|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.10 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 06, 2025 9:16 pm Naslov sporočila: Ukrepanje zoper fake oglase (ne reklame) |
|
|
Obstaja več možnosti, pogledaš stran, ignoriraš, prijaviš ponudniku oglasov, morda še kaj.
Mene zanima ali se da kako ukrepati zoper ponudnika spletnih malih oglasov? Na primer prijava na kakšno inštitucijo?
Na eni spletni strani z malimi oglasi se po prijavi in brisanju uporabnika, čez dan ali dva pojavi istih 180 oglasov pod drugim uporabniškim imenom, včasih tudi 400. Ali je ponudnik spletnih oglasov dolžan tudi onemogočiti objavo takih oglasov, ali jih mora samo brisati po prijavi?
Mali oglasi so očiten fake, novi izdelki Apple računalniki, telefoni, Dyson sesalci, Hi-Fi naprave po polovični ceni, kontakt pa na Whatsapp. Se pa nikakor ne moreš zmeniti, da bi prišel iskat osebno. Domnevam da gre za prevarantsko farmo z na nek način avtomatiziranim vnosom oglasov. Al pa če robotki (indijci) [slovenščina je zame švedska vas] hi tr tipkajo. Slike so pa vedno enake, tako kot teksti, in izdelki.
Vprašanje sem odebeljil. Vprašanje ni o blokiranju nadležnih reklam. Upam na smiselne odgovore. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Okt 06, 2025 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko bi bil bolj konkreten, naredil kakšen posnetek zaslona in podobno. Domnevam, da gre za bolho, kjer so res fejk oglasi, še veliko več jih je na FB marketplace.
Ali je ukrepanje smiselno? verjetno ne, zagotovo pa ima veliko več smisla, da informacije širiš naprej, da na to opozarjaš, zanimive primere prijaviš na safe.si oziroma varninainternetu.si, da oni objavijo čim več vodičev in s tem ozaveščajo ljudi.
Če je kontakt na whatsapp, ki ni običajen za našo regijo, je to že prvi alarm. Seveda če imaš čas, se lahko zabavaš s prodajalcem in mu kradeš čas, mogoče se bodo naveličali objavljat fejk oglase, ko bodo ugotovili, da nihče več ne nasede in da se norca delamo iz njih. V zimskem času se pogosto zabavam tako, da jim nagajam, če nimam kaj bolj pametnega za počet, no, predvsem se zabavam in raziskujem.
Nauči se ponarejat posnetke zaslona, kot da si nakazal denar in jih sprehajaj s tem, naročiš, kupiš, fejk plačaš, potem ga pa sprehajaš naj preveri prejeta plačila. Pred leti sem enega nigerijca sprehajal tako cel mesec, vsakih nekaj dni, mogoče vsak dan, je hodil v trafiko WU (western union) gledat če je že dobil denar.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.07
|
Objavljeno: Tor Okt 07, 2025 11:45 am Naslov sporočila: |
|
|
dobar se je možakar nahodil po tisti vročini...
Ma ja, na Bohi je tega ogromno, prijavo sem naredil ene 2x, Bolha ga je pobrisala in čez par dni se je pojavil z istimi oglasi pod drugim nickom. Vse se kao prodaja v Sloveniji, nerealno ugodne cene, dobre slike, Whatsup kontakt. Ponavadi so isti oglasi tudi na Njuškalu.
Včasih mi tudi zatežijo interesenti za moje oglase preko Viberja s tistimi čudnimi bla bla bla ponudbami, kako bi on to prevzel preko neke službe itd in spet samo whatsup.
Takim ponavadi odpišem, da me ne zanima ker zadeva smrdi in da sumim na scam. Še nikoli ni bilo odgovora, torej je res scam, sicer bi poštenjak že zatrdil, da ni lopov.
Jaz sedaj po defaultu, ko vidim whatsup in nič drugega preskočim.
Če je kdo dejansko toliko tumast, da ima pravi oglas in da izključno whatsup kontakt si je sam kriv, da je na moji ignore listi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4284 Aktiv.: 17.34 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Okt 07, 2025 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem na Bolhi , na policiji ter SI CERT prijavil že , kar nekaj oglasov (scammerji ), ampak nihče ničesar ne naredi .
Še več; isti oglasi s istimi slikami ter drugimi mesti bivališč še kar kraljujejo na Bolhi , medtem ko ti oni hočejo prodati ''varen nakup '' LOL
PS : na Bolhi ne smeš imeti vidnega svojega tel.kontakta ( imaš izbiro da si skrit ali viden ) , ker potem si si sam kriv ( na številko ti lahko vrinejo applikacijo za lažno plačilo ki izgleda tako kot pravo ). _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

|
Objavljeno: Tor Okt 07, 2025 4:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
| twom je napisal/a: |
| Mene zanima ali se da kako ukrepati zoper ponudnika spletnih malih oglasov? Na primer prijava na kakšno inštitucijo? |
| lucca brassi je napisal/a: |
| Jaz sem na Bolhi , na policiji ter SI CERT prijavil že , kar nekaj oglasov (scammerji ), ampak nihče ničesar ne naredi. |
Hvala za odgovor na vprašanje. Sicer sem upal, da kdo kaj odgovarja za svoja dejanja. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2606 Aktiv.: 12.01 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Tor Okt 07, 2025 6:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Firefox z uBlock ali add block plus je rešitev za to iz tvoje strani, oz če hočeš vsaj delno preprečiti nekomu da bi si kaj škodljivega prenesel na računalnik.
Bolha tisti "Brez skrbi" je pa tudi dober indikator da je prevarant na drugi strani.
Se pa tudi to mitigirati z osebnim prevzemom. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Tor Okt 07, 2025 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Hvala za odgovor na vprašanje. Sicer sem upal, da kdo kaj odgovarja za svoja dejanja. |
Ja? kdo pa je tisti "kdo" ki naj odgovarja za svoja dejanja?
Bolha ni odgovorna za objavljene oglase, precej redno jih odstranjujejo in blokirajo prevarante, ampak žal neuspešno. No, lahko bi registracijo na portal zaostrili, ampak tega ne storijo... zakaj? ker tudi njim diši denar. Tehnično in pravno gledano, za fejk oglase niso oni odgovorni, so pa vseeno dolžni ukrepati po svojih močeh... tukaj pa je zelo široka siva cona.
Edini odgovoren, ki naj bi "odgovarjal" za svoja dejanja, je tisti prevarant, ki je oglas objavil in ta se ne nahaja v Sloveniji, niti v EU, tako da... zategni se v Nigerijo, Gano, kjer je največ spletnih prevarantov. Seveda prevaranti niso samo od tam
Če te samo moti, da so taki oglasi, jih ignoriraj. Če bi jim rad nagajal in se ob tem zabaval, potem se igraj z njimi, ker veš da gre za prevaro, menda ne boš nakazal denarja? ali pač? vem da ne, ker med vrsticami prebrano kar ti napišeš kjer koli, kar kriči v nebo, da imaš preganjavico.
Mimogrede, uBlock sicer ni vsemogočen za zaščito, nikakor ne, je pa zelo uporaben za blokiranje oglasov, tudi po meri, da tudi Bolho spucaš tako, da res vidiš samo oglase in nobenih njihovih reklam, banerjev, pasic, obvestil, bednih reklam za "brez skrbi" in podobno. Za bolho sem naredil več kot 10 posebnih filtrov, da je normalno gledljiva in uporabna zelo "naSPAMan" portal
Aja še to, če na Bolhi kaj prodajaš, saj ni treba objavljat telefonske, daš e-mail in to je to, objaviš ga v fotografiji, enako lahko tudi telefonsko, naj ne bo v tekstovni obliki. Vsakemu oglasu lahko dodaš do 20 fotografij, eno daš kot grafiko, ki jo sam ustvariš, bitna slika na kateri je napisan e-mail in/ali telefon, no, tehnično gledano ni napisan, ampak narisan, je slika, NI tekst. Boti slik še ne preverjajo in skenirajo, če je gor kakšen tekst. Jaz imam tako, na sporočila na bolhi se ne odzivam, samo na sporočila direktno na e-mail, ki ga imam na gmailu kreiranega enega samo za bolho, pa potem preusmeritev na gmailu na svoj mail. Če bi prišlo do spamanja na ta mail, ga preprosto ustvarim drugega. Podatke imam objavljene v grafiki, kot priložena fotografija, nič v tekstu, to je tudi dober filter da me kontaktirajo samo PISMENI potencialni kupci, ker z nepismenimi ne želim imeti opravka
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2025 7:32 am Naslov sporočila: |
|
|
pa kaj rabiš tolk nakladat in pametovat v vsaki temi, a nimaš drugega dela? Vprašanje je bilo kratko in jedernato. Sem ga tudi odebeljil. Ostalo ni debata te tema, oziroma naj nebi bila.
Nazadnje urejal/a twom Sre Okt 08, 2025 7:36 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2025 7:34 am Naslov sporočila: |
|
|
| Dorijan je napisal/a: |
| Firefox z uBlock ali add block plus je rešitev za to iz tvoje strani |
uBlock blokira reklame na spletnih straneh (reklame != oglasi) in nima nič z oglasi na bolhi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2025 8:19 am Naslov sporočila: |
|
|
| a nimaš drugega dela? |
ne, nimam
| Vprašanje je bilo kratko in jedernato. Sem ga tudi odebeljil. Ostalo ni debata te tema, oziroma naj nebi bila. |
Smo ti odgovorili, čeprav se nisi nedvoumno izjasnil, kaj točno bi sploh rad in nisi dal nobenih konkretnih podatkov, smo razbrali "med vrsticami". Tema se pogosto razvije in razširi...
| Sicer sem upal, da kdo kaj odgovarja za svoja dejanja. |
Še 1x ...
| v.j. je napisal/a: |
| Ja? kdo pa je tisti "kdo" ki naj odgovarja za svoja dejanja? |
| Dorijan je napisal/a: |
| Firefox z uBlock ali add block plus je rešitev za to iz tvoje strani |
uBlock blokira reklame na spletnih straneh (reklame != oglasi) in nima nič z oglasi na bolhi. |
uBlock dela (blokira) v ozadju še marsikaj, kar pripomore k varnosti, poleg reklam blokira tudi piškotke za sledenje in povezave na nekatere nevarne strani, tega sploh ne opaziš, če se ne poglobiš. Vse je odvisno od nastavitev.
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore'
Nazadnje urejal/a v.j. Sre Okt 08, 2025 8:24 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 558 Aktiv.: 4.58 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2025 8:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Pred nekaj leti so se lažno po telefonu predstavljali za policijski sindikat in zbirali denar v NJIHOVEM IMENU. Preveril sem in izledil lažni klicni center na Viču v Lj. Poklical sem policijo in prijavil, da se nekdo v njihovem imenu s prevaro okorišča.
Mislite, da je to koga zanimalo!!?%# |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2885 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2025 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
| Ni samo en sindikat v policiji. Ampak za denar prosjačijo vsako leto, zdi se mi da je legitimno. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4284 Aktiv.: 17.34 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2025 11:48 am Naslov sporočila: |
|
|
ignore pa res deluje
V glavnem če vas okradejo preko oglasov ( mene so ) edini ki lahko prestreže plačilni promet ni banka ampak policija
https://www.policija.si/component/tags/tag/spletne-goljufije .
PS poceni spletni oglas ni nujno da je goljufija ; prvič (lani) so me okradli za nekaj čez 600€ , letos pa sem nadoknadil in dobil za 1000€ predmet v vrednosti z dodatki čez 8000€. Pač nekateri oglasi so zelo specifični.
BOLHA:
https://www.varninainternetu.si/goljufi-izkoriscajo-sistem-brez-skrbi-da-pridejo-do-kreditne-kartice/ ( čeprav sem jaz dobil revoult ( ID je bil kot POS ) , kar se mi niti ni zdelo čudno ) _________________ Moments before detonation ,....... TT
Nazadnje urejal/a lucca brassi Sre Okt 08, 2025 2:37 pm; skupaj popravljeno 3 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5625 Aktiv.: 23.44 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2025 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Iztok_S je napisal/a: |
| Pred nekaj leti so se lažno po telefonu predstavljali za policijski sindikat in zbirali denar v NJIHOVEM IMENU. Preveril sem in izledil lažni klicni center na Viču v Lj. Poklical sem policijo in prijavil, da se nekdo v njihovem imenu s prevaro okorišča. |
Hehe, saj so potem dolgo rabili - nas kličejo vsako leto. Zadeva je dejansko legit - narediš firmo "Policijski sindikat d.o.o." in potem kličeš okrog ...
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5625 Aktiv.: 23.44 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2025 12:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
... da ne omenjam kitajske firme po imenu "Germany" in nalepke na njihovih motorjih "Made in Germany"  _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni