|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ducatim Član

Pridružen-a: Tor 05 Jun 2007 16:23 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.08 Kraj: okolica Ljubljane
|
Objavljeno: Ned Jul 15, 2007 11:04 am Naslov sporočila: Sledenje po višini |
|
|
Imam stroj ki reže z vodnim curkom. Ker je velikokrat plošča kovine ki se reže kriva je potrebno ročno nastavljati višino med rezanjem med ploščo in šobo rezalnika. Sedaj me zanima če bi se dalo izdelati kakšno napravo da bi sledila višini kovini in s tem konstantno razdaljo med šobo in materialom?Senzor je lahko mehanski ali pa optični pod pogojem da zazna višino tudi pod vodo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Jul 15, 2007 12:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enostavna cenena in bolj amaterska rešitev bi bila z dvema stikaloma na ročki s koleščkom in malo elektronike s čipi (logična vrata). Stikali bi vključevali različno smer vrtenja servo motorčka, ki bi bil lahko kar od kakšnih brisalcev. To bi bilo izvedljivo z dobrih 100€ materijala.
Profesionalnejša rešitev s preciznostjo držanja nastavljene stalne razdalje ±1 mm pa bi bila lahko narejena z dvema induktivnima senzorjema, LOGO mini krmilnikom, končnima stikaloma, kvalitetnim servo motorjem z reduktorjem in še nekaj drobiža, kar pa bi stalo nekaj 100€.
Tak sistem bi omogočal prej omenjeno preciznost, nadziral bi tudi max. dovoljena odstopanja, signaliziral napake in po potrebi tudi avtomatsko ustavil rezanje, če bi prišlo do prevelikih odstopanj ali drugih nepravilnosti med rezanjem. Induktivni senzorji pa so povečini že vsi tako zaščiteni, da lahko delujejo tudi v vodi.
Podoben sistem sem izdelal pred leti za precizno pozicioniranje ovojnega papirja na nekem pakirnem stroju (napisi in logotipi na zavitkih so morali biti vedno na pravem mestu).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Jul 15, 2007 1:13 pm Naslov sporočila: Re: Sledenje po višini |
|
|
ducatim je napisal/a: |
Imam stroj ki reže z vodnim curkom. Ker je velikokrat plošča kovine ki se reže kriva je potrebno ročno nastavljati višino med rezanjem med ploščo in šobo rezalnika. Sedaj me zanima če bi se dalo izdelati kakšno napravo da bi sledila višini kovini in s tem konstantno razdaljo med šobo in materialom?Senzor je lahko mehanski ali pa optični pod pogojem da zazna višino tudi pod vodo. |
Sama izvedba elektronike bi bila sorazmerno enostavna. Večji problem bi bila mehanska izvedba. Tadeva bi morala delati podobno kot rotator za anteno.
V neposredni bližini rezanja bi moral biti nameščen nek vzvod (kolešček), ki bi premikal potenciometer. Na strani pogona pa še en potenciometer, ki bi tipal za koliko se bo gorilec premaknil. To se da realiziati z enim samim operacijskim ojačevalcem ter dvema relejema.
Na podoben način sem pred leti nekomu naredil regulacijo za loputo na mali hidroelektrarni. Na vrhu je bil plovec, ki je premikal potenciometer. Enako je bil motiran še eden na loputi katero je premikal običajen servomotor elektromotornega venitla.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ducatim Član

Pridružen-a: Tor 05 Jun 2007 16:23 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.08 Kraj: okolica Ljubljane
|
Objavljeno: Ned Jul 15, 2007 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali se da kje na internetu dobiti sheme za vse te stvari, ali se jih lahko kar kupi v trgovini? Zanima me samo zakaj bi potreboval servo motor?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Ned Jul 15, 2007 3:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me samo zakaj bi potreboval servo motor? |
Zato, ker si "preveč " podrobno napisal, kaj bi sploh rad.
Kolikšne so neravnine po višini (kolikšen bi moral biti navpični pomik) ?
Kako hitro se šoba premika levo-desno-naprej-nazaj in kako "strme" so te neravnine (kako hitro naj bi se sedaj šoba pomikala gor-dol) ?
Koliko prostora imaš okrog šobe? (senzor mora biti čim bližje šobe, zlasti, ko režeš čisto ob robu)
Kako je šoba vpeta in težka? (je možno dati pod njo kar kolešček?)
Gotovo sem pozabil vprašati še kakšno malenkost, na katero odgovor je ključen pri vsej zadevi...
LP,
Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Jul 15, 2007 4:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj takega že izdelanega gotovo kot dodatno opremo ponuja proizvajalec tega stroja.
Vse naštete rešitve pa so izvedljive, če kupiš materijal in to sestaviš. Bo pa problem, če nisi iz elektro stroke. Realizacija take regulacije ni tako enostavna kot je poenostavljen tvoj opis zahteve ...
Zanima me samo zakaj bi potreboval servo motor? |
Zato ker mora nekdo fizično dvigovat in spuščat šobo. In to ponavadi dovolj precizno počnejo razni motorčki z ustreznimi reduktorji in zobatimi letvami ali čem podobnim ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ducatim Član

|
Objavljeno: Ned Jul 15, 2007 5:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede servo motorja je tako da bi rad vezal ( po možnosti vzporedno ) pomik na motor ki je na Z osi. Res da nisem toliko iz elektro stroke, imam pa soseda ki bi mi pomagal pri tem in je iz elektro stroke.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Traflc Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 21:48 Prispevkov: 365 Aktiv.: 1.54 Kraj: Javornik Jesenice
|
Objavljeno: Ned Jul 15, 2007 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi 5-10cm pred šobo montiral senzor višine , ki bi nato z zamikom glede na hitrost rezanja in višino ustrezno premikal višino šobe .(V kolikor gre seveda za raven rez)
_________________ Lp. Traflc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
siliconray Član

Pridružen-a: Tor 12 Jun 2007 14:33 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.11 Kraj: Lj
|
Objavljeno: Ned Jul 15, 2007 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oj,
Lahko morda pripnes kaksno sliko kako izgleda rezanje kovine s curkom in zaradi cesa spreminjas stvari rocno?
r,S
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ducatim Član

|
Objavljeno: Pon Jul 16, 2007 12:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Vse izgleda nekako tako kot prikazuje slika. Razdaljo med rezalno šobo in materialom mora biti konstantna nekje 1.5-3mm (odvisno od debeline materiala)zaradi natančnosti reza in s tem tudi dimenzij izdelka.Hkrati bi rabil tudi rešitev ki deluje z drugimi materiali kot so plastika,kamen.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
7.62 KB |
Pogledana: |
4592 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jul 16, 2007 8:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Problem je v tem, ker se lahko zgodi kaj neprijetnega. Če bo naprava rezala pri robu plošče, bo senzor pogledal čez rob. Ker bo senzor mislil da je plošča zvita, bo rezalno glavo zabil do dna. Glava pa bo medtem še nad ploščo ali na plošči. Za glavo kaj takega ni prav dobro. Senzor bi moral biti okrogel obroč okoli rezalne glave, ki drsi po obdelovancu in je debel ravno toliko, kot je prava višina glave nad ploščo. Na ta način mi deluje CNC naprava za tiskana vezja. Globina rezanja je vedno enaka, ne glede na krivo ploščo.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni