|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 4:53 pm Naslov sporočila: Izklop v sili ? |
|
|
Imam en enostaven stroj , ki ima Rdeče/Rumeno glavno stikalo. Nevarnosti za poškodbe zaradi gibljivih delov ali elektrike so minimalne.
Dobil sem zahtevo da moram poleg Rumeno/Rdečega stikala montirati še Rdeče/Rumeno tipko "Izklop v Sili" , ker si je pač nekdo to tako zamislil. Jaz mislim da Izklop v sili poleg Rdeče Rumenega stikala ni potreben. Zanima me kateri veljavni standard to opisuje.
Predvsem pa prosim za vaše komentarje in izkušnje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 4:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
To so sigurno zahteve IVD-ja Vsaka električna naprava mora biti opremljena s stikalom za zasilni izklop katero mora biti vidno označeno. Poleg tega mora imeti vsaka električna naprava glavno stikalo, katero se da zakleniti v izklopljenem stanju. Brez tega tehnični pregled ne bo šel skozi. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 5:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rdeče rumeno stikalo je takšne barve , ker je namenjeno za izklop v sili. Da se ga tudi zakleniti v izključenem položaju.
Niso pa to zahteve IVD-ja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 6:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evropska unija ima za stroje direktivo:
Citiram: |
Directive 98/37/EC of the European Parliament and of the Council of 22 June 1998 on the approximation of the laws of the Member States relating to machinery |
Kateri standardi obstajajo za to direktivo si lahko ogledaš tule:
Direktiva 98/37/EC
Kateri standard točno velja za tvojo mašino boš moral pogledati sam, ker nisi napisal za kaj gre.
Sami standardi niso nikjer na voljo brezplačno. Se boš moral obrniti na Sist, če boš hotel kopijo ali pa na CTK če imajo standard za prelistat. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rdeče rumeno stikalo z možnostjo zaklenitve je namenjeno vklopu/izklopu naprave, zaklenitev pa je nujna pri vzdrževalnih delih ali drugih podobnih primerih. Vsekakor pa to stikalo ne more biti izklop v sili.
"Gobica" izklop v sili pa mora biti montirana tam kjer je največja možnost poškodbe med delovanjem stroja, pdredvsem v tistih delih, ki so najbolj dostopni in malo oz. zelo nevarni. Če je teh lokacij ob delovnem stroju več, mora biti tudi teh izklopov v sili več.
Ta zaskočna tipka te ne bo toliko stala, tako da jo le lepo namontiraj. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 9:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Že nekaj let mora biti glavno stikalo rdeče-rumene barve in imeti pri strani ali na sredini luknje za vsaj 2 ključavnice obešanke.
Takšne morajo biti tudi gobaste tipke, ki se zaskočijo in jih je možno izvleči le s pomočjo delnega obrata v levo. Včasih so bile dovoljene tudi takšne, ki so se direkt izvlekle z malo večjo silo kot je bila potrebna za pritisk.
Kmalu bo v veljavi (če že ni za novo izdelane stroje) predpis, da bodo morale imeti te "Emergency Stop" gobice tudi prosojno glavo z vgrajeno lučko ...
Te gobaste tipke morajo biti vezane v avtomatiko stroja tako, da po deaktivaciji stroj ne starta sam ponovno, ampak je potrebno za zagon spet pritisniti zeleno START tipko. Pri nekaterih pa prej še modro RESET.
Če ne bodo izpolnjeni vsi ti pogoji boš na "tehničnem" padel.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse to je razumljivo , če obstaja kakšna nevarnost. Na napravi o kateri govorim je samo en gibljiv del ki ga premakne cilinder za 5mm , prstov nimaš kam vtakniti da bi te kaj uščipnilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
tonko je napisal/a: |
prstov nimaš kam vtakniti da bi te kaj uščipnilo. |
Prstov ne, kaj pa kaj drugega? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj se ne gre samo za direktno zaščito delavca. Vse to je potrebno tudi zaradi strojeloma in sekundarnih posledic. Zamisli si npr. da poči kakšna hidravlična cevka in olje pod visokim pritiskom brizga vse naokrog. Lahko se tudi natrga kakšen pogonski jermen ali zlomi kakšen drog pogonskega mehanizma. Takrat obstaja nevarnost, da odleteli delci koga poškodujejo ...
Na kompleksnejših strojih v industriji sem imel opravka tudi s po tremi načini ustavljanja stroja. Najprej je bil režim "počasni stop v stand-by" za avto-start. Potem je bil "počasni normal stop" z rdečo tipko STOP. In kot zadnji "hitri stop v sili" s pomočjo namenske dodatne zavore ob sprožitvi gobaste tipke STOP V SILI. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
No da povem točno za kaj gre. To je komora približno prostornine približno 1 kubični meter. Priključena je na vakuum črpalko. Na sesalnem vodu črpalke je ventil za regulacijo vakuuma in še en ventil za vpust zraka v komoro. V komori je še varilnik s cekas žico 45V~ , katerega stisne cilinder tako se zavari plastična vreča na koncu postopka , to je tisto gibanje 5mm.
Moje vprašanje pa je: Ali je potrebno namestiti 10cm stran od rdeče-rumenega glavnega stikala še not-aus tipko ki bi imela popolnoma isto funkcijo. Rdeče rumeno stikalo je namenjeno tudi izklopu v sili. Če mislite da temu ni tako potem me zanima zakaj potem sploh obstojajo rdeče rumena grebenasta stikala če niso namenjena za izklop v sili.
p.s. To je samo moje mnenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Varnostni inšpektor ti bo na to vprašanje odgovoril približno takole: ko te za obe roki zgrabijo npr. vrata ali pa primeš za del pod napetostjo lahko gobasto tipko še vedno udariš z nogo, ramo ali celo glavo ... grebenastega stikal pa z drugimi okončinami razen rok ne moreš izklopit ...
Pa še prav bo imel.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2007 12:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Izklop v sili mora biti montiran na vidnem in dostopnem mestu. Pred njim ne sme biti nobenih ovir. Tako kot je moj predhodnik rekel, tudi z nogo ali s telesom lahko izklopiš mašino. Seveda moraš n-a izklopiti zavestno, pri tem pa mašina ne sme ponovno sama štartati. Pa vezava naj bi bila po logiki pozitivna. Tako da imaš napetost preko nc kontakta vedno prisotno. Če se ti npr, strga kabel, se mora mašina ustaviti, ne pa, da dela naprej, ti pa zastonj pritiskaš stikalo ko ga najbolj potrebuješ. _________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.02 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2007 6:51 am Naslov sporočila: |
|
|
tonko je napisal/a: |
Moje vprašanje pa je: Ali je potrebno namestiti 10cm stran od rdeče-rumenega glavnega stikala še not-aus tipko ki bi imela popolnoma isto funkcijo. Rdeče rumeno stikalo je namenjeno tudi izklopu v sili. Če mislite da temu ni tako potem me zanima zakaj potem sploh obstojajo rdeče rumena grebenasta stikala če niso namenjena za izklop v sili.
p.s. To je samo moje mnenje. |
Tako sem razmišljal tudi jaz točno pred letom dni ko smo preselili našo tovarno na novo lokacijo in je inspektor za varnost "tečnaril" okoli tega. Pa da ti povem da je imel še kako prav. V tem letu je bila ta "gobica" že dvakrat sprožena in je rešila delavko ob tunelu, kjer popolnoma sama in nebi mogla obrniti glavnega stikala. V gobico je tako močno brcnila da jo je zlomila. Pa še tega se drži:
Vajdo je napisal/a: |
Izklop v sili mora biti montiran na vidnem in dostopnem mestu. Pred njim ne sme biti nobenih ovir. Tako kot je moj predhodnik rekel, tudi z nogo ali s telesom lahko izklopiš mašino. Seveda moraš n-a izklopiti zavestno, pri tem pa mašina ne sme ponovno sama štartati. Pa vezava naj bi bila po logiki pozitivna. Tako da imaš napetost preko nc kontakta vedno prisotno. Če se ti npr, strga kabel, se mora mašina ustaviti, ne pa, da dela naprej, ti pa zastonj pritiskaš stikalo ko ga najbolj potrebuješ. |
Verjemi mi: to ni zato ker nekdo ali nek predpis tako hoče, to je potrebno! _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2007 7:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Če gre za stroj pri katerem so možne poškodbe se vsekakor strinjam da je to potrebno.
Preberite si opis naprave in mi povejte , kaj je po vašem mnenju tako nevarnega , da bi bil izklop v sili sploh potreben. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.02 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2007 7:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Saj se ne gre samo za direktno zaščito delavca. Vse to je potrebno tudi zaradi strojeloma in sekundarnih posledic. Zamisli si npr. da poči kakšna hidravlična cevka in olje pod visokim pritiskom brizga vse naokrog. Lahko se tudi natrga kakšen pogonski jermen ali zlomi kakšen drog pogonskega mehanizma. Takrat obstaja nevarnost, da odleteli delci koga poškodujejo ...
Na kompleksnejših strojih v industriji sem imel opravka tudi s po tremi načini ustavljanja stroja. Najprej je bil režim "počasni stop v stand-by" za avto-start. Potem je bil "počasni normal stop" z rdečo tipko STOP. In kot zadnji "hitri stop v sili" s pomočjo namenske dodatne zavore ob sprožitvi gobaste tipke STOP V SILI. |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni