www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Morse dekoder
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.88
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 17, 2007 8:35 pm    Naslov sporočila:  Morse dekoder Odgovori s citatom

Zanima me, če ima kdo izkušnje s takim ali sličnim dekoderjem za "poslušanje" telegrafije.

38_1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  12.9 KB
 Pogledana:  6915 krat

38_1.JPG

S51KM
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Mar 2007 22:31
Aktiv.: 0.45
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2007 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dekoderja telegrafije še nisem preizkušal na postaji. Bi bilo zanimivo videti koliko zmore takšna naprava v praksi. Če te zanima pošlji ZS.
Lep pozdrav,
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2007 10:18 pm    Naslov sporočila:  Nekoč Odgovori s citatom

Nekoč, še za časa 6502 (commodore 64!) sem v assemblerju skodiral dekoder telegrafije, ki je dekodirano prikazal na display. Nisem sicer ga priključil na sprejemnik, ker ga nisem imel, toda, kar sem 'kucal' v telegrafsko tipko, je kar v redu dekodiral, če le nisem preveč spreminjal hitrosti. Sam je koregiral toleranco na osnovi dolžine črte, tako da se je prilagajal različnim hitrostim telegrafije, seveda če le ni preveč odskakovala.
Je pa to zgodovina in ne vidim veselja, čemu bi se dandanes ukvarjal s telegrafijo.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2007 11:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Telegrafija ni ravno tako trivialna stvar kot na prvi pogled izgleda. Že izdelava elektronskega tasterja je lahko hitro postane nekaj, kar popije precej živcev, če le hočeš narediti, da bo stvar res uporabna. S sprejemom je še nekaj težje.
Oboje sem naredil in čeprav je precej ljudi zadovoljnih, sam nisem.
Je pa to eden mojih projektov, ki niso in verjetno nikoli ne bodo končani, saj vsebujejo mikrokontroler in program se da vedno izboljšati.

sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 23, 2007 11:57 pm    Naslov sporočila:  dekoder Odgovori s citatom

S51KM hvala za ponudbo, toda jaz nimam dekoderja. Zasledil sem jih na Ebayu, cena ni bila visoka in zato sem vprašal za izkušnje z njim.
Takrat ko sem si ga želel je bila cena okoli 1000 DM in sem ga dal na stranski tir.
To je bilo okoli leta 1988.
Darko jaz pa ne znam niti slabega programa napisat Sad !

mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.92
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 24, 2007 6:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes obstaja že kar nekaj programov, ki ti preko zvočne kartice dekodirajo telegrafijo.
sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 24, 2007 8:19 am    Naslov sporočila:  računalnik in sprejemnik Odgovori s citatom

Pred desetletjem in več sem se šel malo SWL / sprejemnega amaterja / in takrat sem dobil strah pred bližino računalnika. V sosednji sobi je imel sin računalnik, ki mi je na sprejemu povzročal velike motnje. Res pa je, da sem takrat imel sobno RAM anteno velikosti 1m x 1m. Mogoč je bil vzrok motenj prav to.
s51zg
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35
Aktiv.: 2.27
Kraj: JN76BC - Srednje brdo

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 24, 2007 11:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem svoj "dekoder" vgradil v glavo pred več, kot 45 leti in moram reči, da mi še vedno pravilno sprejema! Kot QRQ-jaš, bi bilo mogoče potrebno dodati le malo večji RAM.

LP
Janez
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.92
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 24, 2007 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s51zg je napisal/a:
Jaz sem svoj "dekoder" vgradil v glavo pred več, kot 45 leti in moram reči, da mi še vedno pravilno sprejema! Kot QRQ-jaš, bi bilo mogoče potrebno dodati le malo večji RAM.

LP
Janez

In v zapestje vgraditi hitrejše servote, hi. Tudi sam prisegam še vedno na svoj "RAM"

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 24, 2007 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem se poizkusil naučiti morze kodo. Brezupno. Zato sem prišel samo do E radio klase. Morze, rubikova kocka in učenje pesmi na pamet v šoli ... Tega nisem nikoli dojel.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 25, 2007 11:27 pm    Naslov sporočila:  Ram Odgovori s citatom

Miran, Janez imata prav. Tudi jaz sem malo "dekoderja" vgradil v glavo pred mnogimi leti v Samoboru. Tam sem bil med služenjem vojnega roka v bivši JNA vezist-telegrafist.
Delovanje dekoderja telegrafije pa me še vseeno zanima!

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 7:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

enako jaz..imel sem celo II klaso narejeno, toda zdaj ti ne znam več odkucati niti "hvala"...mogoče SOS, pa OK SK (sebastian bo že vedel kaj je to Smile )...
no, pa številke bi tudi mogoče šle Twisted Evil
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 9:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
enako jaz..imel sem celo II klaso narejeno, toda zdaj ti ne znam več odkucati niti "hvala"...

Brez speganja: .... ...- .- .-.. .-

A je prav ? Zagotovo se bi tudi ti hitro vse spomnil, ce bi spet enkrat pogledal v kaksno tabelco Smile

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 3:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

po moje da je prav Twisted Evil
res bi se (no, tehle par črk sem se že) hitro spomnil...finta je kot povsod da brat se da, problem se je spomnit pa pisat Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Je pa to zgodovina in ne vidim veselja, čemu bi se dandanes ukvarjal s telegrafijo.

= verjetno najprimitivnejša oblika sporazumevanja na daljavo, lahko tudi z baterijsko svetilko, bobnom, .... kje bi danes to rabil ? V izrednih razmerah, ko ne bo mobitela, ne bo interneta, najbrž tudi elektrike ne. VELIKA napaka, da Ministrstvo za obrambo ne podpira več radioamaterjev.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni