www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Plin za plinski spajkalnik?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Slon
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Okt 2007 18:31
Aktiv.: 0.05
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 14, 2007 7:03 pm    Naslov sporočila:  Plin za plinski spajkalnik? Odgovori s citatom

Zdravo

V navodilih proizvajalca plinskega spajkalnika je priporočena boljša kvaliteta plina (RONSON,....). V vseh mogočih trafikah držijio "po novem" samo UNILIGHT Confused . Zanima me, če kdo ve ali je ta plin ustrezna alternativa?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 14, 2007 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Probaj in boš videl. Mislim, da ni kaj zgubiti. Razen nekaj plina, če ta ne bo ustrezen Laughing .
Kolikor vem, pa prijatelj svoj plinski spajkalnik polni kar z navadnim plinom za vžigalnike (predvidevam, da ta ni kaj osebnega) in mu zada lepo deluje.

Nazadnje urejal/a gkrusi Ned Okt 14, 2007 10:34 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 14, 2007 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

UNILIGHT plina ne poznam. Preizkušeno pa vem, da uporaba slabega plina (npr. INA) spajkalnik trajno zapaca in posledično uniči! V njemu pa se ob tresenju potem sliši kot, da bi bila notri mivka ... Rolling Eyes

Priporočam, da najdeš RONSONa ali kaj podobnega. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 14, 2007 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar nekaj izkušenj s plinskimi spajkalniki in imam enako mnenje u uporabi "neznanega"plina kot je napisal Iztok. Sem enega Welerja, kar zagnal vstran, saj sem imel po uporabi probleme z vžiganjem.
Poišči RONSON -a.
LP
Boco
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 14, 2007 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osebno izkušenj s plinskimi spajkalniki nimam (sicer me je malce držalo za kakšnega, ampak ni več potrebe), vendar kolikor sem spremljal, je Weller res alergičen na neoriginal plin.
Kakšni bolj "no-name" spajkalniki pa požro čisto vse. Kolega je celo pretakal navaden gospodinjski plin iz jeklenk.
Nazaj na vrh
elektronik
Član
Član

Pridružen-a: Ned 03 Dec 2006 2:17
Aktiv.: 1.28
Kraj: postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 14, 2007 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si iz Postojne, lahko pri Gržetu dobiš plin Weller, ki je namenjen prav za plinske spajkalnike. Jaz polnim svojega (ersa) prav s tem plinom in ni problemov, edino malo drag je (okrog 7€).
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 15, 2007 9:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem je v tem, da je plinska šoba pri spajkalniku (še posebej pri wellerju) izredno majhna. Zamaši jo že neverjetno majhna smet. Čiščenje z šivanko šobo preizkušeno uniči (pyropen v smeti).

Jur

Nazadnje urejal/a jur Pon Okt 15, 2007 11:15 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 15, 2007 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Weller spajkalnik sem po polnenju z "generičnim" plinom vrgel proč. Zamašen Evil or Very Mad
No-Name spajkalnik, za bivše 3 jurje, pa mi s katerikolim plinom deluje brez problema že par let.

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 15, 2007 4:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hecno
Jaz uporabljam wellerjev plinski spajkalnik za delo na terenu. Polnim ga kar z plinom za uzigalnike. Porabil sem ze 3. steklenicke omenjenega plina, pa spajkalnik se vedno dela kot urca

Slon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 15, 2007 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam sicer erso. Kakrsnega plina pa notri ne bi rad dal... vsaj toliko, da je približno "dobre sorte". Gledal sem sicer orginalen plin od wellerja, vendar pa je cena, kot je rekel elektronik precej dražji (sicer ne vem koliko pa ga je?)... ...glede na to da je UNILIGHT večja boca okoli 3e:?:

LP
Nazaj na vrh
Slon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2007 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ekskurzija po Ljubljani za plin uspela! Se je vendarle znasla trgovina z RONSONOM (imajo ga v Nama-i 300ml -> 3€). Ampak se vedno ne vem ali bi ga zamenjal zamenjal z drugim tipom (ce je zadosti "dober")?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni