|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kobilica Član

Pridružen-a: Pet 02 Mar 2007 17:42 Prispevkov: 176 Aktiv.: 0.79 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Apr 27, 2007 1:03 pm Naslov sporočila: Izbira mikrokontrolerja (AVR / PIC / ARM) |
|
|
Tukaj pa nastane dilema.Rad bi poskusil z AVRji,ampak čakam na neki TIV,ampak kot vem,se ARM-i samo povežejo na računalnik brez vseh uporov in kondenzatorjev,
in zaženeš en program,in programiraš.Mislim,da se temu reče ICSP?
Jaz mislim,da bi rabili tudi forum "Na splošno o mikrokontrolerjih". _________________ "Simple is the best!"
Nazadnje urejal/a kobilica Tor Maj 01, 2007 9:47 pm; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Apr 27, 2007 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
kobilica je napisal/a: |
Tukaj pa nastane dilema.Rad bi poskusil z AVRji,ampak čakam na neki TIV,ampak kot vem,se AMRji samo povežejo na računalnik brez vseh uporob in kondenzatorjev,
in zaženeš en program,in programiraš.Mislim,da se temu reče ICSP? |
Prvič, je ARM in ne AMR. In množina je ARM-i in ne AMRji.
Drugič - vsak uC rabi programator.
PIC rabi par tranzistorjev za vklapljanje 13V Vpp.
AVR rabi driver za linijske signale.
ARM rabi JTAG-USB programator.
Dejansko je AVR najenostavnejši, in še z Bascom-om se da programirati (Basic jezik, namenjen za začetnike).
ICSP = In Circuit Serial Programing.
To podpirajo VSI našteti uC.
kobilica je napisal/a: |
Jaz mislim,da bi rabili tudi forum "Na splošno o mikrokontrolerjih". |
Točno za to bo uporaben forum Za začetnike.
Tema je razdeljena.
LP. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejko Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.46 Kraj: Pragersko
|
Objavljeno: Pet Apr 27, 2007 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
ARM-i imajo po defaulti bootloader in jih lahko programiraš kar preko serijskega porta. Vendar se za začetnike pri ARM-ih pojavi druga težava - razdalja med nogicami je le 0.5mm, zato je spajkanje precej zahtevno. Vse je še težje, če se sam lotiš izdelave TIV. Pri ARM-ih mene moti najbolj cena uVision prevajalnika.
Pol ostaneta še PIC in AVR. Z obema imam prcej izkušenj. Pri PIC-ih sem imel največ težav z programatorji (potrebuje 13V za programiranje). Programator (ISP) za AVR si izdelaš že za kakšen € ali pa manj (par uporov na LPT). Imaš pa za PIC-e in AVR-je na forumu veliko low cost programatorjev.
Programska oprema za oba je dostopna na internetu (MPLAB za PIC-e in AVRStudio za AVR-je). V obojem se seveda piše v assemblerju. Glede podpore za višje programske jezike pa na žalost poznam le za AVR-je. Tukaj so zelo znani BASCOM ter C-prevajalnika WinAVR ter CodeVision. Slednjega uporabljam tudi sam. Z njim sem nardil že kar precej konkretnih projektov in imam zelo dobre izkušnje z njim.
Upam, da sem ti malo "razsvetlil" stanje na tem področju. Imaš pa vse to in še veliko več na tem forumu. Samo poiskat je potrebno.
LP _________________ Vseh čarov čar, ELEKTRIČAR!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alessio Član

Pridružen-a: Pon 04 Dec 2006 8:39 Prispevkov: 363 Aktiv.: 1.61 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 27, 2007 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
tejko je napisal/a: |
Pri ARM-ih mene moti najbolj cena uVision prevajalnika. |
Za ARM procesorje obstajajo tudi drugi prevajalniki, odlični in prostodostopni.
Ključne besede so GNUARM, WINARM, YAGARTO.
PS: Sicer pa je uVision le IDE in simulator, ne pa prevajalnik.
Aleš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Sob Apr 28, 2007 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Za popolnega zacetnika v svetu mikrokrmilnikov ne bi priporocal ARMa.
Osebno sem za AVR.
Seveda je tukaj tudi 8051. Ce se ne motim, se lahko nekateri clani NXP serije LPC900 programirajo preko RS232. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Apr 28, 2007 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glitch je napisal/a: |
Osebno sem za AVR. |
Jaz tudi. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobilica Član

|
Objavljeno: Sob Apr 28, 2007 3:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Že nekaj časa me bega,zakaj si ne naredimo "Maxi tabelo" Najboljših mikrokontrolerjev,v tej tabeli bi bili PIC-i,AVR-i,ARM-i,recimo takole
Mikrokontroler | 6 pin | 8 pin | 14 pin |18 pin |28 pin | 40 pin
PIC
----
AVR
----
ARM
Tako nekako .In tukaj notri bi bili najboljsi mikrokontrolerji,z tega podjetja in z toliko pini.Izbiranje bi bilo zelo lažje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Apr 28, 2007 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
kobilica, razlog je preprost. Število pinov ni edina in še zdaleč ne najpomembnejša lastnost mikrokontrolerja. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobilica Član

|
Objavljeno: Sob Apr 28, 2007 4:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
No ja,res da ne,vendar za katero aplikacijo ga bomo rabili je pa pomembno kajne .
Ampak bi lahko naredili tabelo,ali pa več tabel,ki je na osnovi pinov,potem pa še
recimo nekaterih drugih podpor ali pa razvršćanj,recimo po velikosti spomina,hitrosti etc . _________________ "Simple is the best!" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Sob Apr 28, 2007 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Primerkov teh čipov je res ogromno. Po mojem mnenju je še vedno najboljši datasheet od določenega čipa ki si ga izbereš. Poleg tega pa vsak posameznik, ki dela določen projekt ve, koliko pinskega bo rabil (vhodi, izhodi), koliko prostora, eprom.... _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobilica Član

|
Objavljeno: Sob Apr 28, 2007 4:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi prav . _________________ "Simple is the best!" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Sob Apr 28, 2007 4:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jedilni list za PICe imaš tukaj: Klikni Zeleno Tabelo poleg PIC 1x MCU .
Podobni "jedilniki" bržkone obstajajo tudi za ostali dve družini MCU.
Maxi tabela vseh treh hkrati bi morala biti večdimenzionalna......
No, ja, dober tek, vseeno.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobilica Član

|
Objavljeno: Sob Apr 28, 2007 4:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala _________________ "Simple is the best!" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Sob Apr 28, 2007 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj pa imaš nekaj literature za AVR mikrokontrolerje. _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobilica Član

|
Objavljeno: Sob Apr 28, 2007 5:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala tudi tebi  _________________ "Simple is the best!" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni