|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tech Član

Pridružen-a: Pon 25 Dec 2006 11:31 Prispevkov: 45 Aktiv.: 0.20 Kraj: Ok LJ
|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2007 10:28 pm Naslov sporočila: Ojačevalnik 2.1 |
|
|
Rad bi si izdelal 2.1 sistem zvočnikov. Za satelitka bi uporabil gainclone stereo ojačevalik. Nevem pa kaj bi uporabil za woofer. Naj bi bil čim preprostejši za izdelavo kot je gainclone. Kake ideje?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.65 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2007 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
TDA7294
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tech Član

|
Objavljeno: Pet Maj 18, 2007 7:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Potem je varjanta da bi zraven naredil s tda7294? Ali ni tudi brutus zgrajen s tem- dva ta čipa v bridge 170w?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pet Maj 18, 2007 8:32 am Naslov sporočila: |
|
|
En kanal od gainclona?
lp
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.65 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Pet Maj 18, 2007 3:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja tudi brutus je zgrajen s tem čipom. Kateri čip pa si uporabil za gainclone?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tech Član

|
Objavljeno: Pet Maj 18, 2007 3:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nič nisem še. Vse je še v zbiranju informacij. Bi pa nekaj čim bolj enostavnega za izdelavo, zato mi je v oči padel gainclone. Verjetno bi šlo tudi z štirimi tda7294 en par stereo drug pa v bridge za sub. Samo v bridge ni stabilen na 4ohm
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

|
Objavljeno: Pet Maj 18, 2007 6:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj 8 ohmski zvočniki niso noben problem. Dobi se jih vsepovsod. Če pa si jih že kupil, pa boš pač moral poiskati kaj, kar bo delalo na 4 ohmim. Večina začetnikov nabavi zvočnike pred ojačevalnikom, potem pa ima probleme. Sam bom izdelal gainclone z LM3886. Imam pa narejen že en 3 kanalni ojačevalnik s TDA7293. Zvok ojačevalnika sploh ni slab. Zmore kar precej moči in je zelo tih (glede šuma). Bruma pa nima nič!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tech Član

|
Objavljeno: Pet Maj 18, 2007 10:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne zvočnikov še nimam. Vem da niso noben problem 8ohmski samo sem imel namen uporabiti sub za v avto ker imajo nizek fs. Koliko te je pa prišla izdelava trokanalca s tda-ji?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jackal Član

Pridružen-a: Sre 10 Maj 2006 19:14 Prispevkov: 144 Aktiv.: 0.62 Kraj: Ravne na Koroškem
|
Objavljeno: Pet Maj 18, 2007 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za v avto za začetek raje poglej kakšnega TDA1562Q, ki se lahko napaja direktno iz napajanja, ki ga dobiš v avtu (12-14V) in spravi iz sebe 70W moči.
Tema na sosednjem forumu
TDA7294 rabijo za svojo moč precej višje napajalne napetosti (+/- 40V) in v avtu lahko to dobiš samo s preklopnim napajalnikom (switcherjem), ki pa niti ni tako preprost za izdelat kot kak linearni usmernik s transformatorjem.
Pred kratkim sem drugače sestavil bolj za hec en ojačevalnik, ki temelji ravno na TDA7294, ker sem brezplačno dobil tiskanine (4 TDAji, po dva skupaj v bridge - 2x200W na 8 ohmov). Ves material za ta ojačevalnik pa me je stal okrog 150€ (glavni strošek so TDA-ji, primeren transfomator, gladilni kondenzatorji in veeeeelik hladilnik).
_________________ Ne prepiraj se z bedakom, ker te bo potegnil na svoj nivo in te premagal z izkušnjami. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

|
Objavljeno: Pet Maj 18, 2007 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da on hoče ojačevalnik za v sobo. Za ta namen pa zvočniki za avto načeloma niso primerni. Seveda so izjeme, le da ne vem katere. Avtozvočniki so ponavadi manj občutljivi kot zvočniki za sobe. Zaradi tega rabiš za avto zvočnike močnejši ojačevalnik, da dosežeš enak nivo zvoka v sobi. V avtu to ni problem, ker ima manjši volumen. Za zvočnike malo poglej v Terni v LJ. Tudi v Conradu bi se kaj našlo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tech Član

|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2007 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, po dolgem času se spet zanimam za to zadevo.
Zvočniki bi bili seveda za doma, sepravi nek 2.1 sistemček. Malo sem gledal okoli TDA7294 čipa in bi mi ustrezalo nekako 4x te čipi dva za satelita in 2 v bridge na woofer. In sedaj me zanima če bi zadeva delovala in če ima kdo kak načrt za posamezen kanal ter bridge vezavo tdaja.
Zanima me tudi kak trafo/preamp/napajalnik bi rabil za tole? Načrti oziroma izkušnje dobrodošli. Vsak nasvet prav pride.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tilenkow Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 23:05 Prispevkov: 26 Aktiv.: 0.11 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2007 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živijo,
iz lastnih izkušenj lahko zagotavljam odlčno delovanje bridge vezave, kakor je opisana na 13. strani datasheet-a za TDA7294.
Odveč imam tiskanini (dvoslojne, štoplak, made in Cerknica...), ki se zgledujejo po tej vezavi , vendar je poleg bridge vezave gor prostor še za tretji tda, vezan samostojno, na istem napajanju, ker je bila aplikacija tega vezja "aktivni dvosistemski zvočnik v biamp konfiguraciji". In to še ni vse! ČE pokličete v naslednje pol emmm.. leta, zraven priložimo še tiv kontrolnega vezja (dif. sprejemnik, aktivna kretnica, HP filter, ATtiny26 za "softstart" kontrolo relejev, temp. in pre-podnap. zaščte, utripanja LED-ike in karkoli že pač spravite na 2kB programskega pomnilnika). Najslabše pri vsem tem pa je , da pred nekaj leti še nisem premogel tolliko discipline, da bi najprej narisal shemo, tako da le-ta ne obstaja.
Če je kdo resno zainteresiran in bo v nedeljo(30.9.2007) na pikniku, zamenjam 2x2 tiskanine za dva hladna rogata pivca
LP,
Tilen
Opis: |
Tako nekako izgledata vezji (temu se reče potrata površine :)) |
|
Velikost datoteke: |
253.14 KB |
Pogledana: |
29 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tech Član

|
Objavljeno: Sob Sep 22, 2007 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tilen, hvala za ponudbo a bi rad tiv ter vse v zvezi z njim naredil sam. Zanima me če je shema ki je v pdfju čipa dober ojačevalnik? Napajanje bi verjetno moral izbrati tako kot je za bridge vezavo... Ve kdo za kak predojačevalnik ki bi pasal h tem čipom volume/balance/bass/treble kaj takega ter morda kaka shema low pas filtra ki bi ga montiral pred kanal za sub in bi imel izbirno rezno frekvenco...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni