www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Hlajenje sodov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zlatorog
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 18 Sep 2007 18:46
Aktiv.: 0.01
Kraj: Ankaran

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 6:57 pm    Naslov sporočila:  Hlajenje sodov Odgovori s citatom

Sem popoln začetnik, kar se tiče elektronike. Imam nasledje vprašanje.Imamo vinsko klet in sode katere je potrebno hladiti. Kako bi se dalo naredit elektroniko da bi sama upravljala to delo(vzdrževala temperaturo) in da bi jaz lahko to tudi nadziral in krmilil na daljavo, npr. preko interneta. Hvala za odgovore in nasvete
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se ne motim je poleg hlajenja potrebno sode tudi ogrevati. To sem izvedel lansko leto, ko sem projektiral takšno regulacijo. Regulacija in nadzor temperature sodov ter kleti je potekala preko GSMja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zlatorog
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi lahko bolj podrobno pojasnil kako zadeva deluje.Kakšen program je potreben itd... Lahko tudi na ZS
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za spremljanje temperatur lahko uporabis DS1820 o njih je bilo precej napisanega na tem forumu in seveda racunalnik,povezan na xDSL.Nekateri programi izrisujejo graf in ga spotoma spravljajo v .jpg datoteko,kar je prikladno za pregled preko weba.
Za upravljanje s temperaturo bo pa kdo drug kaj povedal Wink

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70800.85

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
zlatorog
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2007 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za info in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
sparonar
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 22 Dec 2003 17:22
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 02, 2007 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa ne bi tega delili še z ostalimi uporabniki foruma? Konece koncev sem tudi sam razmišlajal o nečem podobnem, le da bi hladil cisterne z vodo, ki ima neko konstantno temoperaturo (imamo lastno vodo), spreminjal pa bi pretok z elektronsko krmiljenim ventilom
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 02, 2007 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sparonar je napisal/a:
le da bi hladil cisterne z vodo,

Saj tako se tudi hladijo.
Sploh ne vem, kaj je tukaj tako kompliciranega, da se uporabljajo GSMi in računalniki.

Znancu sem to naredil z običajnim termostatom in nekaj malega elektronike (ni za omenjat) ter ventilom iz pralnega stroja. V lanskem letu so bili rezultati odlični (še sedaj imam nekaj buteljk v moji kleti za arhivska vina).

Gretje je najbrž potrebno samo na štajerskem in dolenskem. Na primorskem tega ne rabimo oziroma so mi rekli, da ne rabijo.

Avtomatike v moji kleti pa raje nebi omenjal. Opozori me tudi na to, da naj bom previden pri odpiranju vrat, ker glede na stanje zunanje/notranje temperature/vlažnosti obstajajo pogoji za zarositev. Tega pa si res ne moreš privoščiti na buteljkah 20€+, kjer bi nalepke bolj ali manj takoj odpadle Wink
Nazaj na vrh
s51du
Član
Član

Pridružen-a: Ned 07 Okt 2007 22:19
Aktiv.: 0.19

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2007 11:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadnjič sem zasledil, da so nekje izumili klimatske naprave, ki grejejo in celo hladijo in imajo ves elektronski luksuz...

Pozdrav! Laughing Dubi
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2007 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s51du je napisal/a:
Zadnjič sem zasledil, da so nekje izumili klimatske naprave, ki grejejo in celo hladijo in imajo ves elektronski luksuz...

Pozdrav! Laughing Dubi

Sicer +30 let star info, ampak točen. Take klime vsaj v LJ (in še marsikje) uporabljamo že več kot 15 let. Laughing
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni