www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Univerzalni zatemnilnik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
luka2k
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Feb 2024 9:18
Aktiv.: 0.73

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 13, 2025 2:49 pm    Naslov sporočila:  Univerzalni zatemnilnik Odgovori s citatom

Pozdravljeni mojstri. Ima morda kdo izkušnje z univerzalnim zatemnilnikom? Imam namreč zagato, kako najenostavneje rešiti pisarno s fluo cevnimi lučmi in led reflektorji - želja naročnika je, da si lahko luči zatemnijo...

Hvala vsem za pomoč in mnenja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 13, 2025 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prvo morajo LED reflektorji sploh omogocati dimming - vecina jih ne. Potem pa dalje. FLUO se bo verjetno tudi za LED menjalo ali ne?
prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 8.61
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 13, 2025 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klasični zatemnilniki so namenjeni za uporabo svetlobnih teles - žarnic z žarilno nitko katerih je potrebna moč za normalno delovanje minimalno 40 do 60W.
S takimi regulatorji-zatemnilniki ni možno doseči pravilnega delovanja samega zatemnilnika kot zatemnjevanja z LED ali fluo cevmi.
Sam ne poznam nekega univerzalnega zatemnilnika,ki bi (podpiral) veljal za uporabo zatemnjevanja za vse vrste luči. Torej za vsako vrsto luči je potreben ustrezen zatemnilnik,če to tudi sama luč dopušča.
Pri lučeh s fluo cevmi so uporabljene klasične FSN žarnice ali prirejene LED.

v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 13, 2025 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako kot je mucek napisal, svetlobna telesa morajo omogočat dimming.

Pri fluo ceveh so diming omogočale elektronske dušilke s funkcijo zatemnjevanja, pri LED ni nič drugače. V obeh primerih večinoma klasični dimmer ni ustrezen.

Bo treba seči v žep nekoliko bolj globoko. Druga možnost je več stikal in prižiganje posameznih svetil ali svetil po skupinah.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.53
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2025 9:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V dveh etapah sem v firmi pometal s stropa vse navlako fluo cevi, dušilke, ohišja luči...
Cena LED sijalk v obliki neonk, bi me namreč stala za 3 pisarne in hodnik preko 1.300€. To se mi je zdelo zelo drago in tudi zastarelo, saj so tiste luči prav grde.

V Watt Elektro Trzin sem kupil LED okrogle svetilke za montažo v spuščen strop. Cena svetilke je bila od 5,5 do 9,5 eur za najmočnejšo. Po predelavi hodnika sem bil izjemno zadovoljen s svetlobo, zato sem na isti način zamenjal z enakimi svetili še ostale neon luči po firmi. Strošek zamenjave, ki na koncu izgleda še veliko bolje je bil celo manj kot 10% vrednosti zamenjave z LED "neonkami".
Svetila so napajana preko usmernika 230V AC/DC. Če bi jih rad dimal na DC stran vgradiš Shelly Dimmer RGBW, ki lahko dima 4 veje.
Nazaj na vrh
luka2k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2025 10:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iskreno, tudi sam menjavam vse fluo žarnice oz. luči predelam na led, saj je boljša svetloba in manj "navlake", kot si sam zapisal...
Razmišljal sem že v smeri led panelov, vendar bi mi bilo najbolj optimalno obstoječe luči predelati na led, vendar potrebujem rešitev za zatemnitev...

Iztok_S je napisal/a:
V dveh etapah sem v firmi pometal s stropa vse navlako fluo cevi, dušilke, ohišja luči...
Cena LED sijalk v obliki neonk, bi me namreč stala za 3 pisarne in hodnik preko 1.300€. To se mi je zdelo zelo drago in tudi zastarelo, saj so tiste luči prav grde.

V Watt Elektro Trzin sem kupil LED okrogle svetilke za montažo v spuščen strop. Cena svetilke je bila od 5,5 do 9,5 eur za najmočnejšo. Po predelavi hodnika sem bil izjemno zadovoljen s svetlobo, zato sem na isti način zamenjal z enakimi svetili še ostale neon luči po firmi. Strošek zamenjave, ki na koncu izgleda še veliko bolje je bil celo manj kot 10% vrednosti zamenjave z LED "neonkami".
Svetila so napajana preko usmernika 230V AC/DC. Če bi jih rad dimal na DC stran vgradiš Shelly Dimmer RGBW, ki lahko dima 4 veje.
Nazaj na vrh
luka2k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2025 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za odgovore! Vidim, da bom moral podati malo več informacij...Torej, naročnik si je do sedaj pomagal z elektronsko dušilko z možnostjo zatemnitve; tudi led reflektorji omogočajo dimmanje. Po mojem mnenju je še najbolj preprosta rešitev predelava obstoječih luči na led...
Nazaj na vrh
luka2k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2025 10:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LED reflektorji omogočajo dimmanje. Fluo luči bi še najraje predelal v LED...

mucek je napisal/a:
Prvo morajo LED reflektorji sploh omogocati dimming - vecina jih ne. Potem pa dalje. FLUO se bo verjetno tudi za LED menjalo ali ne?
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 49.69

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2025 2:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predelave se ne splačajo. Če imaš spuščen strop lahko vzameš kvadratno led svetilo, kajr je najceneje, najbolje in je tudi najhitreje zamenjano ter najbolj dolgoživo.

Fluo led se ne obnesejo, saj so šibkejše kakor klasične fluo, čeprav je življenska doba tam tam, vendar pa je cena oreng huda.
Nazaj na vrh
luka2k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2025 6:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za mnenje. Mislim na predelavo v smislu odstranitve obstoječe dušilke in direktni vezavi na okovje. Cenovno, če dodamo menjave dušilk in žarnic, smo cca. tam nekje, edina skrb je, kot sem omenil, dimmanje...

1dva3 je napisal/a:
Predelave se ne splačajo. Če imaš spuščen strop lahko vzameš kvadratno led svetilo, kajr je najceneje, najbolje in je tudi najhitreje zamenjano ter najbolj dolgoživo.

Fluo led se ne obnesejo, saj so šibkejše kakor klasične fluo, čeprav je življenska doba tam tam, vendar pa je cena oreng huda.
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2025 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri parih montažah sem dušilko kar pustil (58W cev na 18W led) in se še vedno obnese ter dela že okoli 5 let.
Edino štarter moraš vzeti ven in vstaviti tistega, ki je prišel zraven cevi, ki ima notri samo briko - spet odvisno od cevi, ene delajo tudi brez.
Nazaj na vrh
luka2k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2025 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja, glede zamenjave, je spuščen strop, v primeru zamenjave komplet luči, bi tudi sam predlagal nakup led panelov.

luka2k je napisal/a:
Hvala za mnenje. Mislim na predelavo v smislu odstranitve obstoječe dušilke in direktni vezavi na okovje. Cenovno, če dodamo menjave dušilk in žarnic, smo cca. tam nekje, edina skrb je, kot sem omenil, dimmanje...

1dva3 je napisal/a:

Nazaj na vrh
luka2k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2025 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priznam, da niti pomislil nisem na to opcijo. Drugače štarterk nimam niti na obstoječih, so pa 2x54W t5 žarnice. Poskusim probno zamenjati samo z led žarnico in sporočim rezultat Smile hvala!

1dva3 je napisal/a:
Pri parih montažah sem dušilko kar pustil (58W cev na 18W led) in se še vedno obnese ter dela že okoli 5 let.
Edino štarter moraš vzeti ven in vstaviti tistega, ki je prišel zraven cevi, ki ima notri samo briko - spet odvisno od cevi, ene delajo tudi brez.
Nazaj na vrh
prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 8.61
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2025 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

luka2k je napisal/a:
Priznam, da niti pomislil nisem na to opcijo. Drugače štarterk nimam niti na obstoječih, so pa 2x54W t5 žarnice. Poskusim probno zamenjati samo z led žarnico in sporočim rezultat Smile hvala!

1dva3 je napisal/a:

Na lučeh z induktivno dušilko res deluje,te pa imajo tudi okove G13 kakor tudi LED zamenjava. V tvojem primeru imajo luči najbrž elektronske dušilke in mislim da ne bo šlo brez odstranitve teh in zamenjave okovov T5 z G13.

1dva3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2025 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je. Na elektronski dušilki sicer samo predelaš napeljavo. L in N pelješ na okovje, ostalo pa odklopiš.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni