|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Stambro Neznanec

Pridružen-a: Pon 25 Avg 2025 2:50 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.63
|
Objavljeno: Pet Avg 29, 2025 8:39 pm Naslov sporočila: Restavriranje izvoznega modela Iskra Opatija Deluxe |
|
|
ivjo vsem,
Pred kratkim sem dobil nekaj, kar se zdi severnoamerika izvozna različica Iskre Opatija Deluxe. Ima angleko skalo, zatesnjene lesene stranice (brez izrezov za prezračevanje) in 110 V transformator s severnoamerikim vtičem.
Nimam veliko izkuenj z restavriranjem starih cevnih radijskih sprejemnikov, vendar bi rad obudil tega.
Pravzaprav vse deluje res dobro, razen po 5 do 7 minutah, ko se glasnost zmanja za priblino 75 %.
Prebral sem stareje teme Opatija/Triglav tukaj (z uporabo Google Prevajalnika), vendar ker moj račun ni "aktiven", ne morem prenesti shem ali prilog, ki so bile objavljene.
Ali bi lahko kdo delil pravilno shemo (ali jo ponovno objavil v vrstici) in me morda usmeril k najpomembnejim pregledom kondenzatorjev in transformatorjev? Zanima me tudi, ali je kdo tukaj e videl katerega od teh izvoznih modelov. Kolikor vem, je to edini primerek, ki e obstaja.
Prosim, oprostite mojo slabo slovnico ne govorim slovensko in se zanaam na Google Prevajalnik. Upam, da bo pomen dojet!
Vsak nasvet bi bil zelo dobrodoel in hvaleen bi bil, če bi se kaj naučil iz vaih izkuenj.
Hvala vnaprej,
Stevland
---
Hello everyone,
I recently picked up what seems to be a North American export version of the Iskra Opatija Deluxe. It has an English dial scale, sealed wood sides (no vent cutouts), and a 110 V transformer with a North American plug.
I dont have much experience restoring old tube radios, but Id love to bring this one back to life.
Actually, everything works really well except after 5 to 7 minutes the volume drops by about 75%.
Ive been reading through the older Opatija/Triglav threads here (using Google Translate), but since my account isnt considered active I cant download the schematics or attachments that were posted.
Could anyone share the correct schematic (or repost one inline), and maybe point me to the most critical capacitor and transformer checks? Also curious if anyone here has seen one of these export models before. As far as I can tell I have the only one that still exists.
Please forgive my poor grammar I dont speak Slovenian and I am relying on Google Translate. Hopefully the meaning comes across!
Any advice would be very welcome, and Id be grateful to learn from your experience.
Thanks in advance,
Stevland
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
289.15 KB |
| Pogledana: |
32 krat |

|
|
295.66 KB |
15 krat |

|
|
220.55 KB |
8 krat |

|
|
247.97 KB |
3 krat |

|
|
177.59 KB |
21 krat |

|
Nazadnje urejal/a Stambro Ned Sep 07, 2025 10:00 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Stambro Neznanec

|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2025 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Aleksandru, da mi je poslal to shemo.
---
Thank you to Aleksander for sending me this schematic.
|
2.23 MB |
27 krat |

|
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1020 Aktiv.: 4.13 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2025 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo da ima ta verzija FM od 88 do 108Mhz?
_________________ In brake we trust... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 808 Aktiv.: 3.27 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Tor Sep 02, 2025 7:46 am Naslov sporočila: |
|
|
| Stambro je napisal/a: |
| Thank you to Aleksander for sending me this schematic. |
You're welcome.
| lado je napisal/a: |
| Zanimivo da ima ta verzija FM od 88 do 108Mhz? |
Zgleda, da so na oni strani luže že hitro po vojni dobili cel FM radiodifuzni obseg, kot je v veljavi danes. Kopirano iz Wikipedija:
"...RCA's proposal prevailed, and on June 27, 1945 the FCC announced the reassignment of the FM band to 80 channels from 88–106 MHz (which was soon expanded to 100 channels from 88–108 MHz)..."
Zanimive so tudi oznake valovnih področij, srednjevalovni obseg je za razliko od ostalih (LW in SW) označen z "BC" kot "broadcast", predvidevam običajno v ZDA za srednjevalovni (MW) obseg?
_________________ 73 de s56al |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mitchW Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58 Prispevkov: 574 Aktiv.: 4.01 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2025 2:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem že videl takšno izvedbo, pred nekaj leti me je kontaktiral en Kanadčan, ki je obnavljal tudi enega takšnega. Mislim da je sicer njegov bil Triglav (verzija z gramofonom), sicer pa identičen. Potreboval je shemo in par nasvetov. Gre sicer za skoraj identično šasijo naši, le FM tuner je drug - mislim, da je uporabljen enak kot v Ei Simfonija.
Glede na opisano: "Actually, everything works really well except after 5 to 7 minutes the volume drops by about 75%."
Sem skoraj 100%, da je težava v veznemu kondenzatorju, ki ga na tujih forumih poznajo tudi kot "death capacitor". Kot že mnogokrat rečeno, je to kondenzator, ki skaplja signal med predojačevalno triodo EAB(C) in končno pentodo EL84 in ima vrednost 22nF (0.022uF oz. 22 000pF). Pri prepuščanju enosmerne (DC) napetosti, bo bistveno spremenil delovno točko (bias) elekronke EL84, kar bo pomenilo hitro uničenje elektronke. To, da po nekaj minutah radio zmanjša jakost je tudi značilo za napačen bias na končni elektroniki. Sicer je možno tudi kaj drugega.
Svetujem zamenjavo vseh svetlo rdečih in zelenih kondenzatorjev. Hkrati pa zamenjaj tudi elektrolitske kondenzatorje.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Stambro Neznanec

|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2025 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Zanimivo da ima ta verzija FM od 88 do 108Mhz? |
To je dobra poanta. Opazili ste e eno različico, ki to izvozno različico loči od domačih modelov.
---
That's a good point. You've noticed another variation that sets this export version apart from the domestic models.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1020 Aktiv.: 4.13 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2025 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
administrator: popravi prosim naslov, nato pobriši ta post.
_________________ In brake we trust... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Stambro Neznanec

|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2025 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
| mitchW je napisal/a: |
| Sem že videl takšno izvedbo, pred nekaj leti me je kontaktiral en Kanadčan, ki je obnavljal tudi enega takšnega. Mislim da je sicer njegov bil Triglav (verzija z gramofonom), sicer pa identičen. Potreboval je shemo in par nasvetov. Gre sicer za skoraj identično šasijo naši, le FM tuner je drug - mislim, da je uporabljen enak kot v Ei Simfonija. |
Tudi jaz sem v Kanadi. To je zanimivo naključje. Spraujem se, ali je Iskra ciljala posebej na kanadski trg in ne na Severno Ameriko kot celoto. Prebral sem, da so se v sedemdesetih letih prejnjega stoletja britanske skupine pogosto poskuale najprej uveljaviti v Kanadi, preden so poskuale prodreti na ameriki trg. Morda so podjetja sledila podobni logiki. Kakor koli e, zdi se, da njihova iritev v tujino na koncu ni uspela.
---
Im in Canada too. Thats an interesting coincidence. It makes me wonder if Iskra was aiming specifically at the Canadian market rather than North America as a whole. Ive read that in the 1970s, UK bands often tried to establish themselves in Canada first before attempting to break into the U.S. market. Maybe businesses followed a similar logic. Either way, it seems their overseas expansion ultimately didnt succeed.
| Sem skoraj 100%, da je težava v veznemu kondenzatorju, ki ga na tujih forumih poznajo tudi kot "death capacitor". |
e prej sem slial ljudi omenjati ťsmrtni kondenzatorŤ in sem si to zapisal. A na koncu sem teavo odpravil zgolj po naključju. Naročil sem cev EL84 predvsem zato, ker jo je bilo enostavno najti in na moje presenečenje je popolnoma reila teavo. Zdaj lahko Opatijo posluam ure in ure brez teav.
---
Id heard people mention the death capacitor before and had made a note of it. But in the end, I fixed the issue purely by dumb luck. I ordered an EL84 tubemostly because it was easy to findand to my surprise, it completely solved the problem. Now I can listen to the Opatija for hours without any issues.
| Svetujem zamenjavo vseh svetlo rdečih in zelenih kondenzatorjev. Hkrati pa zamenjaj tudi elektrolitske kondenzatorje |
Spoznal sem dobro idejo, da zamenjam vse svetlo rdeče in zelene kondenzatorje skupaj z elektroliti. Pravzaprav sem nameraval narediti popolno ponovitev in celo napolnil nakupovalno koarico Digi-Key z deli v vrednosti priblino 120 USD. Ko pa je EL84 odpravil teavo z glasnostjo, sem okleval. V anglečini pravimo: "Ne popravljaj tistega, kar ni pokvarjeno." Morda imate podoben rek. Prepričan sem, da bo treba nekatere kondenzatorje sčasoma zamenjati, vendar se zaenkrat spraujem, ali je to najbolja poraba časa in denarja.
Medtem mi je e uspelo ustvariti novo teavo: vrvica za klicanje se je strgala. To je moja krivda - strgala se je, ko sem imel ohije zunaj ohija. Čeprav, iskreno povedano, bi se verjetno kmalu strgala tako ali tako. Kakorkoli e, to je moj naslednji izziv, s katerim se moram spopasti.
---
Ive realize a good idea to replace all the bright red and green capacitors, along with the electrolytics. I had actually planned to do a full recap and even filled a Digi-Key shopping cart with about $120 USD worth of parts. But once the EL84 fixed the volume problem, I hesitated. In English we say, Dont fix what isnt broken. Maybe you have a similar saying. Im sure some of the capacitors will need to be replaced eventually, but for now Im questioning whether its the best use of time and money.
Meanwhile, Ive already managed to create a new problem: the dial cord broke. Thats on meit snapped while I had the chassis out of the cabinet. Though, honestly, it probably would have broken soon anyway. Either way, thats my next challenge to tackle.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Stambro Neznanec

|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2025 10:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
| administrator: popravi prosim naslov, nato pobriši ta post. |
Ups. Popravil sem naslov. Nič več "avtomobila".
Hvala.
---
Oops. I fixed the title. No more "avtomobila".
Thank you.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mitchW Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58 Prispevkov: 574 Aktiv.: 4.01 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sre Sep 10, 2025 12:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Mi rečemo podobno kot: "If it ain't broken don't fix it."
Ampak, verjetno se tudi z avtom, ki ima stare pnevmatike 60 let ne bi ravno vozil ure in ure Eno je popraviti obstoječo napako, drugo pa je narediti zadevo varno za uporabo. Pred leti je v Nemčiji pogorela hiša zaradi starega radia iz 1960-let, ki je bil vklopljen brez nadzora.
Seveda se pa vsak sam odloči po kateri poti bo šel, ampak jaz poskušam narediti stanje čimbolj takšno, kot je bilo pri novem, kar pomeni, da vedno odstranim dotrajane komponente, ki omejujejo "performance".
Če ne zamenjaš vsaj veznega kondenzatorja, ki vidim da je še originalen (rdeč), bo tudi kmalu nova EL84 odpovedala. Pa še kvaliteta zvoka se bo verjetno izboljšala. Glede na to, da smo elektronski forum, mogoče ne bi bilo odveč, če bi izmeril in napisal napetosti na podnožju EL84.
Ne vem sicer kakšne komponente (kondenzatorje) si izbiral da si prišel na $120, ampak na mouser.com sem prišel na celih €10 za komplet vseh kondenzatorjev. Sicer nekaj še nanese poštnina, ampak vse skupaj ni drago.
Če boš naročal je tale seznam:
1x 0,25uF 400V
1x 0,15uF 400V (lahko je notri tudi 0,1uF!)
1x 1nF 630V
5x 22nF 400V
2x 2,2nF 400V
2x 4,7nF Y2 250V keramični
Elektrolitski kondenzatorji (originalne vrednosti -> moderne nadomestne vrednosti):
2x50uF 385V -> 2x 47uF 400V
5uF 70V -> 4,7uF 100V
50uF 25V -> 47uF 25V
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Ivor Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 19:49 Prispevkov: 225 Aktiv.: 1.02
|
Objavljeno: Sre Sep 10, 2025 10:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam samo šasijo podobnega radia, ki je bil najverjetneje namenjen za izvoz. Skala je bila iz pleksiglasa, podobna zgornjim slikam, samo je bila počena in sem jo zavrgel. FM je šel prav tako do 108MHz. Samo da moja šasija ima 2 NF ojačevalnika. Tudi vsi potenciometri so dvojni. Stereo FM dekoderja pa ni bilo.
|
4.35 MB |
2 krat |

|
|
4.33 MB |
3 krat |

|
|
4.7 MB |
7 krat |

|
|
673.93 KB |
15 krat |

|
_________________ Mirno spim na lovorikah že 18 let.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni