www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merilec vlage (beton/les)

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
elektrolit
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Feb 2021 21:06
Aktiv.: 3.56
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 05, 2026 11:08 pm    Naslov sporočila:  Merilec vlage (beton/les) Odgovori s citatom

Ali so cenovno ugodni merilci vlage (beton/les) po trgovinah zanesljivi?

Podatki enega izmed njih (prodajna cena cca 20 EUR):
merilno območje:
0,2 - 2 % (gradbena vlaga),
6 - 44 % (les)
merilna natančnost:
Les: <30 %: ±2 %; ≥30 %: ±4 %,
Vlažnost v gradbeništvu: < 1,4%: ± 0,1%; > 1,4%: ± 0,2%

Profesionalni merilci vlage so precej dražji.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.79
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2026 3:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večinoma je tako: "malo denarja, malo muzike".
Hkrati to ne pomeni, da bodo pregrešno dragi merilniki sorazmerno boljši, bolj točni, z manjšimi tolerancami.
Drži, dražji merilniki, ki so izdelki zvenečih blagovnih znamk, so večinoma dobri, kvalitetni, točni, ni pa nujno da so v resnici tako dobri, kot jih predstavljajo. Zagotovo so boljši od cenenih, koliko, bo najbrž bolj uganila ciganka iz umazane kofetove šalce...

Merilna natančnost, majhne tolerance, niso premosorazmerne s ceno... cena gre eksponentno navzgor, tako da pri tistih najvišjih ppm je cena že božjastna.

Ceneni merilniki... ali je vredno? kaj pa vem, nekoč so mojstri bolje ocenili brez vseh, ne vem kako, so pa znali, imeli so svoje metode ali pa kar preprosto: izkušnje... morda pa se le niso toliko sekirali za podrobnosti Dancing

Nobena merilna naprava ne bo delala čudežev, če jo uporabnik ne zna uporabljat in če ne ve točno kaj sploh meri Rolling Eyes

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
elektrolit
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2026 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malce sem nezaupljiv, zato sprašujem.
Se mi je že zgodilo, da sem kupil kakšno ceneno elektronsko napravo. Kasneje sem ugotovil, da ima vgrajeno tako preprosto vezje, da bi ga lahko sam izdelal.

Z merilcem vlage bi trenutno meril vlažnost estriha, predvsem napredek, če se sploh premika v smeri sušenja. Nezaupljivost je predvsem v tem, da bi zmeraj izmeril eno in isto vrednost in tako ne bi dobil nobene koristne informacije. Laughing

Seveda, kasneje bi ga uporabljal tudi za stene in les.
Nazaj na vrh
sg1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Avg 2013 9:28
Aktiv.: 1.57
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2026 2:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam nizkocenovni merilec vlage iz Lidla. Z njm sem uspešno ugotovil iz katere smeri prihaja nenormalna vlaga in tako celo dokazal mojstrom, da pušča hidroizolacija na terasi, ki so jo popolnoma površno izvedli.
Tako spodnji zid, kot parket v sosednji sobi sta kazala vrednost močno nad normalo.
Po sanaciji kaže normalne vrednosti.
Tako da zadeva deluje, koliko točne so vrednosti, ki jih kaže, sicer ne vem, ampak ko pride do anomalije pa to nedvomno dobro pokaže.
Čisto mimogrede - terasa, ki jo je izvajalec zaradi lastne malomarnosti tako delal dvakrat (hidroizolacije je seveda prvi sloj - popolnoma na dnu in so morali odstranit vse, kar so prvič naredili) je stala 400 kratnik nabavne cene merilca...
Nazaj na vrh
elektrolit
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2026 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vzpodbudno novico.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.79
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2026 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za primerjalne meritve je zagotovo dober tudi Parkside npr. Za iskanje napak so tovrstne meritve ustrezne.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PPartner
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2012 13:42
Aktiv.: 1.34
Kraj: okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2026 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v hoferju so te dni naprodaj različni merilniki, med drugim tudi za vlago, če komu prav pride.
Nazaj na vrh
kemik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2026 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekoč sem na nekem nemškem kanalu gledal mojstra, ki je polagal parket. Po videnem, je šlo za nek parket višjega razreda. Vlago v estrihu je meril na kemičen način. Vzel je nekaj estriha, ga zmešal z karbidom in gledal spremembo tlaka v zaprti posodi. Toliko sem uspel razumet, ker nemško ne znam.
Nazaj na vrh
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.14
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 08, 2026 8:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V Hofru od 12.1.2026: https://www.hofer.si/sl/p.workzone-merilni-pripomocek.000000000000685034.html
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 23.44
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 08, 2026 2:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kemik je napisal/a:
Nekoč sem na nekem nemškem kanalu gledal mojstra, ki je polagal parket. Po videnem, je šlo za nek parket višjega razreda. Vlago v estrihu je meril na kemičen način. Vzel je nekaj estriha, ga zmešal z karbidom in gledal spremembo tlaka v zaprti posodi. Toliko sem uspel razumet, ker nemško ne znam.

Še danes tako gledajo za res natančno meritev. Imajo predpripravljeno kapsulo s točno določeno količino karbida v prahu, ki ga zmešajo s točno določeno količino estriha, ki ga odbijejo v določeni globini. Nato karbid reagira z vlago v estrihu, sprošča se acetilen in iz količine plina (=pritiska) se določi vlago estriha. Kot mi je razlagal parketar, je to še vedno ena najbolj natančnih meritev in se jo še vedno dela pri bolj "resnih" in dragih parketih.

LP, g

elektrolit
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 14, 2026 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V Hofer nisem šel, ampak v Bauhaus po Wisent merilec vlage.

Deluje. Sem opravil več meritev po prostoru in niso bile vse enake. Gibale so se med 0,8 % in 1 %.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni