|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
KRAPman Član

Pridružen-a: Sre 23 Nov 2005 14:35 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.49 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Maj 07, 2007 2:27 pm Naslov sporočila: Seznam radijskih postaj |
|
|
Pozdravljeni!
V šoli smo iskali AM radijske postaje, z namenom da bi ugotovili vpliv ionosfere in ozračja na sprejem (tudi vpliv sonca azimut, elevacija, dan/noč, itd.). V dopoldanskih urah smo "polovili" postaje na frekvencah med 6MHz in 21MHz s spektralnim analizatorjem. Pa me zanima, če tisti med vami ki imate opravka z radio amaterstvom (ali podobno) veste kje na internetu bi se dalo ugotoviti katere postaje smo dobili (v smislu oddajna_frekvenca-kraj), da bi iz znanih frekvenc lahko locirali oddajnike?
Lp, hvala za odgovore |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.92 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Pon Maj 07, 2007 3:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede radioamaterskih frekvenc bo težko ugotoviti informacijo frekvenca/kraj, razen če si operaterja poslušal, ko je povedal informacijo o kraju. Pa tudi frekvenca ni merilo za kraj, ker se radioamaterji "selimo" po frekvenci gor in dol. Koliko je bilo teh radioamaterjev na AM načinu dela, pa je drugo vprašanje. Če sploh kdo! _________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Maj 07, 2007 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Težka bo...
Še najbolje bo, da dobiš sprejemnik za te frekvence (najbolje scanner) in poslušaš kaj se na teh frekvencah dogaja.
Če so tam govorne zadeve / radio, ti bo v veliko pomoč jezik ki ga govorijo  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KRAPman Član

Pridružen-a: Sre 23 Nov 2005 14:35 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.49 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Maj 07, 2007 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imeli smo tudi sprejemnik in poslušali jezik ki ga govorijo (spektralni analizator smo uporabili le za to da smo hitreje identificirali frek. oddajnikov), vendar (razen nam znanih - ang., nem., fra., ita.) nismo poznali jezikov. Poleg tega ni rečeno, da določena postaja oddaja ravno v "svojem" jeziku (npr. koliko pomnim, je na radio slovenija dosti-krat ang. program na frekvenčno moduliranem FM signalu).
Tudi me ne zanimajo radio amaterji, ampak pač znane stacionarne (nacionalne) postaje (ki menda naj bi bile v tem spektru; lahko da se tudi motim). Radio amaterje sem v prvem postu nagovoril le iz razloga, ker mislim da vedo na tem področju največ .
Sam se zelo slabo spoznam na RF, ne vem niti za kakšne vrste oddajnikov gre, edino vem kaj sem dobil na širokopasovni aktivni anteni (1-50MHz).
Vsaka pomoč dobrodošla
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
salvador Član

Pridružen-a: Pon 04 Okt 2004 18:51 Prispevkov: 87 Aktiv.: 0.37 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Tor Maj 08, 2007 1:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da na AM načinu ni nobenega radioamaterja,ampak samo komercialne radiske postaje(kot SLO preko oddajnika v domžalah).Drugače pa imaš tukaj http://www.arrl.org/FandES/field/regulations/bandplan.html radioamaterski band plan da boste vedeli kaj vse se v radioamaterski vodah dela na določeni frekvenci _________________ "Ni pomembno , da se mi danes nič ne da, važno je, da se mi nič ne vzame!!!!!" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S51KM Član

Pridružen-a: Sre 28 Mar 2007 22:31 Prispevkov: 100 Aktiv.: 0.45 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Tor Maj 08, 2007 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
Jaz pri svojem radioamaterskem udejstvovanju na KV-ju s pridom uporabljam program HFProp . Sicer lahko dobiš samo podatke za sledeče obsege : 3,5MHz, 5M, 7M, 10,1M, 14M, 18,1M, 21M, 24,9M in 28M.
Avtor je Julian Moss, G4ILO, več informacij pa lahko dobiš na http://www.tech-pro.net/g4ilo
Lep pozdrav,
Mirko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni