|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14803 Aktiv.: 59.91
|
Objavljeno: Čet Avg 14, 2025 4:27 pm Naslov sporočila: Kaj trenutno počnem Avgust 2025 |
|
|
Popravljam ... prerisujem....
 _________________ lp
Silvo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 558 Aktiv.: 4.58 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Čet Avg 14, 2025 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
| V Eschemo v KiCadu vnesi sliko TIV katero želiš prerisati. Vneseš jo kot simbol potem ko si jo pretvoril z bitmap2component. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Avg 15, 2025 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čemu pa to služi? Po navitju sklepam da je to visoko napetostna zadeva. _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14803 Aktiv.: 59.91
|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2025 8:53 am Naslov sporočila: |
|
|
| jozkoc je napisal/a: |
| Čemu pa to služi? Po navitju sklepam da je to visoko napetostna zadeva. |
Ne, to je thyristorski regulator motorja servovolana električnega viličarja. "Odletel" je glavni thyristor. Vzrok verjetno skurjen zaščitni varistor in starost. Podatkov za tyristor nisem našel nikjer pa sem naročil ekvivalent po občutku. (kasneje sem ga našel v 30 let starem ECI-nem pisanem katalogu)
Po menjavi zadeva ne deluje kot bi bilo treba.
Na samem volanu je mehanizem z halovo sondo, ki zaznava premik volana in vklaplja - regulira motor črpalke. Regulator je zato, da motor spelje nežno.
Zakaj zadevo prerisujem:
Regulacija sicer dela normalno. Problem je da regulator črpalke ne izklopi. Izklopi jo, ko volan nežno za malenkost premakneš levo- desno. Najprej sem sumil halovo sondo.
oz sam mehanizem. Po testiranju sem ugotovil, da je z njo vse ok.
Sedaj je sum padel na sam tyiristor. Ker regulacija deluje (sondo sem ob testu zamenjal s potenciometrom) so pomožni transistorji in pripadajoča logika skoraj zagotovo ok. Edina razlika med novim in starim tyristorjem je Ig ki je na novem manjši za ca 50mA. Sedaj sem povečal upor v G tyristorja. Zadeva v delavnici deluje ok. V ponedeljek gre nazaj na viličarja, da vidim. Sicer bo šlo v predelavo. _________________ lp
Silvo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni