www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Je lahko razsmernik z akumulatorjem nadomestek za UPS?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70782.17

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2006 11:46 pm    Naslov sporočila:  Je lahko razsmernik z akumulatorjem nadomestek za UPS? Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2006 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na ta način delujejo dražji "on line" UPS-i

Pazi le na hlape iz akumulatorja, če je kislinski
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 30, 2006 1:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da bi moralo delovati BP.

Edino cena razsmernika je pomembna. Takega za tri jurje jaz ne bi pustil prižganega 24 ur...

trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 30, 2006 7:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razsmernik sem naredil ravno prejšnji teden. Moj je sicer 600W, a osebni računalnik mi je zlahka poganjal.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 30, 2006 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaksen pa je ta streznik/firewall (racunalnik ali namenska komponenta) ?

Znanec je pred kratkim nabavil en Asusov DSL router/firewallcek/lokalni streznik (na USB prikljucis eksterni disk) in ta stvar deluje na dovolj nizko napetost, da je dvojna pretvorba povsem nepotrebna, ce bi ze imel na voljo ustrezen akumulator.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 30, 2006 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V principu bo delovalo.

Ko bo zmanjkalo elektrike, bodo vsi računalniki mrknili. Ko pride elektrika nazaj, se bo firewall zbootal daleč pred vsem ostalim.To pomeni, da napajanje samo firewalla/routerja ni smiselno (računalniki ne delajo). Če bo na akumulator priključen racunalnik (ali več njih), je potrebno poskrbeti, da se bo na njih naredili shutdown, ko zmanjka 220 V. Če se ne bo izvedel shutdown, bodo računalniki mrknili, ko se bo akumulator spraznil. Poleg tega se bo akumulator verjetno spraznil pod predpisano mejo.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 30, 2006 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Paziti je potrebno predvsem na amplitudo razsmernika, ki mora biti vsaj 260V, še bolje pa je, da je vsaj 300V, da se bo na to napetost napolnil kondenzator v switcherju računalnika, ki ga napajaš.
Za napajanje routerja je v redu direktno iz 12V akumulatorja, prav tako za napajanje modema. Za modem je dobro, če je stalno sinhroniziran z omrežjem, da je sistem hitro postavljen.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PeterC
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22
Aktiv.: 0.86

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2007 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabim "poceni UPS" za podobno zadevo.

Za "live" igranje na odru bi imel v racku nek power conditioner, ki bi skrbel, da mi ne zmanjka napajanja za računalnik, ki ga rabim pri MIDI kontrolah.

Ideja, ki mi je padla na misel je bila, da 230V najprej usmerim na napetost ki je za 1V višja od napetosti polnega akumulatorja, vmes bi bila dioda. Potem pa z razsmernikom dvignem nazaj na visoko napetost... tam do 280V.

V primeru da elektrike zmanjka, bi stekel tok iz akumulatorja preko diode na razsmernik.

Bi to delovalo?

Ali lahko deluje razsmernik za PC napajalnik na 30kHz?

LP

Peter
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2007 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peter tvojega vprašanja ne razumem najbolje. Rabiš napajalnik kot rezervno napajanje (recimo ob daljšem izpadu) ali pomožno (recimo ob nekajminutnem izpadu)
Če je drugo, je nabolje kupiti računalniški UPS. Gledam v Com*tronu stane tak ups 43eur. Resnično razmišljam tudi sam o nabavi enega za računalnik, katerega uporabljam za programiranje. Kaj pomeni "telefonski priključek 500VA" ?

PeterC
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22
Aktiv.: 0.86

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2007 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potrebujem kot pomožno napajanje, skrbijo me razna nihanja omrežja in kratkotrajni impulzni izpadi, prevzponi napetosti, razne čudne anomalije ki se dogajajo pri koncertih ko se prižigajo odrske luči in podobni porabniki.

Važno mi je da PC v ozadju teče neprekinjeno in ne izgubim komunikacije z njim. Če pa električne energije zmanjka za dalj časa pa tudi ozvočenje ne dela, tako da mi računalnik ne koristi in ga lahko izklopim.

Hm, sem mislil da so UPS-i ranga par tisoč €.

Za 43€ se mi pa res ne splača delati v samogradnji.

Mislim da je s "telefonski priključek 500VA" mišljeno da lahko napaja porabnike s 500VA
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2007 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

UPSi stanejo lahko tudi nekaj tisoc EUR.

Tega, kar ti isces, ne bos dobil za 43 EUR. Ti bi namrec rad t.i. "online" UPS (torej tak, ki aktivno vrsi pretvorbo v DC in nazaj v AC ter tako zagotovi karseda cist sinus). Stalo bo nekaj vec, ne bo pa nekaj tisoc EUR (morda samo tisoc EUR).

Ce bi zahteve nekoliko omilil, bi dobil line interactive UPS za bistveno manj denarja. Line interactive pomeni (malce karikirano), da spremlja stanje vhoda/izhoda in ob manjsem odstopanju ne reagira, ob vecjem pa preklopi na "online" nacin delovanja.

Stevilka v VA pri zaresnih UPSih pomeni koliksno breme zmore napajati. Pri igrackah je to samo stevilka, ki nima z realnostjo nobene zveze. Od kapacitete baterij je potem odvisno, kako dolgo bo tako breme UPS zmogel napajati, a ker jih ponavadi proizvajalci dimenzionirajo za priblizno enako dolg cas (5-10 minut), to v praksi pomeni da UPS z vecjo stevilko v VA zmore dlje napajati tvoje breme, ki pokuri XX VA, kot pa UPS z manjso specificirano vrednostjo v VA. Drugace povedano: v male UPSe gre manj baterij, zato je V*Ah tistih baterij manjsi kot V*Ah vecjih UPSov. Ker tebi zadostuje toliko, da ugasnes racunalo, je povsem dovolj katerikoli UPS z 100 ali vec VA (en normalen racunalnik brez monitorja, ki ne poganja 3D iger, ugasne ga service/daemon, ki spremlja stanje napajanja preko UPSa), ob cemer velja, da bi ~100 VA UPS najbrz zdrzal kaksnih pet minut, taksni z visjo nazivno max. mocjo pa bodo zdrzali priblizno proporcionalno dlje, torej recimo 500 VA bi verjetno zdrzal ~25 minut, ceprav taoznaka ne pomeni garantirano vecje kapacitete baterij, kot sem pojasnil ze v zacetku tega odstavka.

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2007 8:23 am    Naslov sporočila:  Re: Je lahko razsmernik z akumulatorjem nadomestek za UPS? Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:
Imam akumulator (45Ah) in polnilec, ki zna lepo polniti z vzdrževalnim tokom. Gor bi priklopil 150W razsmernik, na katerem bi bil samo hišni strežnik (firewall in podobno - med routerjem in WAN priključkom). Namesto UPS-a bi nabavil samo razsmernik, ker me pride ceneje. Je to smiselno?

LP,
Mare

Zakaj na poceni UPS ne zvežeš močnejšega akumulatorja?
UPS z pokvarjenim akujem ti bo šenkal vsak serviser take opreme, ker se jih ne splača popravljat oz. kupit novih akumulatorjev. Meni taka reč dela na vikendu tudi po 6-8 ur skupaj BP. Sem pa na trafo nalepil hladilnik od PC-ja, ker se je drugače grel.
lp

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 11, 2007 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nabavil ups z gornje povezave.
Nekaj podatkov.
Telefonski priključek služi za obveščanje o stanju na pager. Sicer ima serijski priključek za komunikacijo ter zanimiv software s katerim lahko spremljaš stanje delovanja. Šele sedaj vidim, kako niha omrežna napetost.

ups.jpg
 Opis:
Tako prikazuje stanje
 Velikost datoteke:  76.19 KB
 Pogledana:  31 krat

ups.jpg

diagram.jpg
 Opis:
Še stanje v obliki grafa. Zgornji graf prikazuje omrežno napetost.
 Velikost datoteke:  72.88 KB
 Pogledana:  27 krat

diagram.jpg

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 11, 2007 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz uporabljam tole:
http://www.apcmedia.com/salestools/ASTE-6Z8LA9_R0_EN.pdf
Je sicer za 230V vendar na hitro nisem našel pdf-a.
Namesto originalnih inbox baterij uporabljam dve zunanji 12V/45Ah brez nobenih predelav.
Tu pa tam se vključi voltage boost (ko mreža niha), ob izpadu pa mi vse skupaj dela kake 4 ure. Pod vse skupaj smatram 2xPC, vsaj en monitor, HP1010 na stby-u (tudi printam lahko-malo zajoka ampak gre),ter adsl modem.
Ob izpadu elektrike imam največ časa za surfanje HI.
Mare, raje kot razsmernik najdi nekje star odslužen ups. Običajno izdahnejo baterije, ali pa se zgodi kakšna neumna in enostavna napaka.

Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 13, 2007 12:38 pm    Naslov sporočila:  Re: Je lahko razsmernik z akumulatorjem nadomestek za UPS? Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:
Imam akumulator (45Ah)

Upam, da pri tem nisi mislil avtomobilskega.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni