|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 10:32 am Naslov sporočila: Laserski merilnik razdalje. |
|
|
V prodaji se na veliko pojavili laserski merilniki razdalje. Velik nateg. Naprava ima vgrajen laserski pointer, razdaljo pa meri z ultrazvočnim senzorjem. Sem meril razdaljo proti omari ob zidu. Razdalja od merilca do omare je bila na oko 1 m, do zida pa okoli 1.3m (debelina omare 30 cm). Merilec je pokazal 13 (trinajst) metrov. Muda od labuda.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 11:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče pa meri v decimetrih  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 11:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne, niso decimetri. Če je na zidu dovolj praznega prostora kaže približno prav.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za info! Primeren za nove prazne hiše brez ultrazvočnih naprav za preganjanje mali živali  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
micabauc Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2003 7:12 Prispevkov: 177 Aktiv.: 0.75 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupi LEICA DISTO. Ta dela kot mora. (do 200m na par cm natančno). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj se zgodi, če pomeriš na rob omare? Ali pa če pomeriš na cunjo obešeno na zid?
(Za moje potrebe je dober merilni trak, dolžine 3 metre)
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz imam ravno tak merilnik kot je tu govora pa morem reči da sem z njim kar zadovoljen.Torej ko sem meril razdaljo v prostoru proti zidu in potem meril še z metrom mi je pokazal pri štirih metrih natančno do centimetra.
Je pa problem ko so razdalje manjše od 40cm in ko merimo oddaljeni zid pod kotom.
Ne vem kaj človek lahko pričakuje od tako poceni zadeve. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Orenk zadeva za meritev uporablja laser, kot je nekdo že zapisal zgoraj. Samo take zadeve stanejo nekje od 400 EUR naprej. Je pa res, da je super.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Jan 10, 2007 12:32 am Naslov sporočila: |
|
|
@jur, sicer ne vem kaj je point odprtja te teme ...
... lahko napišem le, da izmed več kot 100 prodanih takšnih merilnikov, za katere vem, ni bil vrnjen NITI EDEN.
Od naprave v vrednosti cca. 35€ pri pravilni uporabi manjšega pogreška od 0,5% najbrž ne moreš pričakovat. Kot poznavalec tehnologije to najbrž že veš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jan 10, 2007 1:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
@jur, sicer ne vem kaj je point odprtja te teme ...
... lahko napišem le, da izmed več kot 100 prodanih takšnih merilnikov, za katere vem, ni bil vrnjen NITI EDEN.
Od naprave v vrednosti cca. 35€ pri pravilni uporabi manjšega pogreška od 0,5% najbrž ne moreš pričakovat. Kot poznavalec tehnologije to najbrž že veš. |
Sicer ne vem za kateri merilec gre. Z jurovega prispevka se da razbrati, da gre za zavajoče oglaševanje nekega izdelka, ki se oglašuje kot laserski dela pa dejansko kot ultrazvočni.
Glede ultrazvočnega merilca pa sledeče;
Imam enega kupljenega pred leti v Conradu. Zamisel same naprave je dobra. Zna računati prostornino, površino, seštevati.... a naprava v opremlenem prostori ni uporabna. Naj sem še kako trudil, recimo dnevne sobe nisem uspel izmerit kajti v njej je preveč ovir. Zelo motijo napravo kristalni lestenci, zavese, rastlinje....
Tole, ki jo imam sam v stanovanju NI UPORABNA. Vrjetno pa bi prišla v poštev kakemu gradbincu, instalaterju ... v kaki novogradnji za okvirne meritve in izračune. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Jan 10, 2007 1:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
... a naprava v opremlenem prostori ni uporabna. Naj sem še kako trudil, recimo dnevne sobe nisem uspel izmerit kajti v njej je preveč ovir. Zelo motijo napravo kristalni lestenci, zavese, rastlinje....
Tole, ki jo imam sam v stanovanju NI UPORABNA. |
Če imaš prenizke lestence, zavese preveč na sredini prostora in pri merjenju na nekaj metrov nimaš nasproti vsaj kakšen kvadraten meter "čiste" stene je res problem in kaže ERROR.
Problem prevelike natrpanosti prostora ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3361 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Jan 10, 2007 8:11 am Naslov sporočila: Ne |
|
|
lepo piše, da je merilec ultrazvočni, laserski je samo pointer, kot pmagalo, kam meriš.
Imam ga, sem zmeril dimenzije stanovanja, dela na cm natančno, seveda pa mora biti cilj, kamor meriš, čist, brez ovir, in odbojna površina dovolj velika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Sre Jan 10, 2007 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
@jur, sicer ne vem kaj je point odprtja te teme ... :roll:
... lahko napišem le, da izmed več kot 100 prodanih takšnih merilnikov, za katere vem, ni bil vrnjen NITI EDEN... |
Temo sem odprl kot opozorilo. Na nateg. Modela in trgovine do sedaj namenoma nisem omenil. Bauh*s, merilec za 13.900 sit. Kolega je vzel takega za približno 40.000, ki je lažal v trgovini na isti polici, pa dela podobno. Dokler ga nisem opozoril na stvar, problema ni opazil. Naprave nisem kupil za sebe (zadošča mi navaden meter), ampak za novoletno darilo. Seveda mi je jasno, da naprava za tak denar ne more delovati v redu. Problem se lahko pojavi, ko bo nekdo meril, pa bo rezultat napačen, ne da bi za to vedel. Kdo bo kriv, če bo nekdo na primer z takim inštrumentom narobe izmeril stanovanje za popis nepremičnin? Še celo na televiziji (oddaja o merjenju stanovanj za popis) so za to meritev uporabljali (na oko rečeno) točno ta model. Verjetno je tudi trgovina ne povsem slučajno ravno zdaj postavila na pulte tako opremo.
Temo sem odprl pod elektroniko zato, ker laserska oziroma "laserska" naprava in (ne)delovanje nekako še najbolj sodi pod elektroniko.
Še ena podobna stvar: predvčerajšnjim sem v isti trgovini kupil elektromotorno žago lisičarko (Bosch PFZ 500 E). Prodajalec mi je pojasnil, da rezil nimajo in da naj grem na Bosch servis. Na servisu so mi pojasnili, da rezil nimajo in jih nimajo namena imeti na zalogi, ker ima Bauh*s izključno licenco za prodajo teh žag pri nas. Najbližja rezila so kot kaže na Madžarskem. Še ni povsem ugotovljeno. Povsem razumem kupca, ki se je na servisu začel dreti na ves glas.
Žaga je čisto v redu, se ne pritožujem. Problem je le v tem, da ne morem žagati.
Kar se tiče vračanja poceni naprav (gledano nasplošno, ne samo za ta "laserski" merilec"): V glavnem ljudje ne vračajo stvari nazaj (razen že po naravi tečni tipi), tudi če so nezadovoljni. Tudi v garanciji pokvarjenih poceni naprav ne vračajo, ampak jih vržejo stran. V končni fazi dobiš nazaj enako stvar, plus zguba časa in živcev. Ni omembe vredno. Do nizke cene naprav pride ravno zato, ker z garancijskimi popravili ni veliko stroškov
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jan 10, 2007 10:47 am Naslov sporočila: Re: Ne |
|
|
vilko je napisal/a: |
lepo piše, da je merilec ultrazvočni, laserski je samo pointer, kot pmagalo, kam meriš.
Imam ga, sem zmeril dimenzije stanovanja, dela na cm natančno, seveda pa mora biti cilj, kamor meriš, čist, brez ovir, in odbojna površina dovolj velika. |
Seveda je tak z laserskim pointerjem boljši kot ta ki ga imam sam. (tega pointerja nima) Lažje določiš približno mesto meritve. (to pa ne pomeni, da je merjeno ravno od tiste točke) Vseeno sam ne bi o tistem "do cm" natančno. (Vilko si preveril mernitev s klasičnim metrom ali napravi 100% zaupaš ) Lahko ti povem , da sem svojega postavil med podboj ter izvedel nekajkrat meritev. Kljub temu, da je bila naprava na istem mestu naprava ni vedno izmerila enako. Res odstopanje cm ali dva.
Kot sem že zgoraj napisal; sam smatram, da je taka naprava primerna ter dovolj natančna za kake hitre izračune v novogradnji. (recimo za izračun površine ometov, tlakov...) Za natančnejšo meritev pa bi sam raje uporabil klasičen meter. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Jan 10, 2007 11:49 am Naslov sporočila: |
|
|
@jur, hvala za obrazložitev in "konkretizacijo" primera. Res se dogajajo tudi takšni nategi, ki si jih vsaj velike firme kot jo navajaš ne bi smele privoščiti.
Merilnik, ki sem ga omenil jaz se prodaja pod nazivom "Ultrazvočni merilnik oddaljenosti z laserjem" in ima potreben "čisti" kot UZ 5 stopinj, kar je približno 1/10 merjene razdalje.
Tudi sam imam problem kot ga je omenil @Silvo, da je "naseljeno" stanovanje včasih problem izmerit. Jaz sem imel problem z dnevno sobo dolgo 9m in stebrom na sredini. Na srečo imajo novejši merilniki vgrajen še kalkulatorček, ki sproti lahko sešteva in množi. Tako sem meritev mimo stebra lahko izvedel v dveh smereh od stebra ... in to v nekaj sekundah brez papirja.
Ker tudi sam včasih malo dvomim v easy-job varijante, meritve ponovim vsaj 2x ali 3x, da se prepričam o verodostojnosti namerjenega.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni