|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6813 Aktiv.: 27.57 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Jul 06, 2025 4:14 pm Naslov sporočila: Re: Je tole še normalno? |
|
|
| Jaka57 je napisal/a: |
| Mimo, kakšno kamero imaš to, Frenki? ... |
Tega Lamax-a sem montiral lansko leto.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3422 Aktiv.: 14.36 Kraj: slo
|
Objavljeno: Ned Jul 20, 2025 10:22 am Naslov sporočila: Re: Je tole še normalno? |
|
|
| frenki je napisal/a: |
Tega Lamax-a sem montiral lansko leto. |
na kakšen način si to pritrdil na armaturko? Ali pa na vetrobransko steklo? Ali je možnost priklopa tudi zadnje kamere? Imam avtokamero letnik 2013 kateri je (ponovno) treba zamenjati baterijo, pa razmišljam da bi mogoče raje nabavil novo.
_________________ ___ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4284 Aktiv.: 17.34 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Ned Jul 20, 2025 12:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
dobiš zadnjo kamero v kompletu ?
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6813 Aktiv.: 27.57 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Jul 20, 2025 1:00 pm Naslov sporočila: Re: Je tole še normalno? |
|
|
| psevdonim je napisal/a: |
| frenki je napisal/a: |
Tega Lamax-a sem montiral lansko leto. |
na kakšen način si to pritrdil na armaturko? Ali pa na vetrobransko steklo? Ali je možnost priklopa tudi zadnje kamere? Imam avtokamero letnik 2013 kateri je (ponovno) treba zamenjati baterijo, pa razmišljam da bi mogoče raje nabavil novo. |
Na steklo je prilepljen nosilec, ki ima GPS in USB priključni konektor za napajanje. Kamero pa potem samo klikneš na ta nosilec. Drži jo magnet, pa pini za napajanje se sklenejo. Jaz sem jo montiral ob vzvratnem ogledalu, kjer ne moti, pa širok kot leče lepo koristi. Ima vtičnnico za priklop zadnje kamere, ki pa ni v osnovni konfiguraciji ... kupiš jo lahko posebej. Snema lahko obe kameri, je pa v tem primeru omejena resolucija posnetka sprednje (še vedno dovolj dobro za moje potrebe). Kar se posnetkov tiče ... tudi v mraku in ponoči so za to kar jaz rabim dovolj dobri. Tisto na linku zgoraj je hudo okleščeno ... tri minutni posnetek je sicer običajno velik cca 700mB. Bom pogledal, če najdem kak primer, pa pripnem link.
Nekaj (okleščenih) primerov: ena , dva , tri .
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3422 Aktiv.: 14.36 Kraj: slo
|
Objavljeno: Ned Jul 20, 2025 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem imel velike probleme z bleščanjem, odsevom: takoj ko je posvetilo sonce, je snemalo samo še odsev, ne več ceste. Tako da je kamera (v času nakupa l.2013 dokaj popularna GS 1000 oz. nek ponaredek v tem stilu) zdaj nameščena na nosilec, ki je prilepljen na armaturko ter potisnjena kolikor se da blizu k steklu, zato se tudi še vidi del brisalca. Na tvojih posnetkih se odsev/bleščanje občasno zazna, a hitro izgine.
Zadnja kamera se mi zdi zanimiva vedno kadar se znajdem na avtocesti, prehitevam tovornjake s 140 in se mi zadaj na centimeter prilepi kakšen BMW, Audi ali kombi, žmiga, hupa,...
Ali je kakšen razlog da imaš zvok izklopjen? Na tem posnetku se, kot sem kasneje ugotovil, ne sliši samo mašina, ampak tudi iztrošen desni sprednji ležaj in nosilec motorja . Pa tudi drugače je dobro imeti zvok vklopljen, lahko pride tudi do kakšne "verbalne interakcije" v prometu.
Kako dolgo pa snema ko motor ugasneš? Moja zelo na kratko, kakšnih 10 sekund, pač bateriji primerno. Mislim da obstajajo avtokamere ki reagirajo na premik, tako kot IR senzor nad vhodnimi vrati, npr. pustiš avto v javni garaži in posname vsakogar ki gre mimo.
Na prvem posnetku nimaš zakockanih registrskih. To zna komu it v nos. Mislim da ima Youtube opcijo avtomatskega prepoznavanja obrazov in registrskih da jih skocka.
_________________ ___ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Ned Jul 20, 2025 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vklop zvoka je tukaj stvar pritiska ene tipke. Privzeto imam izklopljenega, ker bi se večino časa slišal avtoradio.
Ta kamera snema dokler ima napajanje. Sam sem jo priklopil na vir napajanja, ki se izklopi par minut po izklopu kontakta. Ima pa vgrajen G-senzor, kateremu nastaviš občutljivost. Vgrajen ima tudi lasten vir napajanja (mislim, da supercap), ki vključi snemanje, če je avto naprimer butnjen na parkingu. G-senzor uporabi tudi v primeru nenadnih dogodkov (močno zaviranje, trk) in posnetke takrat shrani med neizbrisljive (ostale prepisuje ciklično).
Glede kockanja registrskih ... če bo šlo komu v nos jih bom pa takrat umaknil.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2025 5:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Tukaj imaš še en primer posnetka ob precej slabi vidljivosti ...
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5846 Aktiv.: 23.66 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2025 5:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frenki, ali je možno zvrteti video za 180 stopinj (na glavo)?
Sem prebral navodila, vendar tega nisem zasledil.
_________________ Lp, Jaka |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2025 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Jaka vprašanje, če je sploh možno. Jaz neke nastavitve na to temo nisem našel. Verjetno je ena od težav v tem, ker bi bilo v tem primeru potrebno kamero obrnit za 180 stopinj, kar pa bi pomenilo, da bi GPS antena v nosilcu gledala navzdol.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 883 Aktiv.: 4.72 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2025 12:34 am Naslov sporočila: |
|
|
| Recimo, da nekdo naredi neko neumnost med vožnjo, kako se shrani ta del? Menda stisneš nek gumb? Kdaj se stisne gumb, ko gre neumnost mimo in imamo tako shranjene zadnje 3 minute ali?
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Igor01 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09 Prispevkov: 604 Aktiv.: 2.44 Kraj: KK
|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2025 8:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Moja kamera (70mai A800S) snema, odvisno od nastavitve, 1 do 3 minutne posnetke in jih shrani v mapo Normal. V tej mapi se posnetki presnemavajo, odvisno od nastavitve po 1, 3, 6 ali 12 mesecih. V kolikor je kartica prej polna, se presnemava zadnji posnetek. Pri resoluciji 1980x1080, se 256GB kartica ne napolni c enem letu, pri prevoženih cca 30.000km. Pri snemanju v resoluciji 4K je seveda veliko prej polna.
V primeru da kamera zazna "Emergency event", shrani zadnji posnetek v mapo, Events, ki je ne presnemava samodejno in posnetek ostane tam do uporabnikovega brisanja.
"Emergency event" lahko prožiš tudi s pritiskom na gumb na kameri.
_________________ Lp Igor |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 883 Aktiv.: 4.72 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Čet Jul 24, 2025 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me ta Emergency event.
Recimo, da stisnem gumb, bo posebej shranilo zadnje 3 minute do stiska na gumb ali?
Še nekaj vprašanj:
Ali je kamero potrebno zagnati ročno ob vsakem zagonu vozila ali je avtomatsko?
Po kolikem času začne snemat?
Po kolikem času preneha snemat?
Recimo, da ugasnem vozilo, po kolikem času preneha snemat?
Imate na napajanju kamere vedno napetost ali se prekine ob ugašnjenem motorju/kontaktu?
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Pet Jul 25, 2025 8:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj odgovorov na tvoja vprašanja imaš že v prispevku nekaj postov višje. Pišem o zgoraj omenjeni kameri, ki pa se glede na prispevek Igor01 ne razlikuje kaj dosti od drugih (imena map so različna).
Emergency event se v mojem primeru proži s tipko ali signalom G senzorja. Shrani se trenutni posnetek ... torej ni nujno, da je to 3 minute pred eventom ... odvisno koliko časa je minilo od rotacije datoteke.
Kamera se zažene avtomatično potem, ko dobi napajanje, začne pa snemati (tako po občutku) par sekund po priklopu napajanja. Izklopi se cca 5 sekund po izklopu napajanja, ki pa je v mojem primeru zakasnjen par minut po ugašanju avta. Kasneje nima napajanja in se v primeru signala G senzorja vklopi in napaja iz interne "baterije".
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2025 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, po kakem letu in pol v uporabi je krepala baterija. Ima kdo v bližini kako dimenzijsko ustrezno (cca 32x22mm) viška mogoče?
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
151.2 KB |
| Pogledana: |
1 krat |

|
|
123.42 KB |
2 krat |

|
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 2093 Aktiv.: 12.82 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2025 5:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko dobiš nerabljeno YMD 502030:
3,7V
0,81Wh
220mAh
dimenzije 32x22
debelina cca. 4mm
Javi na ZS.
|
959.24 KB |
5 krat |

|
_________________ Največji čar - električar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni