuriš (če seveda ni v veljavi kaka prepoved zaradi požarne ogroženosti) pod pogojem, da boš pepel porabil za gnojenje vrta ... ne pospravljanje, pač pa (kako se že pravilno reče temu) priprava gnojila.
Roštilj na vrtu verjetno lahko definiraš kot štedilnik letne kuhinje, tako da glede tega ne vidim težave.
Glede zadnjega pa nimam odgovora, ker nekako nisem pristaš kurjenja "kjerkoli". Če že, potem bi bilo mogoče za razmisliti o eventuelni uporabi mogoče česa v smislu "vrtnega ognja".
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.92 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Sre Maj 29, 2024 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz vse kar ne gre čez drobilec porabim v peči. Kar gre, konča na kompostu.
Na zadnje sem kuril pred več kot 15-timi leti.
Lani sem se vrgel v stroške in si nabavil pravo mašino in moja žena prav uživa v tem početju: https://www.youtube.com/watch?v=uJ8elCA-Efw
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 29, 2024 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me kaj pravi zakonodaja, praksa, občinski odloki. Nekdo je omenil da je kazen, če kuriš doma na vrtu, 400 EUR. Zato sprašujem...
frenki je napisal/a: |
Roštilj na vrtu verjetno lahko... |
Če bi prišla inšpekcija, bi se morda lahko zgovarjal da imamo piknik ali pa roštilj, oziroma piknik v naravi (zato sem dodal to opcijo, ker ljudje piknike imajo v naravi...)
hudamravljica je napisal/a: |
Jaz vse kar ne gre čez drobilec porabim v peči. |
Razmišljam kako bi poleno porinil v plinsko peč... Imaš kakšno idejo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1662 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sre Maj 29, 2024 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, tudi mene zanima kako je po črki zakona...
Če kurim veje, jih zmečem v 200 litrski sod, ki je pripravljen za kurjenje, spodaj luknje za zrak, dodane ima tudi 3 noge, da ne stoji na tleh. Če bi prišel kdo od redarstva npr, bi rekel da imam "vrtni ogenj" oziroma pečico, štedilnik... Kurim posušeno, da je dima čim manj, pepel seveda porabim na njivi oziroma vrtu, tudi kurim izključno tam.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Čet Maj 30, 2024 6:49 am Naslov sporočila: |
|
|
twom je napisal/a: |
[b]
Razmišljam kako bi poleno porinil v plinsko peč... Imaš kakšno idejo? |
poleno daš v lonec in ga pražiš do pooglenelosti , lesni plin napelješ v plinsko peč in prižgeš
problemi ??
--------------------------------------------------
26.03.2024
Citiram: |
V času spomladanskih opravil na vrtu se pojavljajo vprašanja v povezavi s prepovedjo kurjenja ostankov obrezovanja drevja, plevela in podobnega naravnega nenevarnega materiala. Kurjenje je za uporabnike kmetijskih zemljišč dovoljeno, če zakurjeni materiali niso odpadek, ker so namenjeni nadaljnji uporabi pri kmetovanju na kmetijskih zemljiščih.
Kurjenje naravnih nenevarnih materialov urejajo predpisi različnih upravnih področij, in sicer je od področnega predpisa odvisno tudi, kateri organ je pristojen za nadzor nad izvajanjem predpisa. Problematiko kurjenja, ki je vezana na izvajanje kmetijskih opravil, ureja ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Kadar ne gre za uporabnike kmetijskih zemljišč, primere obravnavajo drugi pristojni organi, in sicer v primeru odpadkov ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, v primeru požarne varnosti pa ministrstvo za obrambo, natančneje uprava za zaščito in reševanje.
Pri vsakem primeru je treba najprej ugotoviti, ali so materiali, ki se kurijo, odpadek ali ne. “Po veljavni uredbi o odpadkih je odpadek vsaka snov ali predmet, ki ga imetnik zavrže, namerava zavreči ali mora zavreči,” so na kmetijskem ministrstvu poudarili v današnjem sporočilu za javnost.
Navedena uredba prepoveduje kurjenje vseh odpadkov na prostem, vendar obenem tudi določa, da odpadek niso naravni nenevarni materiali, ki nastajajo v kmetijstvu in se nadalje uporabljajo pri kmetovanju. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, to pomeni, da če materiali izpolnjujejo hkrati oba pogoja – nastajajo v kmetijstvu in se tudi uporabljajo pri kmetovanju -, niso odpadek in zanje ne veljajo predpisi o ravnanju z odpadki.
Nadaljnja uporaba teh materialov pri kmetovanju pomeni, da jih lastnik ni zavrgel ali nameraval zavreči, temveč jih uporablja ali jih bo uporabil pri kmetovanju. To pomeni tudi, da je ravnal v smeri preprečevanja nastajanja odpadka.
Pri tem je pomembno še, da so kmetovanju namenjena kmetijska zemljišča opredeljena po veljavnem zakonu o kmetijskih zemljiščih, kjer je zapisano, “da vsak uporabnik kmetijskega zemljišča ravna kot dober gospodar”. To vključuje uporabo primernih kmetijskih metod za ohranjanje trajne rodovitnosti zemljišč in ravnanje v skladu z dobro kmetijsko prakso. V nekaterih primerih, odvisno tudi od kurjenega materiala, lahko to “vključuje kurjenje rastlinskih ostankov iz kmetovanja in uporabo tako pridobljenega pepela kot sredstva za gnojenje”, so še poudarili na ministrstvu. |
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 506 Aktiv.: 4.53 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Čet Maj 30, 2024 7:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Prepovedano je sežiganje odpadkov. V kolikor kuriš veje za pepel katerega porabiš pa je dovoljeno v kurišču. Odlok ne govori o tipu kurišč. Nabavil sem kovinsko kurišče kot ga imajo v Bauhausu. Veje sem dobro posušil in ko je dobro zagorelo ni bilo niti dima.
Po izkušnji mojega prijatelja iz Šiške to čisto zadostuje. Sosed (prijazen, okoljsko in "woke" osveščen, kulturen, ...%$#) je poklical gasilce in policijo. Oboji so ga le opozorili. Ker je kuril v kurišču iz Bauhausa je bilo vse BP in ni dobil kazni. Prosili so ga, že zaradi "prijaznega" soseda, da naj naslednjič prej pokliče na 112 in pove, da bo kuril v kurišču, da ne hodijo brez zveze.
Sem iskal odlok MOLa na netu pa ga ne najdem. Prispel je po pošti v marcu.
Ravno ko sem objavil moj odgovor sem videl, da je Lucca medtem objavil pojasnilo, ki dobro opisuje kaj je odpadek.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.92 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Čet Maj 30, 2024 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
twom je napisal/a: |
Razmišljam kako bi poleno porinil v plinsko peč... Imaš kakšno idejo? |
Večina kmetov in vrtičkarjev vrtne ostanke zakuri in ne kompostira.Nato pa kupujejo kompost pridelan kdo ve iz česa.
Če nimaš peči, bo morda kdo dal za pivo in odpeljal drva!?
Spodaj drva oljke, lovorja, hruške....
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
254.76 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.39 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Čet Maj 30, 2024 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Daj preveri če je to glede vej ali je samo za komunalne opdake. Eg razne stiroporje, najlon z vrta itd.
Je pa bilo še nekaj glede oddaljenosti 150m od gozda in dugih objetkov.
_________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2024 6:44 am Naslov sporočila: |
|
|
A prepoved kurjenja v naravi (vikend) zajema tudi žar na oglje/brikete?
Ker tu ni ognja,..le žerjavica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3531 Aktiv.: 31.53
|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2024 6:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Morda pa bi bilo treba organizirat ekskurzijo v kakšno etnično območje in si ogledat na terenu, kako se lahko kuri brez kazni. Tudi izolacijo “najdenih” kablov.
_________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 506 Aktiv.: 4.53 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2024 8:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Mosquito si me kar nasmejal še posebej, če se spomniš kaj sem povedal glede tega na pikniku.
Da izkoristim temo.
Včeraj sem gledal motorne žage. Na vrtu imam podrto jablano, ki jo moram razrezat. Letos zgradim peč za peko. Rabil bom drva, zato bom v bližnjem gozdu počistil podrto bukev, ki že drugo leto leži preko poti.
Sedaj pa glede izbire. Potrebujem bencinsko zaradi občasne uporabe v gozdu, z mečem 38cm in temu primerno moč. Svetovana mi je bila Stihl žaga z mečem 38cm. Cene za MS212 so od 300€ dalje. Ker nisem profesionalec sem gledal tudi veliko cenejše Ramde, čeprav raje dam duplo več za Stihl. Stihlove ne znam izbrat, ker je preveč ponudbe modelov in potem hitro priplezaš do profi žage.
Ramda YS-4116F... 40ccm, 1,6kW (2,2HP), meč 40cm, 5,3kg, cena 125€. Zdi se mi pretirano poceni, zato toliko dvomov o kvaliteti.
Za 125-150 euriča pa dobiš že 50-55ccm, 1,6-2,5kW (2,2-3,4HP) meč 45cm, 5,3-7,1kg
Kaj uporabljaš ti in kaj mi priporočaš?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3531 Aktiv.: 31.53
|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2024 8:29 am Naslov sporočila: |
|
|
HUSQVARNA 120i je super, če imaš še kakšno drugo orodje, ki gre na baterije (npr. laksarca), sicer zna biti kar drago. Njen bencinski ekvivalent naj bi bil model 120, ki je tudi priročna, lahka, vzdržljiva, ... S stihl nimam izkušenj.
_________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2024 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri kurjenju v naravi je kar nekaj zmede, ker to področje ureja kopica zakonov in predpisov. Največji problem je uredba o odpadkih, ki pod odpadke šteje tudi vrtne ostanke in jih kot take ni dovoljeno sežigati.
Razen . . . kmetijsko zemljišče (to ni dvorišče ali gozd) si dolžen upravljati kot dober gospodar (to ti nalaga zakon), kar pomeni . . .
- da moraš zeleni odpad, ki je okužen, ustrezno uničiti, da preprečiš . . .
- da pepel iz sežiga uporabljaš za gnojenje . . .
Skratka, kot vedno je nekam odšla zdrava kmečka pamet. Ljudje kurije vse sorte odpadkov in potem je pač potrebno nekje potegniti črto, domače kurjenje pač ni sežigalnica vseh mogočih odpadkov.
Mimogrede veje do cca 4 cm odlično melje tudi najcenejši drobilec vej iz Hofer-ja. Finančni atentatorji na lastne denarnice pa naj kar kupujejo krepko precenjene Husqvarne, Stihle & Co.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni