|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Demon Neznanec

Pridružen-a: Pon 30 Okt 2006 17:40 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Pon Okt 30, 2006 6:02 pm Naslov sporočila: Kako začeti s programiranjem mikrokontrolerjev? |
|
|
Pozdravljeni,
sem novinec na področju mikroprocesorjev in imam nekaj osnovnih vprašanj, za katera upam, da mi boste znali odgovoriti nanje.
Imam Philips-ov "target board" ITLPC2138 in razvojno okloje WinIDEA (verzija 9.6.119).
Prebral sem si:
-knjigo Jurija Mikelna PROGRAMIRAJMO mikrokontrolerje (vem, da govori o PIC procesorjih, vendar sem si z njeno pomočjo ustvaril vsaj približno predstavo, kako procesorji delujejo in kako jih pripraviš, do tega, da nekaj naredijo)
-diplomsko nalogo Aleša Hribarja Mikrokrmilniški učni sistem (ki govori o zgoraj omenjeni razvojnem sistemu)
-Philips LPC2138 Target board User's Guide
-začel pa sem brati tudi LPC2131/2132/2138 User Manual (vendar sem po parih straneh ugotovil, da verjetno nima smisla, ker nisem razumel niti 10%)
Iz zgornje literature sem si približno ustvaril sliko, kako je treba programirati mikrokontrolerje, vendar pa je potem nastopila težava. Iz diplomske naloge Aleša Hribarja sem v WinIDEA prepisal program, ki ga je prevajalnik prevedel, vendar pa sedaj ne vem, kako naj ga spravim do procesorja. Prosim vas, če mi lahko pomagate in mi poveste, kaj vse morem narediti (poleg tega da napišem program), da se bo začel procesor premikati (katere datoteke moram dati v projekt, kaj moram nastaviti v WinIDEA...)
Za odgovore se vam vnaprej zahvaljujem!
PS: Prosim ne pišite odgovorov v stilu "uporabi Googel", ker že dva tedna intenzivno delam na temu, vendar se stvar, kljub temu nikamor ne premakne.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Okt 30, 2006 6:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na temo programiranja mikrokontrolerjev je bilo na forumu že ogromno napisanega. Poskusi najprej iz že napisanega "izluščiti" kaj uporabnega.
Moj nasvet je preprost. Odločiti se je potrebno za eno iz med "družin" mikrokontrolerjev. Koliko vidim glede na to, da že imaš razvojno orodje ga imaš (spraševati na forumu kaj izbrati PIC,atmel, Philips....) je nesmiselno, kajti vsaka taka debata na forumu zaide v brezplodno premlevanje. Vsak bo pač navijal za tistega s katerim dela )
Za začetek iz "družine" izberi najpreprostejšega člana, stiskaj si dokumentacijo ter začni s preučevanjem arhitekture. Kot orodje za programiranje za začetek uporabi čim nižji programski jezik. Zamisli si neko aplikacijo ter jo skušaj realizirati. (spomnim se svojega prvega "izdelka" - to je bil intervalni regulator za brisalce v avtomobilu. )
Zakaj z čim nižjim jezikom? Tovrstna orodja proizvajalci po večini ponujajo free. Načini programiranja so med različnimi družinami zelo podobni, tako da prehod iz ene na drugo družino ni dosti problematičen. In še nekaj ZELO pomembno. Pri resnem programiranju z višjenivojskimi jeziki je dostikrat nuja uporaba assemblerja.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Demon Neznanec

|
Objavljeno: Pon Okt 30, 2006 6:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor!
S programiranjem (zaenkrat) nimam problemov in mi tudi v assemblerju ni težko napisati par osnovnih ukazov (kar je zame zaenkrat zadosti). Moj problem je v tem, da ne vem, kako prenesti program iz WinIDEA na mikrokontroler. Ko mi bo enkrat uspelo napisati npr. program, ki bo prižgal LED (na racunalniku ze imam program, ki domnevam, da bo naredil to, vendar ga neznam naložiti na mikrokontroler), se bom že počasi učil iz literature, ki jo imam.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zcetrt Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29 Prispevkov: 275 Aktiv.: 1.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 30, 2006 7:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se vidi to kot šarm...
Mislim, da bi se našlo, kar te zanima. Sam tudi nimam izkušenj z ARM-ji. Pice je pa treba spečti (vtakniti v programator in vnesti hex npr.)
_________________ 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Okt 30, 2006 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali imaš programator (JTAG)? Tvoje razvojne plošče ne poznam in ne vem, če podpira JTAG. Sigurno se pa da s to ploščo programirati krmilnik preko COM porta. Na philipsovi strani najdeš majhen programček, ki ti zapeče preko serijskega porta hex datoteko na procesor. Ta programček sem dodal v prilogi. Uporabiš navaden serijski kabel z DB9 konektorji, ko zaženeš program, moraš ročno vpisati hitrost oscilatorja oz. kristala, ki poganja procesor. Vrsto procesorja pa potem program sam zazna. V tvojem razvojnem studiu omogoči opcijo, da ti naredili hex datoteko. Potem pa samo to datoteko naložiš na LPC-ja.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
flash.isp.utility.lpc2000.zip |
Velikost datoteke: |
2.7 MB |
Downloadano: |
15 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blueH2O Član

Pridružen-a: Sob 30 Sep 2006 9:23 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.31
|
Objavljeno: Pon Okt 30, 2006 7:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Demon, predvidevam da hodiš na FE in v 1. letniku nisi imel programiranja v Cju za Š-ARM.
Poglej pod priponko, zdownloada primer.zip in odzipaj v neko mapo. V WinIDEA odpri Workspace in poišči "projekt" v mapi, ki si jo odzipal. Compile, Make, Download in Run... To je to.
Toliko za motivacijo...
Opis: |
Primer prižiganja in ugašanja LED diod, za WinIDEA in ITLPC2138 |
|
 Download |
Ime datoteke: |
primer.zip |
Velikost datoteke: |
75.3 KB |
Downloadano: |
62 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Okt 30, 2006 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, sem malo pogledal datasheet od te plošče in vidim, da ne gre programirati preko serijkega porta, ker še manjka linija, ki postavi procesor v reset in linija, ki ga postavi v boot mode.
Opazil pa sem, da ima debugger na plošči, ki deluje preko USB-ja, vsaj tako sem razumel. Preberi si datasheet, ker je vse lepo opisano.
Ima pa plošča tudi konektor za JTAG, s katerimo lahko debuggiraš program.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Demon Neznanec

|
Objavljeno: Pon Okt 30, 2006 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
blueH2O je napisal/a: |
Demon, predvidevam da hodiš na FE in v 1. letniku nisi imel programiranja v Cju za Š-ARM. |
Zaenkrat hodim še na gimnazijo. Mikrokontrolerjev pa sem se lotil, ker me to področje zanima. Hvala za primer, vendar ga zaenkrat še neznam download-at. Mi napise:
Citiram: |
Prenos in ogled priponk je namenjen AKTIVNIM ČLANOM foruma (preberi pravila!). (Allowed for active forum members only!) |
Ali mi lahko kdo razloži to?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
luka Član

Pridružen-a: Čet 16 Feb 2006 21:49 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.07 Kraj: Log pri Brezovici
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Demon Neznanec

|
Objavljeno: Pon Okt 30, 2006 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
frenki je napisal/a: |
Tule zna biti zanimivo. Majstori so na board integrirali iONE ICD (na predstavljeni shemi ni narisan), s katerim se hoče pogovarjat IDE. Podlo po mojem mnenju, glede na dejstvo da gre za izobraževalni pripomoček. Vprašanje, kako WinIDEA sodeluje s ploščo, če stvar ni pravilno licencirana ali pa evaluation period poteče. Preveri najprej tole.
Lp, Frenki
p.s. Glede download-a si preberi pravila.
|
Stvar je pravilno licencirana in naj bi imela licenco še skoraj 1 leto.
Glede download-a pa zgleda, da bom moral čakati še 3 dni. Tako da prosim, koga, ki bi bil tako prijazen, da download-a "primer.zip" namesto mene in mi ga pošlje na blenkus@email.si. (sem že dobil, hvala obema, ki sta mi poslala)
Sem na hitro preletel in izgleda zanimivo. Bom definitivno prebral. Hvala
Nazadnje urejal/a Demon Pon Okt 30, 2006 10:24 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pon Okt 30, 2006 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem ti poslal po e-mailu; popravi svoje sporocilo, da te ne bodo ljudje bombardirali z mnozico kopij
Zelo pohvalno, da si se lotil mikrokontrolerjev; tudi sam sem zacel na enak nacin (pred precej casa, se v gimnaziji).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Demon Neznanec

|
Objavljeno: Pon Okt 30, 2006 11:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za vašo pomoč!
Bom mal pregledu stvari, ki ste mi jih dali, pa vas potem vprašam, če še kaj ne bo jasno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni