|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Marjancek84 Član

Pridružen-a: Ned 17 Jun 2007 22:08 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.10 Kraj: Mihovci
|
Objavljeno: Ned Jun 17, 2007 10:36 pm Naslov sporočila: elektromotor + regulator |
|
|
Pozdravljeni, sem vzdrževalec v proizvodnji, in že teden dni imamo probleme z glavnim motorjem (motor na vretenu) na CNC rezkalno-obdelovelnem stroju. Na osi vretena imamo indramatov motor, ki ga regulira dc wave regulator motorja. Problemi se pojavljajo že tri tedne in sicer najprej nam je zgorel en dela regulatorja(fizično) nato smo ga zamenjali z novim, ko smo nastavli vse parametre(s potenciometri) je ta vse skupaj en dan letelo zelo lepo, drugi dan pa ko smo hoteli stroj pognati na novo, sta zgoreli dve varovalki na regulatorju, nato smo krmilni del regulatorja zamenjali z krmilnim delom starega regulatorja. Ta krmilni del starega regulatorja smo nastavili (kolikor se je dalo) in zadeva je delovala en dan, vendar ker ga nismo mogli nastavit natančno, je stroj javljal napako REGULATOR VRTLJAJEV NI PRIPRAVLJEN. Nato smo te potenciometre za nastaljanje spet nastavili tako (po sreči) da je zateva laufala dve ure, in nato je "umrlo" vzbujanje na kartici. Kje bi lahko bila napaka? Elektromotor smo dali na preverjanje in so rekli, da je z njim vse OK.
hvala za odgovore. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Ned Jun 17, 2007 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Možno je res, da je motor OK.
Vendar smo imeli v naši firmi že primere, ko so trije "poznavalci" DC motorjev
sveto zatrdili da je motor OK, četrti pa je potem le ugotovil, da ni OK in ga tudi popravil.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Jun 17, 2007 11:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem hotel nakazat v tej smeri ...
Kdo vam je pa testiral motor? Če je bila to kakšna el-meh. delavnica, kjer jim je še ohmmeter bolj redko v uporabi (ponavadi jim zadostujejo 230V probne lampe) jim ne bi ravno verjel. Na žalost takšne niti niso tako redke - sem videl 3 take primere v vajenških časih.
Lahko gre samo za delni medovojni stik, ki ga brez preciznih meritev ali primerjave z novim motorjem praktično ni mogoče odkrit. Simptomi in posledice pa so take kot opisuješ ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jun 18, 2007 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko je tudi (delni) kratek stik na kablih od kontrolerja do motorja. V tem primeru bi motor bil res brezhiben, kontroler pa bo pregoreval. Vibracije včasih naredijo čudo.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjancek84 Član

Pridružen-a: Ned 17 Jun 2007 22:08 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.10 Kraj: Mihovci
|
Objavljeno: Pon Jun 18, 2007 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi747 katero podjetje pa je vam pregledalo in popravilo motor? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Jun 18, 2007 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Marjancek84, odgovoril sem ti na ZS.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni