|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Fantocci Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.07
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16 Prispevkov: 534 Aktiv.: 10.01 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Ned Okt 05, 2025 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poleg napisa FS1 imaš tudi napis s podatki varovalke kakor tudi na sami varovalki (škatlici).
_________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Ned Okt 05, 2025 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
To moram torej prav odlotat, da jo preverim? In kje se kupi, če je crknila?
Zakaj pa sploh dajejo take varovalke, ne bi bilo bolje če bi dali navadno cevno? Verjamem, da nek razlog mora biti...
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 905 Aktiv.: 4.00 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Ned Okt 05, 2025 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je pregorela, je zagotovo imela razlog. In tega je potrebno odkriti in odpraviti, preden se ponovno priklopi. Oz ponovni vklop narediš z CV, CC napajalnikom ( z nastavljivim tokom).
Verjetno jih imajo tudi v IC elektronika, oz pogojno bi jo lahko nadomestil tudi cevno varovalko.
lp
Uroš
_________________ Elektronika za hobi |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16 Prispevkov: 534 Aktiv.: 10.01 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Ned Okt 05, 2025 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išči pod miniaturna radialna varovalka. Lahko je tudi okrogle oblike gledano z vrha ali pravokotna kot jo imaš. Po oznaki je počasna,to pove črka T za tok 6,3A. Tako da moraš biti pozoren na črko T da jo ima tudi nova varovalka,če bo potrebna zamenjava.
Ali je varovalka cela-prevodna ali skurjena-prekinjena lahko meriš v vezju brez odstranjevanja. Če ugotoviš, da je prekinjena jo odstraniš in jo imaš za primerek pri sebi ob nakupu v trgovini z elektronskimi komponentami.
Je pa večkrat vzrok okvare še neke komponente v napajalniku,da je varovalka pregorela in manj primerov, da je samo varovalka pregorela.
_________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 05, 2025 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Fantocci je napisal/a: |
| Zakaj pa sploh dajejo take varovalke, ne bi bilo bolje če bi dali navadno cevno? Verjamem, da nek razlog mora biti... |
Kaj pa vem, plastično ohišje ... pa to. Manj možnosti da te .
Hud napredek.
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
s53al Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44 Prispevkov: 1209 Aktiv.: 6.41 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Pon Okt 06, 2025 2:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je raster večji... Vzameš dve izolirani žički, kontakta izoliraš (če te je strah) in v to ohišje vstaviš primerno varovalko. Iz tvoje slike je razvidno, da imaš dovolj prostora.
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
61.05 KB |
| Pogledana: |
1 krat |

|
_________________ Vremenska postaja Doblička gora |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Pon Okt 06, 2025 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
| OK, hvala za odgovore. Če menjava varovalke ne bo pomagala ali bo spet takoj odletela, bo potrebna resnejša raziskava. Na prvi pogled ne vidim skurjenih elementov, smrdi tudi nič. Service manual bi bil koristen, če ima kdo kakšen link na Meanwellove.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5625 Aktiv.: 23.44 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Okt 06, 2025 9:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo je čudno - gre za polnilec, ki je že po defaultu v CC/CV režimu, tako da načeloma tudi kratek stik na izhodu ne bi smel voditi v uničenje polnilca kot takega. Se bojim, da bo kaj bolj konkretnega kot samo varovalka. No, vsekakor pa preveri, kot tudi morebitne varistorje v stiku na vhodu ...
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Pon Okt 06, 2025 9:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Imel je težave z vzporednim delovanjem s solarnim polnilcem (torej oba hkrati sta bila vezana na isti par gel baterij; en jih je filal iz sonca drugi pa, ko sem bil z avtodomom priključen na 230V). Med delom sem večkrat iz njega slišal nervozno klikanje relejčkov... potem je bila pa kar naenkrat tišina
Nato sem ga izločil in zamenjal z drugim (precej cenejšim) omrežnim polnilcem, ki pa nima teh težav in mi vzporedno s solarnim dela še danes b.p. (po petih letih).
Zadnjič sem ga našel v omari, kamor sem ga takrat fliknil pa se mi zdi škoda, da stoji brez veze ker ni bil ravno poceni. Samostojno je delal OK, le v paru s solarnim ne.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 06, 2025 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Fantocci je napisal/a: |
| ... ni bil ravno poceni. Samostojno je delal OK, le v paru s solarnim ne. |
Najboljši so zmeraj solerji, zato ne marajo solarnih sistemov.
Kva, kaj sem zdej povedu
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni