www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Mobilna banko na odklenjenem Androidu?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Android, tablice in telefoni
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.81

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2026 2:10 pm    Naslov sporočila:  Mobilna banko na odklenjenem Androidu? Odgovori s citatom

Navezal bi se na tole temo . Zanima me kako pa vam uspe poganjati aplikacije kot so naprimer mobilne banke na odklenjenih telefonih se pravi varianta LineageOS in podobno?

Nekaj malega informacij sem sicer naletel na spletu, vendar dajmo rečt, da v grobem vem da se to da. Sam tega nisem poskušal, ker sem si za drugo napravo izbral napačen kos opreme, ki sliši na iPad Air 8 gen. in to ravno zaradi podpore mobilne banke in jo po večini uporabljam žgolj in samo za to.

Sicer je doma tudi nekaj Android navlake. Ampak zakaj sem omenil navlake? Ene jih je čas že povozil in niso več sposobne poganjati kaj novejšega. Sem poskusil z odklepanjem in nameščanjem alternativnih verzij vendar, če je stojno zastarel nima smisla forsirat nekaj, kar boš kasneje obžaloval, ker se bo začela stvar obešati.

hamm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 21:47
Aktiv.: 1.45
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2026 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni konkretno se je bančna aplikacija zagnala ok. Potem ko sem hotel aktivirati račun v apliakciji, pa mi je izpisalo nekaj v smislu da telefon ni varen (verjetno preveri ali je bootloader odklenjen).

Spet druga aplikacija pa je javila, da nimam nameščenih google play services. Sem si instaliral microG, torej odprtokodna implementacija google play services. Vse v microG sem izklopil (torej implementacija microG nima svojega računa, ne dostopa do lokacije, etc...), važno je samo to, da sistem "vidi" googlove pakete (oziroma misli da so prisotni).

Instaliral sem si še magisk, ki omogoča dostop do root. Za instalacijo magiska lahko dam tudi bolj podrobna navodila, če kdo rabi. V magisku pa module: PlayintegrityFix, ReZydisk, TrickyStore in TrickyStore addon. Sledil sem tem navodilom.

Mislim da od androida 13 naprej je google prešel s safety net (preverjanje ali je nameščen google paly services) na hardware attestation. V tem članku, za katerega priporočam da ga počasi preberete od A do Ž, je lepo vse razloženo in razgali tudi vso bednost razvijalcev, ki še kar silijo google play services kot nek varnostni standard. Še opomba: na Graphene OS vseh teh kolobocij okrog magiska in modulov in microG ni potrebnih, ker Pixel telefoni na neuradnih ROM-ih omogočajo zaklep bootloaderja, kar noben drug telefon ne omogoča. Zato je Graphene OS najbrž podpira samo Pixel telefone. Mi je pa na Graphene OS vse normalno delovalo, tudi banka.

No, po mojem mnenju bi morale banke voditi svojo varnostno politiko, tudi na aplikacijah, ne pa da se naslanjajo na to, ali je na telefonu nameščen google in na to, ali je bootloader zaklenjen. Na PC-jih je od nekdaj bootloader odklenjen (lahko si namestimo kar si želimo), pa vseeno lahko poganjamo banko, oziroma smo jo lahko, spletno bančništvo se je žal večinoma premaknilo v zgolj mobilno, razen seveda za poslovne uporabnike, tam je najbrž spletno bančništvo še na voljo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.81

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2026 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je bil plan kje dobiti rabljenega Pixla z zadnjo možno verzijo naloženega Graphene OS, ker potem pa dolgo ni več kakšne druge naprave kjer se jo lahko po želji odklepa in zaklepa. Tako bi bilo verjetno dosti lažje.

Z Magiskom nimam nobenih izkušenj pa tudi ne vem, imam samo telefone, ki so trenutno največ z 9.0 Androidom. Kakšna nadgradnja na višjo verzijo najbrž nebi šla in bi telefon ratal obupno počasen, tega se pa reje ne grem. Na en rootan telefon sem poskuil zagnati Revolut ampak me je ustavilo, potem pa nisem več raziskoval naprej kako in kaj in sem telefon pospravil.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Android, tablice in telefoni Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni