www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako zaščititi kable pred ostrimi robovi kabelske police?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Brusli
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Nov 2020 12:10
Aktiv.: 3.10
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2025 4:21 pm    Naslov sporočila:  Kako zaščititi kable pred ostrimi robovi kabelske police? Odgovori s citatom

Zdravo, bolj vprašanje iz energetike, kot pa elektronike.

Imam novo delovno mizo, kjer napeljujem električne kable (ethernet, vtičnice in razsvetljava). Kabli so od vtičnic ter luči speljani v ozemljeno kovinsko polico za kable na zadnji strani mize (za lesenimi policami) in se tam postopoma združujejo tako, da potem vsi vodijo vzporedno znotraj police v eno smer in na robu mize iz nje izszopajo ven. Ta del je v bistvu še pod konstrukcijo, saj jih moram speljati še do razvodnice. Zanima me pa kako bi te kable zaščitil pred kovinskimi robovi kabelske police. Robove sem malce preveril s prsom in se mi zdijo precej ostri. Kabli bodo na tem mestu upognjeni za 90° in zato ne želim, da se porežejo. Imate kakšen nasvet kaj naj uporabim za zaščito v tem primeru? Kablov je približno za dva prsta debeline (premer), če jih stisnem skupaj v šop. Se pravi ravno toliko, da še vsi pašejo v dano polico za kable dimenzije 35x30 mm. Sem že malo gledal po spletu in opazil, da se prodajajo neki zaščitni trakovi (primer), ki se nataknejo na robove kabelskih polic, vendar se ti uporabljajo večinoma pri večjih policah za kable. Za tako majhno polico pa se mi zdijo predebeli.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.01
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2025 5:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se dobi taka guma z kovinsko ojačitvijo, za na kovinski rob.
Kak Bauhaus ali Rexel bi verjetno imeli.

Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 8.72

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2025 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaščitni profil
Brusli
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Nov 2020 12:10
Aktiv.: 3.10
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2025 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo. Vem, da se guma dobi, saj sem že omenil v prvem postu. Nisem pa vedel, da se dobi tudi s kovinskimi ojačitvami. Kako se pa taka guma kaj upogiba pri 90° kotih oz. robovih?
Na spodnji sliki je C profil, ki ga uporabljam za kabelsko polico. Malo sem se zmotil pri dimenzijah, saj je višina 25mm in širina 35mm, ne pa 30x35, kot sem sprva mislil.
Bo takšna guma prišla v poštevr? Meni se zdi nekam tesno vse skupaj.

profil.jpg
 Opis:
C profil za kable
 Velikost datoteke:  37.74 KB
 Pogledana:  1 krat

profil.jpg

Nazaj na vrh
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.45
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2025 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

klik
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 27.57
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2025 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Keder profile, kot predlaga Krampus dobiš v kaki gumitehni. Dobra rešitev, ga je pa malo težje spravit v majhne radije.

Druga, malo bolj "po domače" opcija pa je, če zaščitno rebrasto cev za kable manjšega preseka (mogoče 8, 10, ...) prerežeš po dolžini in uporabiš namesto omenjenih profilov. Enostavno, ampak reši problem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 10.01
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2025 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj pa morda uporaba kabelske police z upognjenimi robovi,če ni obstoječi profil namenjen še za nosilnost česa drugega poleg kablov.
https://etrgovina.rexel.si/sl/shop/kabelska-polica-elba-pe-50mm-30mm-2500mm-jeklo-galvanizirano-1070440?

Krampus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2025 9:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brusli je napisal/a:
Kako se pa taka guma kaj upogiba pri 90° kotih oz. robovih?

Ni problema, edino malo prsti trpijo Very Happy

qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.25
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2025 8:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem enostavno položil do kota in potem novo zaščito naprej. S takim načinom ni nič narobe in tudi ne omogoča poškodb vodnikov.
Nazaj na vrh
dgrude
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Nov 2008 13:44
Aktiv.: 0.99
Kraj: Velike Lašče

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2025 1:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://www.gumitehna.si/profili-tesnila/s-kovino/u-profili/
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2025 4:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eve ga, na profilu 20 X 15mm

Image1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  419.59 KB
 Pogledana:  8 krat

Image1.jpg

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni