www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomoč pri vžigu traktorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dejanjancar
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Feb 2006 20:18
Aktiv.: 0.33
Kraj: Tomačevica

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 09, 2007 7:27 pm    Naslov sporočila:  Pomoč pri vžigu traktorja Odgovori s citatom

Lep pozdrav
Rad bi izdelal enosmerno pomoč pri zaganjanju traktorja.
Kake diode na kupim in podatki o transformatorju.
Zanima če ima kdo kakšno shemo .
Vsak nasvet je dobrodošel.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 09, 2007 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne razumem te najbolje; kakšno enosmerno pomoč Confused ? Si mislil usmernik, z katerim bi napolnil akumulator ?

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dejanjancar
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Feb 2006 20:18
Aktiv.: 0.33
Kraj: Tomačevica

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 09, 2007 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To naj bi bil usmernik ja,kateri da na izhodu 13V in 200A.
Če ima avto ali pa traktor bolj prazen akumulator,potem lahko
to prikopiš na akumulator prižgeš in štarter štarta veliko bolje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 09, 2007 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Diode lahko dobiš pri meni. Pošlji ZS.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 09, 2007 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dejanjancar je napisal/a:
To naj bi bil usmernik ja,kateri da na izhodu 13V in 200A.
Če ima avto ali pa traktor bolj prazen akumulator,potem lahko
to prikopiš na akumulator prižgeš in štarter štarta veliko bolje.

Za trafo bos previl varilni aparat Question
Za 13v in 200A rabis okoli 2,5kW Rolling Eyes
ko sem bil na pripravnistvu smo imeli eno ne prevec lahko omaro na kolesih v te namene.

po mojem mnenju je BREZ VEZE Exclamation razen ce rabis v profesionalne namene in vsak teden.

Vzigalne kleme ali navaden malce boljsi polnilec(20A) je vec kot dovolj.
Priklopis in pocakas kaksno minuto ali dve in kresnes Wink
Videl sem ze pripravo za vziganje preko cigaretnega vzigalnika z kablom ne debelejsim od 0.5 mm^2 - tu je potrebno mace vec potrpezljivosti Wink

StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.72
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 09, 2007 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz imam doma(homemade) napravo za vžig avta, traktorja,...
ima 3 stopnje kaj več pa bom napisal jutri ko ga bom odprl da vidim kako je sestavljen
ni pa večji od 30x40x20 Razz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 10, 2007 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

StricGeza je napisal/a:
jaz imam doma(homemade) napravo za vžig avta, traktorja,...
ima 3 stopnje kaj več pa bom napisal jutri ko ga bom odprl da vidim kako je sestavljen
ni pa večji od 30x40x20 Razz
Mislim da boš notri našel akumulator kapacitete od 15 pa tam do 25Ah ... Wink

@dejanjancar, pred leti sem takšno stvar sestavil za sodelavca. Kljub temu, da je imel možakar kar nadpovprečne mišice (prava kmečka korenina) je v nasprotju s prvotno miselnostjo, da bo en trafo že prenašal, kasneje kmalu dodal še koleščke od "rudelna" ... stvar je imela nad 60kg. Twisted Evil

Naredi tako kot ti je svetoval @robert:
Citiram:
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
StricGeza
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 10, 2007 5:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok naprava je na 220V
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 10, 2007 6:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Se strinjam, 200A je že tok, ki se res redko potrebuje. Doma imam isti problem. Seveda se tudi pri meni nahaja manjši traktor. Problem se je pojavil predvsem po zimi, ko je temperatura padla pod 0 c°. Takrat ni in ni hotel vžgati Evil or Very Mad . Evo, kaj se je zgodilo....? Priklopim polnilec za kakšne 20 min. Ko se je akumulator dovolj napolnil je res takoj, vžgal neglede na tamperaturo. A kaj...to je držalo kvečjemu teden ali 14 dni. Potem sem ga moral dopolnjevati skoraj vsak drug dan (če je bil traktor v uporabi).

Nazadnje sem kupil nov akumulator Smile . Zaenkrat ni problemov.

Glede polnilca: Lahko bi rekel, da uporabljam "upokojenca". Lepo dela, čeprav je dal že veliko skozi. Vse skupaj nanese cca 6-7 kg in do 8 A toka.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 10, 2007 8:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš srečo in si doma na hribu pač samo paziš kje parkiraš. Very Happy
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 10, 2007 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

StricGeza je napisal/a:
Iztok naprava je na 220V

Najbrž samo za polnjenje tistega kar sem napisal prej ... Wink
Nazaj na vrh
jakar
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:34
Aktiv.: 0.80
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 10, 2007 12:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojem mnenju je 200A prehudo razen če misliš vžigat traktor brez akumulatorja Smile ker če maš kolikor toliko dober akumulator je dobra že dosti majša pomoč, če predpostavim da maš že kar slab akumulator bo tam okrog 80A - 100A vrejetno zadosti. Kar se že nekaj pozna pri teži usmirnika in po mojem mnenju še vedno zadosti za vžig traktorja tud pod -10

ampak to je seveda moje mnenje
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
StricGeza
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 10, 2007 5:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem odprl "starter" in v njem je en velik trafo in 2 veliki diodi (nanjvečji kar sem jih videl) Laughing
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 10, 2007 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In s tem lahko zaženeš avto brez akumulatorja? Samo za primer: grelne svečke dizla (npr. VW Golf) potegnejo 60 do 90A ... potem pa še zaganjač 100 do 120A. Torej v najboljšem primeru 1,2kW pri bencincu in še enkrat več pri vžigu dizla.

Je tista "škatlica" tega zmožna? Mogoče ... ampak zelo na tesno ... Smile
Nazaj na vrh
s51du
Član
Član

Pridružen-a: Ned 07 Okt 2007 22:19
Aktiv.: 0.19

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 10, 2007 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolj udobno je, da je akumulator zamenjan, če stari ni več dober. Vsak akumulator, ki miruje se sam sprazni. Pri -20 stopinjah celzija ima še samo 20% kapacitete, gledano na +20 stopinj. Lahko postane nevarno (Buuum), če se z debelimi kabli kaj narobe naredi. Kratko stični toki so že veliki.

Morda je res kot zasilna rešitev najprimernejša ta s šibkejšim usmernikom, priklop pa mehansko izveden tako, da ni možna zamenjava polaritete.

Pozdrav! Dubi
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni