|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Ales007 Član

Pridružen-a: Čet 28 Jun 2007 7:18 Prispevkov: 118 Aktiv.: 0.54 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jul 13, 2007 6:32 am Naslov sporočila: Sestava CNC |
|
|
Potreboval bi malo pomoči pri gradnji CNC-ja. Z elektroniko sem končal, motorčki delujejo, problem imam pri konstrukciji. Imam prospekt od Inoteh-a, vendar nisem prepričan katere komponente bi naj vse naročil. Bi prosil, za kakšnem namig, nasvet, da ne bi noročal odvečnih delov.
Bo pa to bolj "mini" cnc, delovna površina bi naj znašala okoli 200x200x100.
ps: Odprl sem novo temo, ker mojega vprašanja v temi cnc rezkalni stroji ne vidim. V bistvu mi manjka cela stran odgovorov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.79 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2007 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
praviš , dasi elektroniko končal ! Potem pa še izdaj kakšno ! Micro step ali polni oziroma pol koraka ? Koliko A po fazi ? Unipolarni ali bipolarni motorji ? Choper ali brez ?
Ko si odgovoriš na zgornja vprašanja imaš že nekaj odgovorov glede konstrukcije.
Najpomembnejše pa je - cenovni razred ???
Vodila - linearna okrogla ali linearna z vozički ?
Konstrukcija - se obdelovanec premika ? ali pa je obdelovanec na mestu in rezkar potuje ?
Točnost stroja - motor z 1,9 Stopinje ;prenos 4 : 1(zobati jermen ) iz motorja na navojno vreteno z vzponom 4 mm ti da najmanjši možni pomik v polkoračnem načinu 0,0025 mm . Kaj boš rezkal ? je bolj pomembna točnost ali hitrost ?
Napiši kaj več podatkov .
Lep pozdrav
Stane |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2007 4:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem mojega KONCNO sestavil do konca. Objavil bom vse sheme, skice in nacrte. Samo bo to trajalo se kak teden ali vec..... _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ales007 Član

Pridružen-a: Čet 28 Jun 2007 7:18 Prispevkov: 118 Aktiv.: 0.54 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Jul 21, 2007 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobro, bom malo več povedal. Torej vezje je za unipolarni motor, tole http://pminmo.com/3axis/3axis.htm, full step, nanj pa so, trenutno, priključeni koračni motorčki Sanyo Denki 103-H6703-0440 (http://www.rta-deutschland.de/pdf/103-H67.pdf). Seveda, z chopperjem.
Glede cene je pa tako, da pretiravat ravno ne mislim. Ne vem, če imam ravno dobro predstavo, ampak bi rekel 1000-1500EUR. Če bo pa kaj manj pa toliko boljše. Zato ravno z vretenom ne bi delal, bi rajši uporabil jermen, plus dve cevi. Nekaj v tem stilu. Saj pravim, da sem tuhtal iz kataloga, pa dlje kot do x osi nisem prišel. Ker lahko se zgodi, da na to os obesim toliko teže, da se ne bo premikalo. Pomikal pa se bo rezkar, miza bo mirovala.
Rezkal pa bi po večini tiskana vezja, pa malo plastike. če bodo motorčki zdržali pa še manjše kose aluminija. Med točnostjo in hitrostjo, pa bi rad našel nek kompromis, čeprav hitrost ravno ni tako pomembna.
Če je še kakšen podatek pomemben oz ima vpliv na konstrukcijo me prosim opozorite. Prvič je le prvič.
Zaenkrat pa hvala za pomoč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
systx Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 17:31 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.08 Kraj: xxxxx
|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2009 4:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
mene zanima kako narediti konstrukcijo tako da potuje le rezkar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojan_z Član

Pridružen-a: Pet 16 Maj 2008 20:28 Prispevkov: 256 Aktiv.: 1.23 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Apr 28, 2009 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ales007 je napisal/a: |
Dobro, bom malo več povedal. Torej vezje je za unipolarni motor, tole http://pminmo.com/3axis/3axis.htm, full step, nanj pa so, trenutno, priključeni koračni motorčki Sanyo Denki 103-H6703-0440 (http://www.rta-deutschland.de/pdf/103-H67.pdf). Seveda, z chopperjem.
Glede cene je pa tako, da pretiravat ravno ne mislim. Ne vem, če imam ravno dobro predstavo, ampak bi rekel 1000-1500EUR. Če bo pa kaj manj pa toliko boljše. Zato ravno z vretenom ne bi delal, bi rajši uporabil jermen, plus dve cevi. Nekaj v tem stilu. Saj pravim, da sem tuhtal iz kataloga, pa dlje kot do x osi nisem prišel. Ker lahko se zgodi, da na to os obesim toliko teže, da se ne bo premikalo. Pomikal pa se bo rezkar, miza bo mirovala.
Rezkal pa bi po večini tiskana vezja, pa malo plastike. če bodo motorčki zdržali pa še manjše kose aluminija. Med točnostjo in hitrostjo, pa bi rad našel nek kompromis, čeprav hitrost ravno ni tako pomembna.
Če je še kakšen podatek pomemben oz ima vpliv na konstrukcijo me prosim opozorite. Prvič je le prvič.
Zaenkrat pa hvala za pomoč. |
Nekaj bi vprašal glede vezja za krmiljenje motorčkov. Kako pa priključiš na to vezje motor, ki ima večjo napetost. Kaj ni vezje krmiljeno s 5v. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Apr 29, 2009 7:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bo to pomagalo ta slika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni