|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
BostjanPerdan Član

Pridružen-a: Ned 06 Avg 2006 12:49 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.18 Kraj: Šenčur, EU
|
Objavljeno: Sre Dec 20, 2006 12:08 am Naslov sporočila: Nakup diska |
|
|
Pozdravljeni!
Za svoj računalnik bi rad dokupil trdi disk. Računalnik je letnik 2002, notri pa ima trenutno 40 GB disk. Dodal bi rad še 160 GB disk, Maxtor ali Seagate.
Lahko kupim kateri koli disk ali moram na kaj paziti?
Zanima me tudi, kaj pomenijo oznake:
* Serial ATA
* 6L160M0
* Serial ATA II
* ST3160812AS
Hvala! _________________ LP,
Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Dec 20, 2006 12:23 am Naslov sporočila: |
|
|
SATA in SATAII sta "protokola" s katerima(a) disk komunicira z računalnikom. SATA je hitrejši od ATA, SATAII pa od obeh. Drugi dve oznaki pa sta verjetno številki modelov diskov. Pazljiv moraš biti predvsem na to, da ti osnovna plošča podpira tako velike diske (glede na letnik jih verjetno podpira, a vseeno se raje prepričaj). _________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70783.46
|
Objavljeno: Sre Dec 20, 2006 12:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Dec 20, 2006 1:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Ta letnik plošče skoraj gotovo ne podpira SATA diskov, saj takrat skorajda še ni bilo te vrste diskov, vsaj pri nas in v širši uporabi. Glede na to, da je bil prvi disk 40GB, potem kaj zelo velikega ne bi tlačil noter. Vsekakor pa je dobro preveriti kaj plošča podpira. Verjetno bo bolj smiselna uporaba USB zunanjega diska. Tista plošča verjetno še USB 2.0 nima, bo šlo zato bolj počasi, pa vseeno. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
panasonic Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.66 Kraj: med Notranjsko in Primorsko
|
Objavljeno: Sre Dec 20, 2006 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Glede na to, da je bil prvi disk 40GB, potem kaj zelo velikega ne bi tlačil noter. Vsekakor pa je dobro preveriti kaj plošča podpira. Verjetno bo bolj smiselna uporaba USB zunanjega diska. Tista plošča verjetno še USB 2.0 nima, bo šlo zato bolj počasi, pa vseeno. |
Ne vem zakaj ne bi dodal še en večji disk, če ga človek potrebuje. Če ni ne vem kakšne potrebe po mobilnosti diska, ga USB ne bi niti priporočal, še posebej, če nima USB2. Glede na letnico plošče imaš verjetno samo IDE vodila, če pa nujno rabiš hitrejše diske, se da dobiti tudi SATA kontrolerje na PCI vodilih. Je pa cena tam nekje od 7k dalje. Vprašanje če se ti splača, verjetno je potem boljše nabaviti novo matično ploščo s SATA vodili. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sre Dec 20, 2006 10:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Maxtor ne obstaja vec (Seagate ga je pohrustal sredi tega leta, znamka sicer se ostaja). Vsekakor se zogibaj Western Digitalom in Hitachijem (bivsi IBMov oddelek za diske je kupil Hitachi, ki je do takrat imel lastno proizvodnjo ... in to sploh ne slabo).
Pri nakupu pazi se na eno stvar: tvoj motherboard in/ali OS (nisi napisal katerega uporabljas) morda ne podpirata LBA48, torej diskov, vecjih od cca. 137 GB. Vecini plosc je mozno to popraviti z nadgradnjo BIOSa (ce taka nadgradnja obstaja seveda), za OS pa obstajajo popravljeni gonilniki (razen za nekaj muzejskih primerkov). To bi bilo pametno prej preveriti (poglej na strani proizvajalca motherboarda). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 847 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Sre Dec 20, 2006 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ravno včeraj kupil Segate SataII 320Gb. Zadevo sem priključl na PC preko adapterja USB-SATA (ima pa tudi adapter na IDE). Tako sem ga postavil na poličko in povezal na USB HUB.
Lp M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Dec 21, 2006 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Najprej poglej navodila od motherboarda, kakšen tip priključkov diska je podprt (ide, ata,sata, scsi,...). Od katerega proizvajalca je disk niti ni važno. Eni hvalijo ene modele, druge. Generalno gledano povsem zanič modelov diskov ni.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BostjanPerdan Član

Pridružen-a: Ned 06 Avg 2006 12:49 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.18 Kraj: Šenčur, EU
|
Objavljeno: Pet Dec 22, 2006 6:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za odgovore!
Vodilo je IDE ... se takšni diski sploh še dobijo?
Moram preveriti še navodila od matične plošče. _________________ LP,
Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70783.46
|
Objavljeno: Pet Dec 22, 2006 6:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pet Dec 22, 2006 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se dobijo. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej Član

Pridružen-a: Pet 17 Okt 2003 14:00 Prispevkov: 270 Aktiv.: 1.14 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Dec 23, 2006 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo.
Glede diska se ne sekiraj preveč.Glede na to ,da imaš 4-5let star pc menda ne ciljaš na ultra hiter disk.Ali se motim?
Vodilo je kot si že opazil ATA(ponekod označijo tudi kot IDE)
Sam imam trenutno:
Maxtor DiamondMax Plus 9 120Gb (v Icebox-u na USB)
Hitachi Deskstar 160Gb ATA
Samsung SP2514N 250Gb ATA (2kom)
Sem pa z vsemi super zadovoljen in priznati moram ,da mi je kapaciteta in zanesljivost važnejša od hitrosti!
Je pa dejstvo ,da tako kot je že nekdo napisal slabih diskov skoraj več ne dobiš.
Vsi malo resnejši proizvajalci ti tudi dajo na vsak disk 3l.garancije.(jaz imam za vse 4 diske 3l. gar.)
Sicer je naslednji disk, ki ga nabavim SATA2 a to zaradi tega, ker nimam prostora za dodatne IDE naprave.Imam pa še 6 sata2 priključkov prostih
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni