www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Za tiste, ki ne veste, katero moko dati v košarico
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.17

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 16, 2026 3:50 pm    Naslov sporočila:  Za tiste, ki ne veste, katero moko dati v košarico Odgovori s citatom

Niso vse moke enake in povsod po svetu jih razvrščajo po svoje.

V Sloveniji in srednji Evropi številke tip 400, 500 ali 1100 označujejo vsebnost mineralov oziroma pepela (tip 400 ≈ 0,4 % pepela, tip 500 ≈ 0,5 %, tip 1100 ≈ 1,1 %). Tip 400 je za torte in biskvite, tip 500 univerzalna moka za pecivo ali pico, tip 1100 pa polnozrnata, aromatična in odlična za mešane kruhe.

V Italiji številke ne pomenijo pepela, temveč stopnjo mletja. Moka “00” je zelo fino zmleta, “0” fino zmleta, “1” grobo fino, “2” grobo zmleta, kar vpliva na teksturo testa. Poleg tega Italijani pogosto navajajo tudi vsebnost beljakovin oziroma glutena (npr. 00 moka za pico ≈ 12–14 % beljakovin). To je ključno za testo, ki se mora raztegniti in zdržati dolgo vzhajanje.

Francija meri po starem sistemu T45, T55, T65, po pepelu (T55 ≈ 0,55 % pepela) in povezuje tip moke z uporabo: T55 za baguette, T65 za rustični kruh.

Nemčija gre še korak dlje: z DIN standardi in več kot tremi tisoč vrstami kruha je vsaka moka natančno določena glede pepela, vsebnosti glutena in obnašanja testa, skoraj obseden sistem preregulacije, ki zagotavlja predvidljiv kruh.

V ZDA pa je vse preprosto saj sistem temelji na namenu in vsebnosti beljakovin. All-Purpose Flour ima okoli 10 % beljakovin, Bread Flour 11–13 %, Cake Flour 8–9 %, Pastry Flour 9–10 %. Enostavno prebereš, kaj boš pekel, in moka ima pravo vsebnost glutena za nalogo.

Zakaj je to pomembno? Ker izbira moke ni samo tehnična je zgodovina, kultura in okus v eni vrečki.

Od kemije srednje Evrope, umetnosti Italije, francoske standardizacije, obsedenosti Nemčije do pragmatičnosti Amerike, vsaka moka ima svojo zgodbo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 23.44
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 16, 2026 4:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ni za pravo pico drugace tip 00 (manitoba)?
Drugace pa hvala za opis, zelo zanimivo!

Lp, G

Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 16, 2026 5:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
A ni za pravo pico drugace tip 00 (manitoba)?

Manitoba ni le tip moke, temveč vrsta pšenice. Gre za zelo trdo pšenico iz Severne Amerike (Kanada/ZDA) z visoko vsebnostjo beljakovin in glutena.

Italijani jo uvažajo za proizvodnjo mok, ki so izjemno elastične, raztegljive in primerne za dolge fermentacije. Moka Manitoba "00" tako združuje zelo fino mletje (00) za gladko testo ter močno glutensko mrežo za elastičnost in značilno strukturo z zračnimi mehurčki.

To je seveda popolna kombinacija za pripravo prave napolitanske pice.
Nazaj na vrh
brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.81

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 17, 2026 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sprašujem se kaj sploh dela pepel notri? Od česa pride? Je to mišljeno apnenec od kamnov?
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.25
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 17, 2026 2:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pepel pomeni, koliko pepela ostane po sežigu moke.

Moje priporočilo za moko za pico je https://www.mulinocaputo.it/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 17, 2026 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

brezimenko je napisal/a:
Sprašujem se kaj sploh dela pepel notri? Od česa pride? Je to mišljeno apnenec od kamnov?

Gre za minerale, ki so naravno prisotni predvsem v ovojnici, medtem ko jih ima sredina zrna zelo malo.

Kot je že qwertz povedal, vsebnost pepela je v bistvu količina mineralnih snovi v moki. To ugotavljajo laboratorisko, vzamejo vzorec moke, ga sežgejo pri zelo visoki temperaturi, vse kar je organsko zgori, ostane pa samo mineralni ostanek (pepel). Ta pepel stehtajo in rezultat (0,40 %, 0,70 %, 1,10 % itd...) predstavijo kot tip moke 400, 700, 1100.

Zato tudi ima bela moka (tip 400) malo pepela, temna moka (tip 1100), ki vsebuje več ovojnice pa posledično tudi več pepela.
Nazaj na vrh
brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.81

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 17, 2026 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja, joj nisem se moral spomniti na labolatorij. Ja saj zato se ji tisti, ki vsebuje več mineralov običajno drugače imenuje tudi ne tehnično polnozrnata.
Brusli
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Nov 2020 12:10
Aktiv.: 3.10
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2026 9:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, pepel pomeni v bistvu količino negorljivih snovi v vzorcu. Tudi pri nas delamo takšne analize - v keramičen lonček, ki je bil predhodno prežarjen v peči, se na analitski tehtnici na 4 decimalke grama natančno zatehta določena masa vzorca, nato pa se lonček prestavi nazaj v peč, kjer se dve uri žari na temperaturi od 800 do 1000 °C. Potem se lonček počasi ohladi in ponovno stehta. Iz razlike mas se tako izračuna % negorljivih snovi v vzorcu. Tej metodi se reče "žaroizguba".
Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.58
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2026 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiva tema.
Včasih se je v trgovinah dobil polbel - črn domač kruh, ki je imel visoko vsebnost vlage in mi je bil strašansko všeč. Pekli so ga v pekarni Grosuplje in Blatnik. Zelo dolgo nazaj so ga prodajali tudi v Mercatorju. Ker podobnega nisem našel, kajti danes so vsi zelo suhi za čim daljši rok uporabe. Lotil sem se eksperimentiranja na to temo.

Lani so mi za rojstni dan kupili posebno moko Pizzuti in nekaj pripomočkov za peko kruha in pizz. Pregledal sem veliko videov predvsem od Vito Iacopelli..., Jure Pavlič... (Master Šef 2025).
Po dolgem času sem prišel do svojega recepta za odličen kruh po mojem okusu, ki pa je všečen tudi mnogim, ki ga poskusijo.
Predlagam, da spečem kakšen hlebček in ga pri Mucku skupaj s sodelavci poskusimo in nato poročamo. Z Muckovo ekipo smo sosedje v Trzinski industrijski coni.
Kaj meniš Muc?
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2026 12:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Menim, da spada na dober kruh tudi kakšna dobra salama pa sir! Smile
Drugače pa - ja, sem za! Smile

qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.25
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2026 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok_S je napisal/a:
Zanimiva tema.
Včasih se je v trgovinah dobil polbel - črn domač kruh, ki je imel visoko vsebnost vlage in mi je bil strašansko všeč. Pekli so ga v pekarni Grosuplje in Blatnik. Zelo dolgo nazaj so ga prodajali tudi v Mercatorju. Ker podobnega nisem našel, kajti danes so vsi zelo suhi za čim daljši rok uporabe. Lotil sem se eksperimentiranja na to temo.

Lani so mi za rojstni dan kupili posebno moko Pizzuti in nekaj pripomočkov za peko kruha in pizz. Pregledal sem veliko videov predvsem od Vito Iacopelli..., Jure Pavlič... (Master Šef 2025).
Po dolgem času sem prišel do svojega recepta za odličen kruh po mojem okusu, ki pa je všečen tudi mnogim, ki ga poskusijo.
Predlagam, da spečem kakšen hlebček in ga pri Mucku skupaj s sodelavci poskusimo in nato poročamo. Z Muckovo ekipo smo sosedje v Trzinski industrijski coni.
Kaj meniš Muc?

Lahko bi tudi napisal recept, recimo.
Nazaj na vrh
Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.58
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2026 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko potrdim, da bo sledil tudi recept.
Gre predvsem za prava razmerja različnih mok, ki so vsakomur v Sloveniji dostopne v naših trgovinah in seveda hidracija ter način priprave. Na koncu pa mora vsak pogruntat še svojo pečico za piko na i, ker se vsaka obnaša malce drugače.

Kar se pa salam tiče pa lahko rečem, da nimam več svojih klobas, ker so predlani spremenili (beri zakomplicirali) zakonodajo in kmet pri katerem sem vsako leto kupoval polovico krškopoljca, ki so bili vzrejani na prostem v neokrnjeni naravi, sme vzrediti samo še 5 pujskov. Prej jih je po 10, kar je komaj zadostovalo samo za ožje družinske člane in nekaj prijateljev.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2026 5:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si me s temle krškopoljcem spomnil na slasti iz nedavne delavnice za pripravo steakov, kjer sem bil ... Smile Smo še 2 konca krškopoljca vrgli gor in ... Ja, je bilo za pojest! Smile Smile Smile

vegi_meni.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  588.04 KB
 Pogledana:  2 krat

vegi_meni.jpg

Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2026 6:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Smo še 2 konca krškopoljca vrgli gor in ...

A to si Stipaniča poslušal? Mr. Green
Sem skoraj 100% prepričan, da je bil on. Kar je Peterle naredil za cviček je on naredil za krškopoljca. Dolenjci se znajo prodajat.

Sicer pa, ko smo že pri kruhu: lepše se speče, če je v pečici para.
Neapeljska pica pa brez 400-450 °C ni nič drugega kot obložen kruhek.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2026 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stipanic it is! Guilty as charged! Very Happy
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni