www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Max. moč FM oddajnika?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2007 1:47 pm    Naslov sporočila:  Max. moč FM oddajnika? Odgovori s citatom

Tole bo najbrž vprašanje za Volka ... Smile

Zanima me maks. dovoljena oddajna moč takšnega oddajnika za FM področje v SLO?

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2007 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se zdi, da je ilegalno oddajati brez licence na tem pasu, ne glede na moč oddajnika...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2007 3:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot vidim po raznih EN standardih v večini držav EU ni prepovedano. Je pa omejena moč.
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2007 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisna od frekvencnega pasu! Obstajajo t.i. civil band (CB), kjer lahk oddajas z doloceno mocjo, samo ne vem pa tocno za kaksno moc gre.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2007 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Simon, pod FM sem mislil 88 do 108MHz - običajen radio. Takšne zadeve smo včasih sestavljali kot Spy-Mic-TX in poslušali kar na klasičnih FM radijih.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2007 5:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Do 10 mW. V experimentalne namene. To pa pomeni ne več kot 1h nepretrgoma in največ 3 h dnevno.
Pod 10 mW je mišljena izsevana moč, kar pomeni, da je potrebno upoštevati še eventuelno ojačenje antene.

V praksi pa je tako, da te tudi s 100mW ne bo nihče lovil, če le ne boš komu stopil na žulj (beri poslušano postajo).

Naslednja stopnja je licenca za eksperimentalno postavitev postaje. Tu je tudi že določena točna frekvenca, maksimalna moč pa je 10W. Borba okrog podelitev frekvenc v tem pasu je pa precej huda in trda. Ni upati, da bi "amater" prišel zraven. Tudi zastonj ni. Plačilo frekvenčnine je običajno prehud zalogaj.

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2007 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Volk hvala. Bi se dalo kje dobit kakšen uradni papir s temi omejitvami. Me pa čudi časovna omejitev, ki je najbrž pogoj pri večjih močeh.

Sprašujem zato ker nek znanec razvija oddajnik za RDS podatke sporočil v avtu, ki seveda oddaja na FM območju. Njegov oddajnik ima moč pod 100nW, kar pomeni le domet pod 5m na prostem ... v avtu pa še manj in gotovo ne ven iz kabine.
Dobil je info, da to pri nas ni dovoljeno kljub minimalni moči. Za primerjavo - signal povozi že vsak običajen komercialni oddajnik (VAL202, RGL ...), čeprav je ta mini oddajnik 1m daleč od sprejemne antene.

Bom videl kakšen info bom dobil od SIQ oddelka za RF, ki so mi ga obljubili naslednji teden. Če pa ima še kdo kakšen info ali mnenje pa kar na dan z besedo. Smile
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2007 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oddajnik s tako majhno močjo je pravzaprav že samo oscilator. Če nima namenske antene za oddajo se ne tretira kot oddajnik in za tako napravo ni predpisov, ki bi karkoli omejevali.
Brozzy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09
Aktiv.: 0.92
Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2007 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravnokar sem doma sprobal CB wokitokije. A je to popolnoma legalno in ne moti radijske frekvence?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2007 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je popolnoma legalno (sicer jih ne bi prodajali) in CB nima nobene zveze z radijskimi (UKV) frekvencami.
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2007 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brozzy je napisal/a:
Ravnokar sem doma sprobal CB wokitokije. A je to popolnoma legalno in ne moti radijske frekvence?

CB lahko uporabljaš do moči 1W AM in 4W FM. Če boš z njimi kje v Grosuplju me lahko pokličeš na 9. ali 16. kanalu ... jih imam v službi ravno nekaj na testu ... Wink
Nazaj na vrh
Brozzy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09
Aktiv.: 0.92
Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2007 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem na področju radioamatrstva popolnoma mrzel.
Se bom jaz raje kar osebno pri vas oglasil, brez raznih takih naprav Wink

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 25, 2007 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar oglasi se ... si boš lahko ogledal kakšno novo zanimivost. Ravno danes sem se igral s projektom "poletni tuš". Laughing
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni