|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Matej__ Član

Pridružen-a: Čet 27 Sep 2007 7:32 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.05
|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2007 7:39 am Naslov sporočila: Napajalnik in "strom" na PC ohisju ? |
|
|
Sestavil sem PC, sedaj pa imam čuden občutek, ker je nekaj elektrike na ohišju. ]Ponesreč sem se dotaknu vijaka na zadnji strani ohišja in me je streslo. Rabil bi pomoč, kako odpraviti to zadevo. Se nekaj podatkov. Sem v stanovanjskem bloku, kjer imamo samo 2 žilni kabel za vtičnice. Smatram da ni ozemljitve, pač samo faza in nula. Ali obstaja kakšna rešitev za odpravo težave. Sumim da mi to dela težave, vendar nisem prepričan. Prosim če mi daste par napotkov kako ugotoviti, od kje dobim napetost na ohišje.
Hvala
Nazadnje urejal/a Matej__ Čet Sep 27, 2007 6:36 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2007 8:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Problem glavni problem je filter za motnje v napajalniku. Zaradi strukture filtra, ki ima tudi ozemljitveni kontakt, in ozemljitve ohisja se na ohisju lahko pojavi nek potencial proti zemlji.
Tak problem imam tudi sam, opazil sem ga pa slucajno, ko sem se dodatknil radiatorja in ohisja.
Ali lahko poves ali imas ozemljitveni kontakt v vticnici nicen ali je v zraku? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roadracer Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41 Prispevkov: 482 Aktiv.: 2.03 Kraj: LJ/Litija
|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2007 8:21 am Naslov sporočila: |
|
|
To sem doživel v službi, ko so USBji tresli. Ugotovili smo da je bil problem v tiskalniku ki je imel dvopolni vtikač (brez ozemljitve) in je bila njegova masa plavajoča. Rešili smo tako da smo ga ozemljili in zadeva sedaj deluje uredu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2007 8:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Za test izključi PCjev kabel iz zidne (!) vtičnice in kabel priključi nazaj, tako da bo obrnijen za 180 stopinj (priključka med seboj zamenjana). Previdno preveri, če še trese.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej__ Član

|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2007 9:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Glitch je napisal/a: |
Problem glavni problem je filter za motnje v napajalniku. Zaradi strukture filtra, ki ima tudi ozemljitveni kontakt, in ozemljitve ohisja se na ohisju lahko pojavi nek potencial proti zemlji.
Tak problem imam tudi sam, opazil sem ga pa slucajno, ko sem se dodatknil radiatorja in ohisja.
Ali lahko poves ali imas ozemljitveni kontakt v vticnici nicen ali je v zraku? |
Točno tako je tudi pri meni. Kako lahko preverim ce je ozemljitveni kontakt nicen ali v zraku? Ce te prav razumem bi moral biti povezan kontakt v vticnici iz nule na ozemljitev (to bi pomenilo - nicen), ce pa ni nic povezanega pa v zraku? Ali prav razumem. Ker v mojem primeru nimam nic povezano v vticnici.
Hvala za hitre odgovore.
P.S.
Ali je taksen potencial (tresenje na ohisju) nevaren za cloveka in pa komponente. Nebi rad da se kaj po nepotrebnem "skur".
Nazadnje urejal/a Matej__ Čet Sep 27, 2007 2:10 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2007 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Je šuko vtičnica ali navadna(ki ne delajo).Će je šuko vtičnica in odpri pokrov.In se vidi tri vijaki.Za ničenje je kos žice privita na nulo in maso.Lahko pa ugotoviš z pomočjo žarnice.(to bi prosil Jur da bo točno napisal.)
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej__ Član

|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2007 11:53 am Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Za test izključi PCjev kabel iz zidne (!) vtičnice in kabel priključi nazaj, tako da bo obrnijen za 180 stopinj (priključka med seboj zamenjana). Previdno preveri, če še trese.
Jur |
LOL.... Ko obrnem tako kot si napisal je vse OK. V cem je fora ?!!?!
Testiral z "faznpriferjem" in ni pokazalo napetosti na ohišju. Hvala lepa za nasvet 
Nazadnje urejal/a Matej__ Čet Sep 27, 2007 6:42 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2007 12:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko je zadeva nevarna. Ena od dveh napajalnih žic od PCja ima nekakšen (delen) kontakt proti ohišju PCja. Ko je ta žica vtaknjena v fazo, elektrika preko tega kontakta pride na ohišje pcja. Električni kabel od PCja ( to pravzaprav velja za vse kable z schuko vtikačem) ima simetričen priključek, tako da je šansa za "napačno" priključitev 50%. Kadar se priključuje razne energetske naprave (štedilnik, pečica, hladilnik, pralni stroj,...) je vedno dobro preizkusiti napetost ohišja proti masi (vodovod, radiator, šuko ozemljitveni kontakt) tako, da se napajalno vtičnico obrne v obe smeri. Meni je tole že dostikrat pokazalo (preveliko) razliko. Na to, da bi računal, da je elektrika povsem prav napeljana ne bi računal, ker NI vedno vse prav. Nikoli se ne ve, kdaj bo nekdo odklopil štedilnik in ga priključil z obrnjenim vtikačem.
Z obračanjem kabla se lahko odpravi brum pri avdio, motnje v sliki pri video, tresenje pri energetskih napravah. Bistveno pa je, da se ugotovi, kje je napaka. Možno je, da bo enkrat nekoga ne samo streslo, ampak pokončalo.
Enemu tipu (bivši minister) je puščalo toliko elektrike, da je žarnica povezana med ohišjem štedilnika in ohišjem sosednjega hladilnika svetila z polno močjo. Zadeva je močno rukala, dokončalo pa na srečo ni nikogar.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2007 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Lahko je zadeva nevarna. Ena od dveh napajalnih žic od PCja ima nekakšen (delen) kontakt proti ohišju PCja. |
Ja in to je zelo verjetno filter na vhodu: dva kondenzatorja zaporedno med L in N, vmes je pa ozemljeno (torej na ohisje), sledi pa se kaksna common mode dusilka. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2007 1:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma bi dober delujoč filter na vhodu moral biti simetričen. Če trese bolj pri eni poziciji obrnjenosti vtikača, je stvar nezdrava.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.50 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2007 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izključi monitor iz napajanja, pa probaj če se trese. Meni trese tudi ohišje, samo ko pa izklopim monitor pa ne več. Seveda je že ta PC kar star in ga bolj malo uporabljam, na novem pa imam LCD. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej__ Član

|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2007 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
A lahko kako z voltmetrom ali kako drugace razen z "faznpriferjem" zmerim ce je sedaj OK. Tako kot sem napisal, sedaj je ok ko sem obrnu za 180, je pa res da je ta "izvijac" od 110-380V, tako da ne vem ali je sedaj ok. Poskusil sem z roko in ni nič treslo. Kakšen nasvet bi se prav prisel. Vidim pa da ste sami asi. Sam sem elektronik, vendar nimam taksne sluzbe, zato sem iz "forme"
LP Matej 
Nazadnje urejal/a Matej__ Čet Sep 27, 2007 6:46 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.50 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2007 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Matej__ je napisal/a: |
A lahko kako z voltmetrom ali kako drugace razen z faznpriferjem zmerim ce je sedaj OK. Tako kot sem napisu, sedaj je ok k sem obrnu za 180, je pa res da je ta "izvijac" od 110-380V, tako da ne vem ali je sedaj ok. [slovenščina je zame španska vas] sem [slovenščina je zame španska vas] z roko in je OK nic treslo. Kaksen nasvet bi se prav prsu ..Vidm pa da se full spoznate. Sam sem [slovenščina je zame španska vas] elektronik sam izven svoje stroke, pac ne opravljam tega dela in sem totaln zgubljen
LP Matej |
Lahko. Vzameš rdečo sponko ,pa jo daš na ohišje, črno pa na maso(vtičnice). Pa boš videl kakšna je napetost. A si probal še na drugi vtičnici?
P.S: Pazi na slovnico! _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej__ Član

|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2007 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
A lahko maso poberem kje drugje kot iz vticnice (napr. radiator je zelo blizu: ) )
Nazadnje urejal/a Matej__ Čet Sep 27, 2007 6:49 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej__ Član

|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2007 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
U, krščen matiček, 110V mi kaže voltmeter izmenične napetosti preko radiatorja. ?!?! Kaj storiti ? Se eno vprasanje. Vticnica mislim da nima nicenja. Ozemljitev v vticnici je v zraku, a je to ok, kaj storiti ?
Nazadnje urejal/a Matej__ Čet Sep 27, 2007 6:48 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni