www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nov računalnik in WIN98SE
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2004 11:37 am    Naslov sporočila:  Nov računalnik in WIN98SE Odgovori s citatom

Odločil sem se za nakup novega računalnika, zahteva pa je, da na njemu delujejo Win98SE. Ker pa Win98 ne delujejo na novejših in najnovejših računalnikih, tukaj nastane problem.
Odločil sem se, zaradi tega, da vzamem ne ravno nov procesor ki se ga sploh še da dobiti. Ker intel pentium P4 1,8 ni za dobiti, bom vzel intel celeron 1,8 lahko bi tudi 2,0 vendar ne vem, če bi Win98 še delovali.

Imam že ponudbo, konfiguracija pa je taka:
osnovna plošča ASUS P4P800 865PE + sata , torej plošča ki je kar huda
procesor intel celeron 1,8 GHz box
ram 256 ddr/400 ali 512...
hdd1 samsung 7200 120GB sata 8MB
hdd2 maxtor 7200 120GB
cd-dvd toshiba
cd-rw dvd +/- rw teac 8x
grafika radeon 9200 128MB ddr tv dvi
monitor philips 109P
tipkovnica cherry
miš logitech optična
..
..

To bi bilo nekje okrog 270ksit

Zdaj pa me zanima, ali naj bi na tem delali Win98SE ?
Ali bi katero komponento moral izbrati drugačno ali je konfiguracija v redu.
Glede windowsov: za začetek je zahteva da dela win98 kasneje pa verjetno dual boot z xp & win98se
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2004 11:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OS načeloma ne bi smel biti problem. Ni mi najbolj jasno zaradi česa na novih računalnikih ne bi delal W98 ? Mora iti celo sari dobri DOS
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2004 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Baje da ne gre zaradi tega ker je sistem prehiter, potem pa je tukaj še podpora in gonilniki, ki jih v zadnjem času enostavno ni za win98.
Npr usb 2.0 pod win98 ne dela če ni naložen ekstra gonilnik. Pod xp pa deluje. Ne vem točno, kako je s tem, vendar je tako nekako.
Kolega pravi, da so win98 lahko zelo nestabilni na hitrih mašinah ali pa sploh ne delujejo. glede procesorja je tako, da lahko dam noter tudi novejšega, vendar če utegnejo biti problemi, potem ne bi dajal novejšega, čeprav je v ceni majhna razlika.
Kaj bo pa z velikostjo diskov pa še ne vem, najbrž bom to rešil s popravkom in ne z razdeljevanjem na particije, čeprav bi lahko diske 120GB razpolovil tako da 60GB še pride v poštev, če je meja 64GB
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
djtech
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Okt 2003 21:47
Aktiv.: 0.48
Kraj: Cerkvenjak

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2004 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni malo dosti 270000 SIT za takšen računalnik Shocked ??? Za to dobiš dosti več ! Pa Win 98 bi moral delati na bilokerem računalniku.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2004 3:31 pm    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

tako kot pravijo predhodniki OS ne sme bit problem .Kakšna težka izbira pade samo kadar imaš kakšne specialne zahteve in kartice ki nimajo gonilnikov.
Pa še te delajo včasih z univerzalnimi (generic) driverji .Drugače lahko iz XP emuliraš programe za predhodne sisteme 95,98,NT,2000.Recimo jaz za skener nisem imel gonilnikov in dela preko emulacije za 98 super

Škoda se mi zdi za tak sistem dajati denar za proc kot je 1,8-2 Celeron onadva delata na frekvenci vodil 533 Mhz medtem ko tvoja plošča na 800 FSB.Cenovno najbolj je optimalen P4 2,8 HT na 800 FSB.Če delaš s slikami in obdelavo se splača vzet Prescotta z 1Mbz L2 predpomnilnika ( v igrah se pa greje, sicer pa ne toliko ) pač povečan bufer.

Diske kupuj raje enake vrste oba sploh za delo s kakšnimi RAID polji in dobro je imet predpomnilnik(samsung ali WD)

grafična je po mojem mnenju najbolj optimalna Radeon 9600XT(cena /zmogljivost)
sedaj bi jim morala padit cena zaradi nove generacije radeonov in GF in PCI express vodila ki prihaja

spomin 2x256DDR PC3200 da izkoristiš dual chanel mode (Xp zahtevajo tam okoli 180-200Mb z dosti programi v ozadju) in samo namizjem pri filmih recimo 230Mb

in še nekaj za Win 98 Microsoft ne dela uradno več popravkov in nadgradenj tako da s tako novo opremo bo vedno težje ustreči starim programom pač tak je
Life cycle programske opreme. Pa tudi računalnik kupuješ za nekaj časa( jaz na 1,5 generacije opreme)

LP

reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2004 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://slo-tech.com/script/forum/izpisitemo.php?threadID=103499

Tako so mi napisali na slotechu.
Ceno 270ksit dviguje nekaj stvari, ki so drage: monitor je 84 ksit, matična je cca 30ksit, grafika 20ksit, tukaj sta dva diska, potem dvd pekač, v glavnem, ko vse seštejem, je pač toliko.

Mnenja so različna, kdo pa ima prav bo pa nekako treba ugotoviti. Nekako mi ni do tega, da bi šel na win XP, ker je vprašanje kaj vse mi ne bo delalo, pa stvar navade, tako da ne vem kaj naj naredim. Trenutno bi še najraje ostal kar na win98se, mašino pa naj bi bila tolikor toliko dobra. 200ksit je hitro za en povprečen računalnik, pa še nič posebnega ni, če je pa manj je pa tako ali tako ena osnovna oskubljena zadeva. Jaz sem tako ali tako računal da manj kot 250 ksit ne bo. Konec koncev XP še vedno lahko dam gor.
Nazaj na vrh
LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2004 6:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi se odločil raje za AMD-ja kot pa celerona. Drugo je pentium, samo je cena visoka. Jaz sem kupil pred nekaj časa procesor barton XP 2600 in mi dela super (trenutno imam navitega na 2,3 GHz).
Kupil sem: bartona 2600, plato ABIT K7S, 2X256RAM, DVD pekač NEC 2500, ohišje in monitor SAMSUNG 957MB vse skupaj za 150Ksit. Disk sem že prej kupil 120G za 20Ksit, grafično pa že lani. Vse skupaj bi potem bilo 190ksit.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2004 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LoLek je napisal/a:
Jaz bi se odločil raje za AMD-ja kot pa celerona. Drugo je pentium, samo je cena visoka. Jaz sem kupil pred nekaj časa procesor barton XP 2600 in mi dela super (trenutno imam navitega na 2,3 GHz).
Kupil sem: bartona 2600, plato ABIT K7S, 2X256RAM, DVD pekač NEC 2500, ohišje in monitor SAMSUNG 957MB vse skupaj za 150Ksit. Disk sem že prej kupil 120G za 20Ksit, grafično pa že lani. Vse skupaj bi potem bilo 190ksit.

In ti dela win98se???
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2004 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reber,

Nisi navedel z kakim namenom kupuješ računalnik - dejstvo je, da bo tudi "naj" mašina že čez leto kar precej "zastarala" Bo v tem času "amortizirana" glede na namen uporabe. Če se boš že odločil za zgoraj napisano konfiguracijo mora biti na plošči P4 2,8 sicer lahko vzameš cenejšo osnovno ploščo. Iz izkušenj ti lahko povem, da so pentiumi zelo občutno hitrejši pri obdelavi grafike kot katerikoli drug procesor.

reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2004 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z namenom, da ga imam za delo, ta računalnik ki ga imam sedaj pa bodo dobili v uporabo ostali člani družine. Sicer še vedno ostane v delavnici le za dober meter v desno se bo premaknil. Novega bom uporabljal samo jaz.
Delal bom pa enako ali malo več kot sedaj.
Po eni strani sem razmišljal o nakupu rabljenega kakšnega pentiuma 1.0 ali 1.2 oziroma nekaj takega. Na takemu bi win98se sigurno normalno delali. Zdaj res ne vem več kaj naj storim. Če vzamem eno klasično malo boljšo konfiguracijo in gor XP, kaj mi na XP ne bo delalo, kateri programi še normalno delajo?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2004 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam ne maram preveč XP-jev - sploh tam kjer so v stiku z internetom. So potencialno najbolj "ogroženi". Moram reci, da v podjetju niso nameščeni na nobenem stacionalnem računalniku. Osebno se mi zdi, da je najstabilnejša ter najboljša za mrežno rabo W2000 profesional. Uporabniku pa je vrjetno najprijaznejša res W98. Sam imam v domači rabi dva PC-ja. Enega p150, ki je v delavnici ter zadostuje apsolutno za vse potrebe programiranja, ter enega malo boljšega celeron 1000 tisti je v hiši. Reber, če se na računalniku ne bo igralo najnovejših iger, ter se ne bo masivno risalo z autocad-om ali se ne bodo uporabljala orodja, ki "žrejo" procesor ti priporočam, da kupiš malo boljši "pisarniški" računalnik malo več denarja raje odštej za monitor - le ta ti bo vrjetno edini še uporaben, ko se boš čez kako leto spet odločal za nakup Wink
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2004 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Monitor bo tako ali tako kar med boljšimi to je Philips brilliance 109P real flat diamondtron. Sedaj imam 107P v bistvu enak le da je to 17", novi pa bo 19".
Avtocad sploh nimam in ga najbrž tudi ne bom imel. Uporabljam P-CAD2000, CorelDraw, Photoshop, vse ostalo je pa grafično manj zahtevno. Nekih zelo hudih iger ni, kar pa jih je pa delajo na Geforce2 32Mram.
Poleg novega računalnika bo potem še router, tako da bodo vsi računalniki imeli dostop do interneta in seveda hkrati povezani še lokalno, tako da lahko pade kakšen manjši lan party. Kabel pa bo verjetno šel tudi k sosedu, bomo najbrž naredili izmenjavo. Jaz dam lan priklopljen na net, sosed pa kabelski signal. Cool
Računalnik bi bil lahko vsaj tak kot ga imam sedaj (intel celeron 900MHz)
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2004 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reber

Vsi novejši (razen tistih ki delajo še pod DOS) programi za načrtovanje ,simulacijo ....v elektroniki , na XP delajo brez težav.

lp Slowfly
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gavran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16
Aktiv.: 1.75
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 18, 2004 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prejšnji teden sem instaliral WIN98SE na računalnik na bazi AMD 2800+ in deluje BP, zato mi ni jasno, zakaj stari winsi ne bi delovali na novih računalnikih (izjema je podpora hardvera, ki ga takrat še ni bilo).
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 18, 2004 11:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolega pravi, da ni šans, da bi win98 delali na procesorju višjem od 1,5GHz. S tem je mislil pravilno delali. Saj utegnejo delati, lahko pa da še slabše kot na starejšem računalniku. Stvar naj bi bila v timingih, ki so prekratki - hitri za te windowse. Je pa en popravek ki naj bi reševal ravno to in to velja za procesorje višje od 2,1G

Še nekaj mi ni jasno, pri amd npr 2800+ je v bistvu frekvenca nekaj čez 2G tako da ne vem kaj naj bi upošteval. Sicer ne nameravam dati noter amd, ampak intel.
Če sem imel namen dati noter celerona 1,8 potem lahko dam P4 ali pa celerona 2,0 ali višjega. Do kam lahko grem in, ali bodo win98se zares delovali dobro. Podpora za asusovo plato je dobra.
Še nekaj me zanima glede usb 2.0
Pri xp je v sp1 noter gonilnik za usb 2.0 kako je pa pri win98 ali dela potem ta usb kot 1.1 ? saj menda ni podpore za 2.0 pri nižjih win kot xp? Sicer mi je vseeno saj nimam takih usb naprav da bi rabil 2.0 tako da je vseeno. če pa naredim dual boot win98 in xp potem pa lahko izkoristim mašino.
Prosim mnenja, da ne bom brez veze kupoval hudo mašino, potem mi bodo pa gor delal samo xp, ki jih zaenkrat še ne bi rad imel.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni