www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ožičenje - Volvo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 26, 2007 4:59 pm    Naslov sporočila:  Ožičenje - Volvo Odgovori s citatom

Kdor ima zbirko Autodata ali kaj podobnega, se priporočam, če mi lahko pogleda in pošlje shematiko (barve žic so pomembne) za:
- zračenje - motorno krmiljene lopute za zrak in kontrolni gumbi
- centralno zaklepanje - kje je modul in povezave do motorčkov
- glavni računalnik / ABS (radio in TRACS sistem proti zdrsovanju koles menda ne dobita TACHO signala iz računalnika)

avto je:
Volvo S70, letnik 1997

Hvala!

aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še vedno rabim podatke za
- glavni računalnik / ABS (radio in TRACS sistem proti zdrsovanju koles menda ne dobita TACHO signala iz računalnika)

Rolling Eyes prosim prosim prosim Smile

sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 2.00

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi dobiti Haynesov program za servisiranje.
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upam da bo tole tapravo:
Haynes Manuals - Data Book - Vw Volvo Toyota Audi Etc Service And Repair

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 9:51 pm    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

aly spet težave ?

http://www.demonoid.com/files/details/288253/11405982/

baje je vse notri

je pa 3,8Gb!!!! lp sandi

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2007 12:24 am    Naslov sporočila:  Re: Ožičenje - Volvo Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
...
...

Tole nekako ne gre skupaj ... Think ... ker ravno ABS modul generira TACHO signal ... pa še TRACS je ponavadi v sklopu ABS modula. Ti delajo vsi ABS senzorji?

Sicer pa poglej v Aly_ABS.PDF datoteko (in še nekaj drugih), ki sem ti jih poslal na gmail.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2007 11:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok hvala za poslan mail.
Sem bil včeraj na servisu in sva z njihovim električarjem malo pregledovala zadevo. Ja, ABS in TRACS modul sta skupaj na vezju, ki pa je zmontirano spodaj pod razvode za zavorne cevi. Pa daj sondo od osciloskopa spodaj zraven če lahko Mad

Predvsem sumim stikalo in žico za vklop modula, bom to najprej preveril.
Ker ABS deluje normalno. TRAC pa ne. Rolling Eyes
Potem pa avto na dvigalko in preverjanje senzorjev na kolesih.

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2007 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ta tvoj avto nima kontrolne lučke kadar TRAC izklopiš s stikalom? Pri meni je v armaturi rumena kontrolna lučka ASC, ki je po defaltu ob zagonu motorja po check-testu ostane ugasnjena kar je znak, da sistem deluje. Če pride do spodrsavanja pogonskih koles pa utripa in ABS modul daje signal motornemu računalniku, da ta odvzame moč motorju ... kot bi ti nekdo dvigoval nogo iz gasa. Smile
Če ta sistem izklopim s pritiskom na tipko, pa lučka ASC stalno gori in se elektronika ne vpleta v način vožnje.

Na ta način verjetno lahko tudi ti na hitro preveriš delovanje in električno povezavo tipke TRAC.

Če ti ABS deluje verjetno ni napaka na kolesnih senzorjih. Kaj pa pravi tester - diagnostika?
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2007 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Testerja žal nimam. Ko je bil ob prejšnjem servisu avto na testerju, sem dobil tisti zmeden odgovor, kot sem ga navedel zgoraj. Confused

Lučka na armaturi pa je direktno zvezana na tipko. Ob vklopu motorja se ne prižge. Razen, če ima elektronika nek open-collector izhod tam kjer je vhod, da bi mogoče znal sam prižgati lučko? Lučka in stikalo sta na istem pinu.

Ko je TRAC sistem še deloval, se lučka ni prižigala. Je pa ta sistem malce drugačen - tisto kolo, ki se prehitro zavrti, ga prime (blokira) z zavoro na tistem kolesu. Luštna zadeva, da se izkoplješ ven iz snega - seveda če deluje.

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2007 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po opisanem sklepam, da ja lučka vezana samo na stikalo in iz elektronike ne dobiva povratne informacije o delovanju sistema. Pa tudi ti omenjaš stikalo jaz pa tipko ... Wink

Ti sistemi se razlikujejo po stopnjah. Ti imaš očitno sistem, ki se pri meni imenuje ASC+T, kar pomeni, da sistem odvzema moč motorju in hkrati zavira "pobeglo" kolo = elektronska "špera". Sistem, ki samo odvzame moč motorju, pa se imenuje ASC brez dodatka +T. Najnovejši sistemi za stabilizacijo pa se imenujejo DSC. Ti sistemi lahko zavirajo posamična kolesa tudi če se ne dotakneš stopalke za zavoro oziroma sami dodajajo gas tudi če zaviraš. Seveda le toliko, da ob zanašanju vozila spet vzpostavijo oprijem-lepenje koles s podlago in poravnajo vozilo ... potem nadzor spet prepustijo vozniku. Smile

Me pa čudi, da pri tebi samo zavira "pobeglo" kolo brez odvzemanja moči motorju, ker tak sistem močno obrablja zavore in hkrati povzroča sunke, ki v spodkopavanje hitro prisilijo še kolo na drugi strani diferencijala ... Think
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2007 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V kabini je dejansko tipka. Kako pa je zadaj mehansko rešeno (zaskočno stikalo?) bom še pogledal. V shemi piše "Traction control master switch".

Sistema nisem imel prilike dosti preizkušati, ker je delal samo kak mesec po nakupu avta Razz In še zelo malo snega je bilo lani. Mogoče tudi odvzame gas - nisem bil pozoren na to. Opazil pa sem ropotanje zavor, podobno kot pri ABSu.

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2007 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem podrobneje pogledal načrt. Pri tebi je le stikalo S212, ki da pull-down signal na ABS modul in hkrati lučko H99 v armaturi. Sem ti poslal bolj pregleden načrt na mail.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2007 12:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, sem dobil. Sedaj se vidijo oznake.
Moti pa me tole:
Citiram:
Correct operating sequence - TCS
Switch ignition ON.
Lamp illuminates.
Lamp extinguishes after approximately 3 seconds.

Lučka se sploh ne prižge. Sumim kontakte...

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2007 12:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče gre za dva različna sistema ... enostavnejši s stikalom in izboljšan s self-check funkcijo. Tisti načrti so bolj splošni ...

Vsaj način delovanja te lučke bi morali vedeti na servisu kjer lahko primerjajo avte istega letnika. Pokliči kakšnega serviserja in ga povprašaj kako deluje ta lučka ob zagonu motorja.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 09, 2007 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Amm, sedaj sem prišel do avta in preizkusil. Dejansko se lučka prižge in po parih sekundah ugasne. Čudno vse skupaj. Očitno so povezave ok. Bom še malo težil serviserjem.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni