|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Cip Član

Pridružen-a: Ned 02 Dec 2018 23:20 Prispevkov: 56 Aktiv.: 0.62
|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2026 1:29 pm Naslov sporočila: Ustreznost vezave; napajanje rack omarice |
|
|
Pozdravljeni,
prosim za mnenje glede ustreznosti in varnosti naslednje vezave.
Izhodišče:
obstoječ tokokrog do vtičnice je izveden s kablom 2,5 mm² (glede premera še nisem 100% - lahko, tudi, da je 1.5, čakam, da mi pride mojster to urediti),
ta vtičnica bo odstranjena in kabel zaključen v dozi,
v dozi bo spoj 2,5 mm²(ali 1.5?) → 1,5 mm² z WAGO sponkami,
iz doze gre cca 1 m kabla 3×1,5 mm² v manjšo razdelilno omarico.
V omarici:
avtomatska varovalka B10 (10 A),
ena vtičnica iz omarice gre na UPS, ki napaja rack (IT oprema),
ena dodatna vtičnica v omarici je namenjena rezervi (ne za večje porabnike),
za varovalko vezan Shelly
PE in N sta razdeljena na zbiralkah,
. Faza za varovalko razdeljena z wago sponko v vtičnico v omarici, shelly in vtičnico zunaj omarice, na katero bo priključen ups
Namen:
izključno napajanje rack opreme (switch, NVR, router, NAS),
pričakovana poraba bistveno pod 10 A.
Vprašanja:
1. Ali je tak prehod 2,5 mm² → 1,5 mm², ob tem da je B10 varovalka pred 1,5 mm², ustrezen?
2. Ali je taka rešitev skladna z dobro prakso za stalno napeljavo?
3. Ali vidite kakšno potencialno pomanjkljivost ali izboljšavo (brez pretiravanja)?
Hvala za mnenja in preverbo.
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
3.09 MB |
| Pogledana: |
31 krat |

|
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 539 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2026 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer si se lepo razpisal in mi je jasno, kaj želiš. Pozabil pa si napisati bistvo in sicer jakost inštalacijskega odklopnika za vtičnico, ki jo želiš odstraniti.
Verjetno gre za B16A ali celo C16A in v tem primeru se ti ni teba nič bati. Skoraj prepričan sem, da je do vtičnice presek (ne premer) 2,5 mm2 in s takim presekom nadaljuj.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Cip Član

|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2026 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
| kvarkel je napisal/a: |
Sicer si se lepo razpisal in mi je jasno, kaj želiš. Pozabil pa si napisati bistvo in sicer jakost inštalacijskega odklopnika za vtičnico, ki jo želiš odstraniti.
Verjetno gre za B16A ali celo C16A in v tem primeru se ti ni teba nič bati. Skoraj prepričan sem, da je do vtičnice presek (ne premer) 2,5 mm2 in s takim presekom nadaljuj. |
Tega trenutno še ne vem. Ampak recimo da je odklopnik B16A, žica do vtičnice, ki jo bom odstranil, 2.5mm.
Ali je dovoljeno potem 2.5mm spojiti naprej na 1.5mm trda žica, z wago sponko in 1.5mm naprej do omarice (1m kabla), v B10A odklopnik? od odklopnika naprej gre potem tudi 1.5mm v vtičnico za ups.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2026 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko tudi zamenjaš odklopnik v omarici, ki je namenjen tej vtičnici. Preveri ali je na tem odklopniku priključen še kakšen tokokrog. Lahko na dovodni 2,5mm2 vodnik spojiš 1,5mm2, če je v omarici ta tokokrog varovan ustrezno, recimo B13 ali B10. Dober je tudi B16, ampak se zaradi toleranc vodnikov v minus tako nahajaš na meji in tudi ni po standardu. Če v to razvodnico, na prehodu iz 2,5mm2 na 1,5mm2 daš B10 odklopnik, bo v redu... ni pa smisla, beri naslednji odstavek.
Če prav razumem, bo tam, kjer je sedaj vtičnica, po novem samo razvodnica, kjer bosta spojena omenjeni dovodni kabel in kabel cca 1m do omarice, ki jo opisuješ? Bo še kakšen odcep v tej razvodnici?
Ne vidim razloga, zakaj ne bi ta 1m podaljšal s kablom enakega preseka kot je dovodni dejansko je to tudi po predpisih
V omarici, ki bo napajana s podaljšanim kablom, lahko uporabiš dodatne inštalacijske odklopnike po želji.
Kaj predstavlja priložena fotografija? To kar bo priključeno in opisuješ?
Ali je res tako težko natančno opisat situacijo? ali moramo vlečt iz tebe kot na zaslišanju preizkovalne komisije?
Večina hišne komunikacijske opreme je 12V, razmisli o 12V UPS, boljši izkoristek razmisli tudi o večji omarici, kaj veš kaj se boš še kasneje spomnil, lahko tudi prostor za dodatno omarico.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Cip Član

|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2026 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
| v.j. je napisal/a: |
Če prav razumem, bo tam, kjer je sedaj vtičnica, po novem samo razvodnica, kjer bosta spojena omenjeni dovodni kabel in kabel cca 1m do omarice, ki jo opisuješ? Bo še kakšen odcep v tej razvodnici?
. |
Nobenega odcepa ne bo, samo razvodnica, kjer bo 1m kabel do omarice
Ne vidim razloga, zakaj ne bi ta 1m podaljšal s kablom enakega preseka kot je dovodni dejansko je to tudi po predpisih
. |
Ni nekega posebnega razloga, razen to, da mi je kolega že to omarico sestavil in je tisti 1m kabel, ki gre v omarico, 1.5mm. Ga bom zamenjal z 2.5mm.
Kaj predstavlja priložena fotografija? To kar bo priključeno in opisuješ?
. |
Fotografija predstavlja to omarico, o kateri govorim. Spodaj je vhodni kabel (1m 1.5mm), zgoraj pa izhod na vtičnico, kamor bo priključen UPS. V sami omarici pa je poleg 10A varovalke še ena rezervna vtičnica, ki ne bo v uporabi in shelly modul.
Hvala za pomoč.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni