www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Delovanje zaščite za nizek nivo olja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rplink3r
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02
Aktiv.: 2.27
Kraj: Levec

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 27, 2024 6:14 pm    Naslov sporočila:  Delovanje zaščite za nizek nivo olja Odgovori s citatom

Pozdrav,

Imam kitajski agregat 8500KT, na katerem je plovcek za zaznavanje nivoja olja.

Zadnjic sem za hec preveril ce to deluje, pa ni ravno kazalo da funkcionira.

Plovcek dela - ce zmanjka olja sklene na maso. Ampak ko sem pa rumeni kabel od tega modula sklenil na maso in pustil sklenjenega na masi pa agregat ni ugasnil.

Pozna kdo kaj naj bi sploh ta modul bil, nekje piše da je kar dioda, samo smisla ne vidim, lahko bi dal kar črn kabel na maso in izklopi kot stikalo za izklop?

61yRgRMaeaL.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  73.17 KB
 Pogledana:  5 krat

61yRgRMaeaL.jpg

honda_oil_alert_schematic.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  53.95 KB
 Pogledana:  8 krat

honda_oil_alert_schematic.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
rplink3r
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02
Aktiv.: 2.27
Kraj: Levec

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 27, 2024 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če komu prav pride sem se posvetil zadevi. Ker nisem z multimetrom izmeril nič sem razdrl.

Ugotovitev je da je ta modul bil lažen - fake, samo kabli zaliti v ohišje, nobene diode, nič. Še rumen kabel ni sploh imel vodnikov... Shocked

IMG_20240627_192234.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.72 MB
 Pogledana:  17 krat

IMG_20240627_192234.jpg

IMG_20240627_192116.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.71 MB
 Pogledana:  11 krat

IMG_20240627_192116.jpg

IMG_20240627_192125.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.29 MB
 Pogledana:  10 krat

IMG_20240627_192125.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 12, 2024 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred časom sem nekaj raziskoval v tej smeri, ene posebne vrste dioda bi morala biti, ampak še nisem ugotovil kakšna.
Iskanje v tej smeri: https://www.google.com/search?q=diagram+honda+gx160+kill+switch+wiring
klikneš na images in se odpre polno slik in nekaj shem.
Pred nekaj meseci sem naročil ene dela za agregat, lahko da je bila vžigalna tuljava in praktično vse kar paše zraven štroma, tudi tale modulček, stikalo za izklop, svečka, fajfa za na svečko, filter za gortivo, ...
uh, lansko leto konec novembra sem naročil... https://aliexpress.com/item/1005005936293403.html
da sem obnovil zalogo, ker sem nekomu menjal vžigalno, saj je taka na mnogih agregatih in na nekaterih kosilnicah.

Ja, zadeva naj bi delovala tako, da zadrži kontakt proti GND, ampak se ne sme sam sprožiti.
Bom za hec razkopal ta modul ali pa ga sprobal če deluje. Nisem prepričan ali na mojem agregatu je, bom pogledal, saj ga zaženem vsaj 2x letno tudi če ni potrebe in najkasneje po 2 letih zamenjam olje ne glede na delovne ure.

V času mirovanja motorja ne sme biti sklenjen kontakt proti GND, da vžig sploh deluje. Nivojno stikalo za olje oziroma stikalo pritiska olja (odvisno kaj je montirano, če ni oboje), naj bi sklenilo kontakt če ni dovolj olja ali ni pritiska olja. No, ta pogoj o pritisku je že izpolnjen, ko motor miruje, zato je zaporedno s stikalom za pritisk vezan ta modulček. Naj bib ila to ena posebna vrsta diode, ki deluje kot tiristor, ima neke vrste holding-current, da prevaja dokler teče tok, ko toka ni več, se nekako izključi. Kako točno to lahko deluje v tem primeru ne vem, ker ni DC tok, ampak je pulzni tok z AC komponento, ker ima jedro tuljave 2 pola, magnet pa gre mimo in naredi pred glavnim najmočnejšim impulzom še polovični kontra impulz.

Ker nedvoumne informacije nisem našel niker bo treba narediti meritve in raziskati način delovanja.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.71

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 13, 2024 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem razdru 6,5 konjski motor, ker sem rabil dati stružiti gred. Notri v bloku motrja ni nič drugega kot plovec v ohišju. Ta plovec je povezan z kablom, na drugi strani ima pa bakreno pero, ki se ob pomanjkanju olja dotakne dna bloka motorja, ki je ohišje posledično masa. Pri sestavljanju motorja sem to odstranil saj bi mi v hribovitem terenu na kosilnici predstavljalo zgolj težave in manjše količino olja v bloku motorja.
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 13, 2024 12:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz imam takega na motokultivatorju ( loncin 15KM)

https://parttis.eu/izdelek/modul-sl115608/

so me pa opozorili da mora biti olja natanko prava količina sicer lahko poškoduje motor sploh motokultivator ima nizko ravno dno in se količina hitro zgubi . ( kadi in izgublja moč )

--------------------------------------------------

za hribovit teren imaš motor vpet na ''zibki '' in se nagiba pod kotom

brezimenko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 13, 2024 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tega žal nimajo vse kosilnice niti kakšen Reform, Rapid, Koppl, ki se z ceno hvali koliko so s tehnologijo naprej. Lahke gorske kosilnice imajo običajno navaden enocilinderski bencinski Hondin prisilno zračno hlajen motor, kater ima samo dodano črpalko za bencin in ne za olje. Težji modeli imajo pa dvocilinderca z oljnim filtrom. Ti pa imajo svojo črpalko za olje in stikalo za pritisk olja. Pri nobenih od teh se motor ne ziblje. Se pa ziblje pri Italijanu Eurosystem pa mogoče še kakšnemu, zelo redek patent.

Najraje bi menjal za elektriko pa ne rabiš sploh "merkat" na olje.

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 13, 2024 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

evo tak zgleda kit za nadgradnjo ( ideja za predelavo ?)

https://sbay.si/villager-prikljucki/4215-komplet-za-delo-na-klancu-villager-vmm-2119-l.html

--------------------

vem da ima tudi bcs to

brezimenko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 13, 2024 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BCS? Da nisi za kaj drugega zamenjal? Nisem se videl tega modela.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni