|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
elektrolit Član

Pridružen-a: Sre 24 Feb 2021 21:06 Prispevkov: 223 Aktiv.: 3.56 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Jan 05, 2026 11:08 pm Naslov sporočila: Merilec vlage (beton/les) |
|
|
Ali so cenovno ugodni merilci vlage (beton/les) po trgovinah zanesljivi?
Podatki enega izmed njih (prodajna cena cca 20 EUR):
merilno območje:
0,2 - 2 % (gradbena vlaga),
6 - 44 % (les)
merilna natančnost:
Les: <30 %: ±2 %; ≥30 %: ±4 %,
Vlažnost v gradbeništvu: < 1,4%: ± 0,1%; > 1,4%: ± 0,2%
Profesionalni merilci vlage so precej dražji. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2026 3:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Večinoma je tako: "malo denarja, malo muzike".
Hkrati to ne pomeni, da bodo pregrešno dragi merilniki sorazmerno boljši, bolj točni, z manjšimi tolerancami.
Drži, dražji merilniki, ki so izdelki zvenečih blagovnih znamk, so večinoma dobri, kvalitetni, točni, ni pa nujno da so v resnici tako dobri, kot jih predstavljajo. Zagotovo so boljši od cenenih, koliko, bo najbrž bolj uganila ciganka iz umazane kofetove šalce...
Merilna natančnost, majhne tolerance, niso premosorazmerne s ceno... cena gre eksponentno navzgor, tako da pri tistih najvišjih ppm je cena že božjastna.
Ceneni merilniki... ali je vredno? kaj pa vem, nekoč so mojstri bolje ocenili brez vseh, ne vem kako, so pa znali, imeli so svoje metode ali pa kar preprosto: izkušnje... morda pa se le niso toliko sekirali za podrobnosti
Nobena merilna naprava ne bo delala čudežev, če jo uporabnik ne zna uporabljat in če ne ve točno kaj sploh meri
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
elektrolit Član

|
Objavljeno: Tor Jan 06, 2026 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malce sem nezaupljiv, zato sprašujem.
Se mi je že zgodilo, da sem kupil kakšno ceneno elektronsko napravo. Kasneje sem ugotovil, da ima vgrajeno tako preprosto vezje, da bi ga lahko sam izdelal.
Z merilcem vlage bi trenutno meril vlažnost estriha, predvsem napredek, če se sploh premika v smeri sušenja. Nezaupljivost je predvsem v tem, da bi zmeraj izmeril eno in isto vrednost in tako ne bi dobil nobene koristne informacije.
Seveda, kasneje bi ga uporabljal tudi za stene in les. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sg1 Član

Pridružen-a: Sre 14 Avg 2013 9:28 Prispevkov: 243 Aktiv.: 1.57 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2026 2:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam nizkocenovni merilec vlage iz Lidla. Z njm sem uspešno ugotovil iz katere smeri prihaja nenormalna vlaga in tako celo dokazal mojstrom, da pušča hidroizolacija na terasi, ki so jo popolnoma površno izvedli.
Tako spodnji zid, kot parket v sosednji sobi sta kazala vrednost močno nad normalo.
Po sanaciji kaže normalne vrednosti.
Tako da zadeva deluje, koliko točne so vrednosti, ki jih kaže, sicer ne vem, ampak ko pride do anomalije pa to nedvomno dobro pokaže.
Čisto mimogrede - terasa, ki jo je izvajalec zaradi lastne malomarnosti tako delal dvakrat (hidroizolacije je seveda prvi sloj - popolnoma na dnu in so morali odstranit vse, kar so prvič naredili) je stala 400 kratnik nabavne cene merilca... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
elektrolit Član

|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2026 9:44 am Naslov sporočila: |
|
|
| Hvala za vzpodbudno novico. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2026 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Za primerjalne meritve je zagotovo dober tudi Parkside npr. Za iskanje napak so tovrstne meritve ustrezne.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
PPartner Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2012 13:42 Prispevkov: 218 Aktiv.: 1.34 Kraj: okolica Cerkna
|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2026 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
| v hoferju so te dni naprodaj različni merilniki, med drugim tudi za vlago, če komu prav pride. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kemik Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35 Prispevkov: 134 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2026 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Nekoč sem na nekem nemškem kanalu gledal mojstra, ki je polagal parket. Po videnem, je šlo za nek parket višjega razreda. Vlago v estrihu je meril na kemičen način. Vzel je nekaj estriha, ga zmešal z karbidom in gledal spremembo tlaka v zaprti posodi. Toliko sem uspel razumet, ker nemško ne znam. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1500 Aktiv.: 7.14 Kraj: Lj.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5625 Aktiv.: 23.44 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Jan 08, 2026 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
| kemik je napisal/a: |
| Nekoč sem na nekem nemškem kanalu gledal mojstra, ki je polagal parket. Po videnem, je šlo za nek parket višjega razreda. Vlago v estrihu je meril na kemičen način. Vzel je nekaj estriha, ga zmešal z karbidom in gledal spremembo tlaka v zaprti posodi. Toliko sem uspel razumet, ker nemško ne znam. |
Še danes tako gledajo za res natančno meritev. Imajo predpripravljeno kapsulo s točno določeno količino karbida v prahu, ki ga zmešajo s točno določeno količino estriha, ki ga odbijejo v določeni globini. Nato karbid reagira z vlago v estrihu, sprošča se acetilen in iz količine plina (=pritiska) se določi vlago estriha. Kot mi je razlagal parketar, je to še vedno ena najbolj natančnih meritev in se jo še vedno dela pri bolj "resnih" in dragih parketih.
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
elektrolit Član

|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2026 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
V Hofer nisem šel, ampak v Bauhaus po Wisent merilec vlage.
Deluje. Sem opravil več meritev po prostoru in niso bile vse enake. Gibale so se med 0,8 % in 1 %. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni