|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mi4je Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 7:20 Prispevkov: 190 Aktiv.: 0.80 Kraj: Poljanska dolina
|
Objavljeno: Pet Feb 16, 2007 10:38 am Naslov sporočila: Razsvetljava delovnega mesta |
|
|
Pozdravljeni!
V službi prenavljamo pisarne, pa bi radi dobro oz. kvalitetno razsvetljavo posametnega del.mesta.Vsako delovno mesto vsebuje računalniški monitor.Sicer imamo na stropih že fluorescentne luči, vendar bi radi rasvetljavo radi organizirali posamično- po delovnih mestih.
o rasvetljavi ste že govorili v temi http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=3217&highlight=razsvetljava , ampak tukaj ste govorili le o fluorescentihe lučeh.Zanima me kako se pa obnesejo halogenske luči, mogoče še v povezavi z regulacijo.Kakšne halogenke mi predlagate, in koliko na del.mesto....
Vem, da je tema obširna, pa vseeno, mogoče ima kdo kaj izkušenj o tem oz. kakšen namig...
Hvala _________________ Lep Dan Še Naprej
MaTJaŽ
You'll never, never know, if you never, never go !! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pet Feb 16, 2007 11:47 am Naslov sporočila: Re: Razsvetljava delovnega mesta |
|
|
Pri halogenskih lučeh bi jaz prvo pomislil na porabo:
recimo da uporabiš 4 50W halogenke na 1 delavno mesto. To je 100W.
V naši firmi imamo neonke po stropu, če pa kdo želi pa še dodatne luči, ki zgledajo kot mali halogenski reflektorčki, samo da so neprimerno večji in vsebujejo 2 20W varčni žarnici. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Feb 16, 2007 12:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na delovnem mestu preživiš (vsaj) 8 ur.
Fluorescentke utripajo. (Klasični) monitorji tudi. Zato navijam za neutripajočo svetlobo (žarilna nitka). Sicer so bolj požrešne, ampak zdravje - sploh oči - je pa tudi nekaj vredno, kajne?
Doma imam pri pisalni mizi halogenko 30 - 50W in sicer na stropu, ker ima zelo ozek snop močne svetlobe. Tako na mizi ni preveč močna in kontrastna svetloba.
Mogoče bi bile male namizne halogenke (max 20W) kar v redu - odvisno od tega, kaj se poleg računalnika še dela - testiranje vezij, prekladanje papirjev,...
V glavnem ne premočna in ne preveč koncentrirana svetloba z leve strani (za desničarje).
Koliko je svetloba koncentrirana, boš najlažje ugotovil z videokamero, ker ima slabše dinamične lastnosti kot oko. Videl boš, na katerih mestih je slika "zažgana oz. prekurjena" in taki "otočki svetlobe" niso ravno v redu.
Sam sem še vedno pristaš indirektne (odbite) svetlobe za bolj splošna opravila - če ravno ne lotam vezij.
LP _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 16, 2007 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je uporabljena "elektronska dušilka", je frekvenca precej nad 100Hz in vsaj zame neopazna.
Bolj me moti uporaba cenenih fluorescentnih sijalk s preveč belo svetlobo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vasakhan Član

Pridružen-a: Sob 26 Jan 2008 22:35 Prispevkov: 67 Aktiv.: 0.32 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 4:15 pm Naslov sporočila: Pisarna 8*4m |
|
|
Zanima me koliko flourescentnih luči:
- štirikotne,
- 4*18W,
- sijalka T8 18W,
- parabolična.
potrebujem za razsvetlitev pisarne 8*4m, kjer se prelagajo papirji. Strop je višine 2,5m.
LP, Vasakhan _________________ “Ko je bog rekel naj bo luč, smo imeli mi že vse kable položene.” |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MAAG Član

Pridružen-a: Čet 26 Jun 2008 14:18 Prispevkov: 178 Aktiv.: 0.86 Kraj: SG-MB
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 5:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za parabolicne ti lahko povem, da ce je nimas npr. nad glavo oz. delovnim mestom, je boljse, ce je sploh nimas. Ker sveti res zelo usmerjeno. _________________ Samo da se kadi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sailor Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38 Prispevkov: 698 Aktiv.: 2.94 Kraj: Ljubljana-Moste
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 7:26 pm Naslov sporočila: osvetlitev delovnega mesta |
|
|
Opazil sem, da se pojavljajo razni trdi ali gibljivi LED trakovi
različnih dimenzij z različnim številom vgrajenih LEDic,
napajanje pa je 12VDC.
Ali je to že kdo preizkusil, se dobijo tudi pri nas?
gl, DD+ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
http://www.led-[slovenščina je zame španska vas].com/index2.htm - led trakovi
http://www.dimco-svetila.si/si/prodajni_program/led_svetila/nov_meni/7
http://www.drm.si/produkti/b_led_razsvetljava/zunanja_led_svetila/
pa tako naprej
Sem pa na discoveryu gledal kako varčno osvetljujejo te veletrgovine . Na strehi imajo postavljeno konveksno zrcalo - parabolo podobno tisti za teleskop , v gorišču pa je postavljen snop steklenih vlaken - vsa zadeva je vodena na polar-mount sistemu za sledenje soncu.
Ta vlakna so lepo speljana po stropovih trgovine in kadar je sonce prav žarijo kot kakšne žile. Izhodi teh vlaken so direktni in delujejo kot majčkeni reflektorji ( tako vlakno je imelo cca 1cm ). Izhodi vlaken so montirani zraven klasičnih reflektorjev pod stropom .
Kadar sonce zaide uporabijo le-te ( lahko bi prav tako svetili v parabolo s zelo močnim umetnim virom svetlobe -HID )
Tako osvetlitev so uvedli tudi v eni šoli za otroke s prilagojenim programom. Zanimivo učiteljice so povedale da so otroci dosti bolj učljivi in manj razdraženi kar bi jim kar verjel
recimo slaba osvetlitev - mene je skoraj bolela glava videl pa nisem skoraj nič na tablo( FE ; učilnica od tasiča v kleti za telekomunikacije ) _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stromar Član

Pridružen-a: Pon 01 Dec 2008 18:52 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.15 Kraj: Šentjur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sailor Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38 Prispevkov: 698 Aktiv.: 2.94 Kraj: Ljubljana-Moste
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 9:47 pm Naslov sporočila: osvetlitev delovne mize |
|
|
oh, ... neee,
samo osvetlitev za delovno mizo z računalnikom potrebujem ....
gl, DD+ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni