www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

2V za vklop releja z breznapetostnim kontaktom
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
XpM
Član
Član

Pridružen-a: Čet 26 Jul 2007 20:20
Aktiv.: 0.08
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 8:36 pm    Naslov sporočila:  2V za vklop releja z breznapetostnim kontaktom Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

danes sem se 3/4 dneva ukvarjal z izdelavo "naprave", ki bi z 2V (to napetost dobim iz mobitela - vibra motorcek) sprozila breznapetostni rele.

Izvedbo sem si zamislil takole: iz telefona speljem 2V, dam vmes tranzistor BD139 (se predtem LED IN4007 in upor 1000k), ki mi tok ojaca v 12V (tranzistor sem vezal: na priklop za bazo napetost 2V iz telefona; na priklop za kolektor 12V (iz adapterja AC-DC); na izhodu za emiter sem napetost testiral z multimetrom, a je bila ta zmeraj nicna.

Na tem mestu sem se ustavil, z relejem se se nisem ukvarjal.

Kje "gresim"? Imam napacne komponente, vezave ali kaj drugega?

Nazadnje urejal/a XpM Čet Jul 26, 2007 10:22 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je to brez napetostni rele?

+2V iz vibre na upor in diodo na bazo tranzistorja
GND iz vibre na emitor
+12V iz adapterja na rele
drugi priključek releja na kolektor tranzistorja
GND iz adapterja na emitor.

Lahko sprobaš brez vibre tako da se z tistim uporom dotakneš 12V iz adapterja in rele mora pritegniti.

Pa še nekaj vsporedno z relejem moraš med kolektor in +12V vezati diodo, katodo na +12V, anodo na kolektor.

XpM
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Kaj je to brez napetostni rele?

Ups, sem se narobe izrazil - v mislih sem imel rele, ki ima breznapetostni kontakt.

Rele je od Sanyou, model SYS1-S-112L 12VDC, ampak nima nikjer oznacenega nacrta. Je 6-pinski. Kam naj kaj vezem?
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

slika bi bila zelo dobrodosla...
XpM
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je en navaden rele.

1.gif
 Opis:
Shema

Download
 Ime datoteke:  1.gif
 Velikost datoteke:  6.06 KB
 Downloadano:  58 krat

XpM
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne gre downloadat :S

Vidim, da je tezava v tem, ker sem se sele danes registriral, za download pa je potrebno biti registriran vsaj tri dni.

Napises, prosim, direktno povezavo do slike?
Nazaj na vrh
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čemu pa služi dioda D1?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čez kake 3 dni bo šlo ! Žal ti ne morem poslati na e-mail, ker imaš v profilu nastavljeno, da tega ne želiš.
Torej počakaj 3 dni !

Nazadnje urejal/a VolkD Čet Jul 26, 2007 11:10 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Highlag, zakaj pa je sploh potrebna D1? Po moje bi stvar delovala tudi brez nje.

@XpM, priključke releja boš moral verjetno ugotoviti kar z Omega metrom. Za začetek - pri takšnih relejih sta pina tuljave ponavadi malo tanjša od kontaktnih.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
XpM
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Iztok: Drzi, prikljucka tuljave sta malo tanjsa, ampak problem je, ker mi za ostale 4 prikljucke ni jasno cemu sluzijo :S

Z Omega metrom pa nisem tega se nikoli testiral. Kako se tega lotiti?
Nazaj na vrh
XpM
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@VolkD: sedaj sem nastavitve profila spremenil. Poslji, prosim.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na priključka tuljave priklopi 12v in potem meri katera dva priključka na strani kontaktov prevajata. Tista dva sta potem NO, kar verjetno iščeš, da boš ob signalu zvonenja vklopil drugo napravo.
Upam, da ne bo to kakšen vžigalnik za TNT ... Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 26, 2007 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je hotel diodo na bazi? Mislim, da tudi ni potrebna. Vibrator je motorček, ki gre verjetno na enosmerno napetost. Ne vem sicer kaj bi hotel vklapljati takole preko vibre. Še vsi moji telefoni so vibro vključevali z nekim vzorcem. Torej ni vibrirala ves čas ampak z kratkimi sunki. Enako bi se vklapljal tudi rele in porabnik, ki bi ga ta rele krmilil....
XpM
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 27, 2007 12:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Iztok, bom testiral, hvala za nasvet.

@Highlag: sproziti se mora stikalo - klik (sekunda) in to je to - govora je o odpiranju vrtnih vrat. Varnostno gledano se bodo v tel. vnesle stevilke, za katere se bo vibra sprozila in to je to Smile

Prejle sem miljavžentič testiral delovanje tranzistorja, ampak o delovanju nimam najboljsega obcutka...

Na E sem vezal + LED diode, - LED diode na -12VDC, na C sem vezal +12VDC, na B sem vezal navadno baterijo (1.5V oz. kasneje dve zaporedno vezani). LED dioda ne sveti. Je tranzistor okvarjen, ali jaz napacno vezem? (dokumentacija tranzistorja v prilogi)

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni