|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zlatorog Neznanec

Pridružen-a: Tor 18 Sep 2007 18:46 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ankaran
|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2007 6:57 pm Naslov sporočila: Hlajenje sodov |
|
|
Sem popoln začetnik, kar se tiče elektronike. Imam nasledje vprašanje.Imamo vinsko klet in sode katere je potrebno hladiti. Kako bi se dalo naredit elektroniko da bi sama upravljala to delo(vzdrževala temperaturo) in da bi jaz lahko to tudi nadziral in krmilil na daljavo, npr. preko interneta. Hvala za odgovore in nasvete |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2007 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se ne motim je poleg hlajenja potrebno sode tudi ogrevati. To sem izvedel lansko leto, ko sem projektiral takšno regulacijo. Regulacija in nadzor temperature sodov ter kleti je potekala preko GSMja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zlatorog Neznanec

|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2007 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi lahko bolj podrobno pojasnil kako zadeva deluje.Kakšen program je potreben itd... Lahko tudi na ZS |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2007 9:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za spremljanje temperatur lahko uporabis DS1820 o njih je bilo precej napisanega na tem forumu in seveda racunalnik,povezan na xDSL.Nekateri programi izrisujejo graf in ga spotoma spravljajo v .jpg datoteko,kar je prikladno za pregled preko weba.
Za upravljanje s temperaturo bo pa kdo drug kaj povedal  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70800.85
|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2007 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zlatorog Neznanec

|
Objavljeno: Sre Sep 19, 2007 10:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za info in lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sparonar Neznanec

Pridružen-a: Pon 22 Dec 2003 17:22 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 4:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa ne bi tega delili še z ostalimi uporabniki foruma? Konece koncev sem tudi sam razmišlajal o nečem podobnem, le da bi hladil cisterne z vodo, ki ima neko konstantno temoperaturo (imamo lastno vodo), spreminjal pa bi pretok z elektronsko krmiljenim ventilom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
sparonar je napisal/a: |
le da bi hladil cisterne z vodo, |
Saj tako se tudi hladijo.
Sploh ne vem, kaj je tukaj tako kompliciranega, da se uporabljajo GSMi in računalniki.
Znancu sem to naredil z običajnim termostatom in nekaj malega elektronike (ni za omenjat) ter ventilom iz pralnega stroja. V lanskem letu so bili rezultati odlični (še sedaj imam nekaj buteljk v moji kleti za arhivska vina).
Gretje je najbrž potrebno samo na štajerskem in dolenskem. Na primorskem tega ne rabimo oziroma so mi rekli, da ne rabijo.
Avtomatike v moji kleti pa raje nebi omenjal. Opozori me tudi na to, da naj bom previden pri odpiranju vrat, ker glede na stanje zunanje/notranje temperature/vlažnosti obstajajo pogoji za zarositev. Tega pa si res ne moreš privoščiti na buteljkah 20€+, kjer bi nalepke bolj ali manj takoj odpadle  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51du Član

Pridružen-a: Ned 07 Okt 2007 22:19 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.19
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2007 11:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadnjič sem zasledil, da so nekje izumili klimatske naprave, ki grejejo in celo hladijo in imajo ves elektronski luksuz...
Pozdrav! Dubi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2007 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
s51du je napisal/a: |
Zadnjič sem zasledil, da so nekje izumili klimatske naprave, ki grejejo in celo hladijo in imajo ves elektronski luksuz...
Pozdrav! Dubi |
Sicer +30 let star info, ampak točen. Take klime vsaj v LJ (in še marsikje) uporabljamo že več kot 15 let.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni