|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 4:22 pm Naslov sporočila: Paralelna vezava elektromotorjev |
|
|
Več rolet na električni pogon nameravam krmiliti paralelno, z dvema tikpama, tipko gor in tipko dol.
Ker so rolete različno dolge, se bo kratka roleta seveda prej zaprla, kot dolga, in računam, da bo končno stikalo, ki jih ima po dva vsak elektromotor, prekinilo tok, ko se roleta zapre do konca. Tipko 'dol' seveda tiščim toliko časa, da je zaprta tudi zadnja roleta.
Najprej sem mislil, da bom motorje enostavno vezal paralelno, kot na sliki. A to ne gre tak simpl: Ko izklopi končno stikalo enega motorja, ta motor še vedno dobiva napetost preko kondenzatorja drugega, še delujočega motorja.
Potreba se bo malo zamisliti, in dodati verjetno nekaj relejev.
Da pa ne izumljam na novo kolo, naj nekdo, ki je s tem se že srečal enostavno nariše, prosim, kako je prav in najbolj enostavno.
Hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko, mislim da drugače kot tako da boš vsak motor vključavel z relejem katerega pa lahko vključuješ s tipko ne bo šlo. To me je spomnilo na eno regulacijo v mojem bivšem podjetju pred kakimi 15-timi leti. Na podoben način bi moral preko MTO merilnega sistema upravljati z dvema elektromotornima ventiloma. Eden bi moral odpirati drugi pa v istem trenutku zapirati. Zadeva pa je popolnoma ponorela. Včasih sta oba zapirala, ventil je pognalo v napačno smer, tako da je "povozilo" napačna končna omejitvena stikala.... zaradi napačne smeri je polomilo zagozde ... Rešitev sta bila dva dodatna releja ketera je potem upravljala MTO avtomatika.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 5:39 pm Naslov sporočila: dva releja na motor? |
|
|
Silvo,
kako konkretno imaš v mislih, tako enostavno na hitro vidim varianto z dvema relejema na motor, za vsako smer po ene rele, ko ko odklopi, odklopi in fazo in ničelni vod od motorja...
vilko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na hitro narisano. (nisem risal končnih stikal ter blokiranje enega releja proti drugemu)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Motorji za rulete imajo 3 priključke: ničla in dva fazna, od katerih vsak pomeni svojo smer in je lahko vklopljen samo eden od teh dveh.
Končno stikalo je v motorjih in ne zunaj, kot kaže tista shema.
Paralelna vezava motorjev ni mogoča, vsak rabi svoj kontakt s stikala ali s kontaktorja, releja, ...
Problem ni v tem, da bo en motor dobil fazo od drugega, če bo en motor hitrejši ali pa bo ruleta krajša. Problem je v tem, ker so delovni fazni priključki lahko spojeni preko kontaktov na napajanje, vsi ostali fazni priključki za nasprotno smer pa morajo biti nepriključeni, ker ravno zaradi neupoštevanja tega lahko pride do nasprotnega vrtenja, če bi bili motorji v paraleni vezavi.
Pred leti sem imel problem, ko sem delal vezalne sheme in načrte za firmo, ki montira senčila. Delal sem daljinske komande za take motorje. V primeru, da bi bilo na en sprejemnik vezanih več motorjev, je bilo potrebno vmes vezati posebne releje, ki so lahko tudi navadni PR releji in podobni manjši, ki imajo vsaj dva preklopna kontakta. Za vsak motor je bil potreben en tak rele ali pa en rele s tremi preklopnimi kontakti za dva motorja. Na ta način so bili lahko motorji vezani na isto linijo, navidezno v paralel.
Funkcija releja je bila odklopiti fazni priključek motorja za trenutno neuporabljeno smer. Tuljava releja je bila priključena na eno smer vrtenja, druga smer je šla čez mirovne kontakte.
Shema z dvema relejema je v redu, vendar gre tudi z enim relejem.
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 11:06 pm Naslov sporočila: Hvala |
|
|
Hvala Silvo, za shemo, ki očitno je v redu in razumljiva, no morda bom krmili navitje enega releaja preko tipke in mirovnega kontakta drugega releja, da ne bi slučajno pritisnil obe tipki hkrati.
Hvala tudi tebi Reber, za obširen prispevek.
Hm, ker nameravam krmiliti 4 rolete paralelno, še razmišljam, ali naj naredim to z releji (potreboval bi releja z 4 x izmenični kontakt, ali se to dobi? No 3x izmenični bi se moral dobiti, saj za 3-fazne porabnike delajo kaj takega. Hm, se pravi 4 releji po 3x2 izmenična kontaka, če se 4x2 ne dobi) ali z elektroniko z mikroprocesorjem, kar je tudi komplicirano.
Kako da se za vsak enostaven problem najde toliko kompliciranih rešitev!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ena možnosti je tudi krmiljenje z elektronskimi SSR releji. To bi bilo še posebej uporabno pri krmiljenju z DC napetostjo od 3 V naprej, če bi za krmiljenje uporabil kakšen procesorček (npr. kombinacija foto-upora in analognega vhoda ... ).
Strošek 2 amperskih SSR relejev za 4 motorje bi bil cca. 100€.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede relejev ne bi smel biti večji problem. Preberskaj malo po schrack-vi domači strani. Za tvoj namen bi bili kar ustrezni PT releji, ki so običajo štiripolni. Če potrebuješ več kontaktov pa jih daš več paralelno.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 2:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Schrack-ovi releji serije "PT" imajo konstrukcijsko napako, ki se po odlomljenem jezičku od vzvoda (zaradi utrujenosti materiala) konča v vsesplošnem kratkem stiku . Doslej sem moral zaradi tega razloga zamenjati še čisto vse, ki sem jih kadarkoli vgradil. Nekatere tudi večkrat.
Nato pa sem odkril dimenzijsko in funkcionalno Ekvivalentne: Iskra TRP 314x , ki so zakon! Že trkam.
LP,
Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni