www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merjenje napetosti in toka

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2004 4:59 pm    Naslov sporočila:  Merjenje napetosti in toka Odgovori s citatom

Zanima me kako bi lahko meril napetost in tok z AD pretvornikom (na PIC-u).

Delam stikalni napajalnik in sem naletel na problem. Mislim imeti dva enaka napajalnika, ki bi ju lahko priklopil ločeno ali pa skupaj, da bi dobil simetrično napajanje.

Problem je z operacijskimi ojačevalci, ki potrebujejo maso, in mikrokontrolerjem.

Prilagam približno shemo regulacije napetosti, ki jeizvedena z FET tranzistorjem in PWM modulacijo.

The Extension 'bmp' was deactivated by an board admin, therefore this Attachment is not displayed.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2004 6:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sem te prav razumel - problem pravzaprav nastane zaradi napajanja vezja, ki ga želiš uporabit za meritev. Sam sem pri prav podobni aplikaciji (le, da usmernik ni bil stikalni) - prav tako možna simetrična vezava stvar rešil na sledeči način.

Za vsak usmernik sem uporabil svojo vezje s katerim sem meril tok ter napetost. Vezje sem napajal kar z samega usmernika. Ker sem imel izhodno napetost tam okrog 40V kar je bilo preveč za 5V stabilizator sem sem v serijo z + dal 18V 5W zener diodo. Napetost merim direktno, tok pred meritvijo ojačam z OP.

Nazadnje urejal/a Silvo Čet Maj 13, 2004 6:46 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2004 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je sam usmernik z instrumentom, ASM ter HEX ter TIV nekje na Filemanager Vrjetno v "Tiskana vezja, načrti". Uporabljen je bil 16C711. Osebno mi stvar za potrebe delavnice lepo dela. Mislim tudi, da je ta usmernik z enakim instrumentom naredil tudi Kralj ter Lojz.
Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 14, 2004 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za regulacijo in merjenje bi rad uporabil samo en čip ( PIC16f877a ).

Našel sem neke op. ojač. z diferencialnim vhodom in izhodom ( THS4130 http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/ths4130.html ) in me zanima če kdo pozna kakšnega podobnega, ki bi ga lahko dobil v Sloveniji.
Nazaj na vrh
Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 14, 2004 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Našel sem op. ojač., ki ga prodajo v IC.

To je MC4741C.

Zanima me ali se da te (so štirje op. ojač. v enem čipu) op. ojač. uporabiti za merjenje napetosti in toka?

Prilagam datasheet:

mc4741crev5f.pdf
 Opis:
MC4741C

Download
 Ime datoteke:  mc4741crev5f.pdf
 Velikost datoteke:  138.5 KB
 Downloadano:  8 krat

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 14, 2004 3:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Svetujem ti, da vseeno raje uporabi za vsak usmernik svoj instrument - bo bistveno manj komplicirano. Samemu mi trenutno ne pade na pamet kako bi to izvedel. Spomnil sem se tudi, da sem na Filemanager pripel en tak dvojni Vmeter izveden z malčkom 12F675 (cena ca. 600 sit) Poganja sicer SAA1064, ki je na I2C vodilu. Če se prav spomnim sem priložil tudi izvorno kodo, tako da eventuelna korekcija česa ni problem.
Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2004 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo,
mislim, da mi to vezje ne bi koristilo, saj bi imel podobne probleme. Ta dva napajalnika bosta lahko vezana skupaj (za simetrično napajanje) ali posamezno. Ko bi bila napajalnika ločena ne bi imel problemov, vendar, ko bi ju poveza, bi imel en PIC normalno maso, drugi pa maso na -35 V.

Zanima me, če bi lahko uporabil tisto vezje z druge strani prej priloženega datasheeta za merjenje toka in napetosti. Problem je, ker ima na vhodu višji potencial kot pa je napajalna napetost (na isti strani je tudi tabela v kateri sem videl, da bi mogoče lahko priključil to vezje na moj regulator) in mogoče zaradi tega ne bi deloval.

Če bi to vezje delovalo, bi prosil če mi lahko nekdo pove kakšne vrednosti so tisti upori in kondenzatorji.

Prilagam podrobnejše shemo regulacije.

The Extension 'bmp' was deactivated by an board admin, therefore this Attachment is not displayed.

Nazaj na vrh
Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 11:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odločil sem se da bom naredil samo simetrični napajalnik (brez možnosti dveh ločenih napajalnikov). Mislim, da zdaj ne bom imel več problemov z maso.
Nazaj na vrh
Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2004 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem naredil shemo za merjenje toka in napetosti.

Ugotovil sem, da imam večji problem z regulacijo kot z merjenjem.
Zamislil sem si, da bi napetost reguliral s PWM modulaciji in FET-om, vendar mi to v EWB-ju noče delati.

Ali ima kdo kakšen predlog kako to izvesti?

Še in podatek: napajalnik mora biti +-35V / 5A.

Prilagam shemo merilnika:

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni