|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Convert Član

Pridružen-a: Ned 13 Jun 2021 15:57 Prispevkov: 243 Aktiv.: 4.12 Kraj: NM
|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2025 6:29 am Naslov sporočila: Gretje mirujočega vozila - po kitajsko |
|
|
Pozdravljeni,
zaradi raznoraznih razlogov sem si moral nabavit višje vozilo, konkretno Renaulta Scenica. To vozilo seveda nima vgrajenega gretja mirujočega vozila, po domače "webasta". Ker pozimi nimam želje drgnit stekla (in mi je to tudi fizična ovira zaradi okvare hrbtenice) sem prišel na idejo da bi vgradil oziroma dal vgradit kitajsko verzijo, katero se dobi pri nas in na Aliexpressu.
Konkretno;
**Klik**
Če ima kdo kake izkušnje - prosim za info, karkoli bo pomagalo. Seveda tega ne bi sam vgrajeval ker nimam s tem izkušenj. Homologacija? Bi bila sploh možna (če bi bila zahtevana) glede na to da izdelek verjetno ima CE oznake ali je pa ta itak fake?
Vprašanje, ki se mi ob tem poraja pa je predvsem to - kaj to pomeni na tehničnem pregledu, če zadeve pred tem ne odstranim ali dobro skrijem? Gre za poseg v vozilo, ki sicer naj ne bi imel vpliv na vozne lastnosti vozila, pa vseeno.
Bi se tega človek sploh lotil ali ne?
In ne, nimam možnosti parkiranja pod kakim nadstreškom.
Hvala za mnenja!
LP!
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4882 Aktiv.: 19.76 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2025 8:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Dva prijatelja točno to uporabljata za ogrevanje delavnice in deluje super. Za vgradnjo v avto ... zakaj pa ne. Samo ne jim kazat na tehničnemu.
_________________ Lep dan
Simon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Convert Član

|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2025 8:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem gledal po YT ja, se uporablja tudi za ogrevanje delavnic in podobno.
Bi pa verjetno tole moral skrit kam pod plastiko (kolotečno naprimer) da ne bi bilo ravno vidno na tehničnem...
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5625 Aktiv.: 23.44 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2025 8:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Ce imas strom tam, kjer imas avto parkiran, lahko tudi elektricni grelec das (Defa), je instalacija dosti bolj simpl. Moras pa kabel priklapljat zvecer, ja ...
Lp, G
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 558 Aktiv.: 4.58 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2025 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
AUTOTERM...
PREVERJENO BOLJŠI od Webasta in le za slabo četrtino njegove cene, 560,00€ z DDV.
Če boste v avtodomu spali, se ne igraj in ne kupuj kitajskih jajc. Ni vredno, vsaj ne v tem primeru, ko imaš odlično alternativo za izjemno sprejemljivo ceno.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2025 10:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Nikakor se ne strinjam, da kitajc ni v redu, je kopija tega "autoterm" in je izdelan odlično. Obstaja več verzij teh kitajcev (China diesel heater), tako v ohišju za delavnice in podobno, kot brez zunanjega ohišja in zgleda enako.
Poznam več ljudi, ki to uporablja v avtu in še več ljudi, ki to uporabljajo za gretje prostorov (garaža, delavnica, lopa, vikend hišica, ...), jaz uporabljam za gretje rastlinjaka. S kolegom sva enega razšravfala po dolgih letih delovanja, da bi naredila redni servis... ni bilo kaj narediti, vse v redu, delujoče, še za očistit skoraj nič ni bilo, ne bi bilo potrebno, izdelek je vrhunski, popolnoma korektno narejeno.
Uporaba termina "Webasto" je seveda napačna tako na splošno kot po domače, gre za isto foro kot če rečeš vsakemu udarnemu kladivu (štemarca) "Hilti" in vsakemu kompletu natičnih ključev "Gedore" in vsakemu kotnemu brusilniku "Flex" in tako dalje, ne delat tega, bodite natančni, je dovolj primernih besed za poimenovanje.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Convert Član

|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2025 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
| mucek je napisal/a: |
Ce imas strom tam, kjer imas avto parkiran, lahko tudi elektricni grelec das (Defa), je instalacija dosti bolj simpl. Moras pa kabel priklapljat zvecer, ja ...
Lp, G |
Ni štroma, ni nadstreška. Drugače o tem sploh ne bi razmišljal.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6813 Aktiv.: 27.57 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2025 8:14 pm Naslov sporočila: Re: Gretje mirujočega vozila - po kitajsko |
|
|
| Convert je napisal/a: |
... Če ima kdo kake izkušnje - prosim za info, karkoli bo pomagalo. Seveda tega ne bi sam vgrajeval ker nimam s tem izkušenj. Homologacija? Bi bila sploh možna (če bi bila zahtevana) glede na to da izdelek verjetno ima CE oznake ali je pa ta itak fake?
Vprašanje, ki se mi ob tem poraja pa je predvsem to - kaj to pomeni na tehničnem pregledu, če zadeve pred tem ne odstranim ali dobro skrijem? Gre za poseg v vozilo, ki sicer naj ne bi imel vpliv na vozne lastnosti vozila, pa vseeno. ... |
Nekaj branja na to temo ... ... seznam zakonodaje ...
V prilogi segment ogrevanja, kamor bi tole verjetno pasalo. Mogoče dobiš vsaj kako idejo, na kaj je treba pazit pri vgradnji.
| Opis: |
|
 Download |
| Ime datoteke: |
TSV-601-01-pdf_136.pdf |
| Velikost datoteke: |
72.5 KB |
| Downloadano: |
12 krat |
|
 Download |
| Ime datoteke: |
RS_-2009-096-04197-OB~P001-0000.PDF |
202.56 KB |
| Downloadano: |
5 krat |
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Convert Član

|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2025 8:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Pogledam, hvala.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 808 Aktiv.: 3.27 Kraj: Lokev ,Boa , Vinica
|
Objavljeno: Tor Sep 02, 2025 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
| v.j. je napisal/a: |
Nikakor se ne strinjam, da kitajc ni v redu, je kopija tega "autoterm" in je izdelan odlično. Obstaja več verzij teh kitajcev (China diesel heater), tako v ohišju za delavnice in podobno, kot brez zunanjega ohišja in zgleda enako.
Poznam več ljudi, ki to uporablja v avtu in še več ljudi, ki to uporabljajo za gretje prostorov (garaža, delavnica, lopa, vikend hišica, ...), jaz uporabljam za gretje rastlinjaka. S kolegom sva enega razšravfala po dolgih letih delovanja, da bi naredila redni servis... ni bilo kaj narediti, vse v redu, delujoče, še za očistit skoraj nič ni bilo, ne bi bilo potrebno, izdelek je vrhunski, popolnoma korektno narejeno.
Uporaba termina "Webasto" je seveda napačna tako na splošno kot po domače, gre za isto foro kot če rečeš vsakemu udarnemu kladivu (štemarca) "Hilti" in vsakemu kompletu natičnih ključev "Gedore" in vsakemu kotnemu brusilniku "Flex" in tako dalje, ne delat tega, bodite natančni, je dovolj primernih besed za poimenovanje.
. |
Kolika pa je poraba tega gorilnika ?
_________________ L.P. iskra |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 674 Aktiv.: 32.04
|
Objavljeno: Tor Sep 02, 2025 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Praktično nič. En deci ti bo segrel celo vozilo.
Na max je nekje 0,3-0,5L/h, odvisno od modela in nastavitev.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
elektrolit Član

Pridružen-a: Sre 24 Feb 2021 21:06 Prispevkov: 223 Aktiv.: 3.56 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pet Sep 05, 2025 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem naročil en grelec v ohišju (VEVOR).
Komaj čakam, da ga preizkusim, kako hitro in za koliko bo ogrel prostor.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.07
|
Objavljeno: Sob Sep 06, 2025 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakih 5 let ga imam v avtodomu, sam sem zmontiral. Nimam problemov, gorivo mi jemlje iz avtomobilskega rezervoarja, segreje dovolj tudi na smučanju.
Najprej sem ga testiral na prostem in ugotovil, da je z dvema loncema precej tišji. Meni je to pomembno, da ne motim sosedov na PZA. Tebe to ne tangira ker ne boš spal ob njem ampak mene še najbolj moti tiktakanje male batne črpalke goriva. Sem jo probal mehko vpet in zvočno izolirat ampak še vedno je tečna.
Vzeti moraš najšibkejši model 2kW, ker ga moraš uporabljati vsaj na kakih 40% moči. Če boš vzel premočnega in ga laufal na minimumu, se ti bodo v zgorevalnem prostoru nabirale saje. Jaz ga zato pred izklopom vedno dam na maksimum za kakih 5 minut in potem ugasnem. Tako naj bi saje same izgorele, sicer bi ga moral vsake toliko razdirati in čistiti. Po moje je to glavni vir težav z njim, ker ljudje tega ne vedo in ne počnejo. Potem se pa pritožujejo.
Tale je doktoriral iz njih, ima kakšnih 50 posnetkov na to temo, večinoma uporabnih:
https://www.youtube.com/watch?v=q8H1vsjlcUY
Preglej si jih pred nakupom oz. montažo.
|
872.21 KB |
| Pogledana: |
4 krat |

|
|
94.74 KB |
8 krat |

|
|
74.06 KB |
6 krat |

|
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.07
|
Objavljeno: Sob Sep 06, 2025 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tu se vidi še razpeljava vročega zraka v dvojno dno. Vpih je na 4 mesta (2x v dvojno dno pod mizo in po 1x v kopalnico in hodnik).
|
142.39 KB |
23 krat |

|
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 674 Aktiv.: 32.04
|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2025 6:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Razlika v moči je samo iz pretoka črpalke (in obratov ventilatorja). Vse notri je mehansko enako. 2-5kW modeli so isti, edino 8-11kW model je bil večji.
Montaža takega stvora v zaprt prostor, kjer niti ne opaziš, da zagori pa je precej nevarna.
Že enojni glušnik pri teh ropotuljah povzroča težave s sajenjem in čeprav je tovarniško zraven, se priporoča, da se ne uporablja in enako, da se ne podaljšuje cevi.
Verjetno je nov glušnik za kakšni miniaturni motor ali avto veliko boljši kakor ta, ki je zraven in ne povzroča restrikcij.
Črpalko pa lahko kupiš sam, mislim, da je najmanj 1mL/pulz, katera je tudi najtišja, Montiraš jo s silikonskimi cevmi v mehko vpetje ali pa v izolacijo in potem je s tem mir.
Na displaju potem nastaviš dejansko moč in pretok črpalke, kateri je že tovarniško napačen, zaradi katerega veliko teh strojev saji.
Webasto in ostali predragi proizvajalci pa imajo praktično iste produkte. Še komponente pašejo iz enega na drugega, tako, da preplačati 600€ za kitajca, ki je znižan 60€ ni pametno.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni