www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

V-meter z max. pp prikazom.
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
toshiba
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Okt 2003 8:56
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana - Šiška

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 02, 2004 11:04 am    Naslov sporočila:  V-meter z max. pp prikazom. Odgovori s citatom

Silvo, v zbirki načrtov sem si ogledal tvoj dvokanalni V-meter, ki je grajen s picem. Podobno zadevo bi si rad zgradil, vendar je problem v programiranju pica. Namreč o teh zadevah nimam pojma. Kot vidim si na tem področju strokovnjak in zato me zanima, če mi lahko poveš če so moje želje sploh uresničljive in če bi mi pomagal okoli programa. Skratka kaj potrebujem.

Voltmeter z območjem od 0 - 5V, ki pa mi kaže samo maximalno vrednost, torej padca napetosti navzdol ne beleži ampak zadrži najvišjo meritev. Če pa je meritev napetosti višja mora to popraviti na zapisu. Potem, bi potreboval neko reset tipko, ki v tistem trenutko postavi v meter na stanje 0V ali pa na trenutno realno vrednost. Vzorčenje V-metra naj bi bilo 1x na sekundo ali hitreje, če gre. V meter pa naj bi bil natančen vsaj na dve decimalki.

To bi bile moje želje, zdaj pa potrebujem vaše komentarje.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.88
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 02, 2004 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav razumem, ti potrebuješ "peak meter" Voltmeter, ki meri trenutno konjico. Izvedba z mikrokontrolerjem ne bi smela predstavlati večjega problema. Pri mikrokontrolerju z 8 bitnim AD -jem bi lahko bil minimalen korak 5/255 = 0.019V Pri uporabi takega z 10 bitnim AD-jem pa še bistveno večji. Na testni plošči "imam" ravno 12F675. Wink Ta ima 10 biten AD. Če ti bi ustrezal 4 mestni LED displej bi ga lahko lepo "fural" z SAA1064 po I2C vodilu. Mogoče nekaj naredimo s skupnimi močmi.
toshiba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 03, 2004 10:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, Silvo, potreboval bi peak meter, ki bi mi recimo kazal 2,1 volta in ko bi merjena napetost padla na recimo 1,3V bi meter še vedno kazal 2,1V. Če pa bi merjena napetost presegla 2,1V na recimo 3V, bi meter samodejno popravil prikaz in ga prikazoval (3V) tudi če merjena napetost zopet pade na recimo 2,8V. Z reset tipko pe bi peak meter spravil v nulti položaj. Štiri mestni prikaz je naravnost enkraten, saj mi pri napetosti do 5V prikaz na tri decimalke pomeni veliko natančnos.
Za začetek si moram verjetno narediti testni board, ki ga ima narejeno kar nekaj uporabnikov foruma. Prebral si bom tudi poste o mikrokontrolerjih, potem bom pa verjetno nared za vaše nadaljne instrukcije. Spotoma v trgovini kupim še 12F675 in SAA1064.

Lp
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 03, 2004 10:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včeraj zvečer sem napisal I2C rutino za 12F675. Bom vse skupaj po kardih dajal (koliko bom pač imel časa za pisat) na forum. Če boš naredil svoj hardware boš stvar lahko "po kadrih" spremljal. Zvečer pripnem kodo ki bo "oživila" displej. Sam sem kot hardware za displej uporabil že narejenega, ki je pripet na Filemanager "veliki displej"
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 03, 2004 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem obljubil, v prilogi ASM s katerim oživite displej. Sam sem uporabil hardware, katerega sem naredil pred časom - "veliki displej" SCL se priklopi na GPIO0 SDA pa na GPIO1. Na oba pina morate dati pullup upore ca 2k. Pin ADR SAA1064 se veže na maso. Displej mora ob vklopu pokazati "0000" Vrednost se ca. vsako sekundo poveča za 1. Mogoče bi še opozoril tiste, ki assenblerja ne poznajo najbolje na del testne rutine, ki sem jo napisal malo drugače:

Koda:
;-------------------------------------------
;procedura za test
;veca registre CIFRA1-CIFRA4 za 1
;-------------------------------------------
COUNT_UP
   movlw CIFRA04   ;koriscena konstanta zaradi indirektnega naslavljanja
   movwf FSR
REPLAY_COUNT
   incf INDF,f
   movlw .10
   subwf INDF,w
   btfss STATUS,Z
   return
   clrf INDF
   incf FSR,f
   movlw CIFRA04+5
   subwf FSR,W
   btfss STATUS,Z
   goto REPLAY_COUNT
   return

P6030138.jpg
 Opis:
Priklop "velikega" displeja na testno ploščo
 Velikost datoteke:  410.4 KB
 Pogledana:  52 krat

P6030138.jpg

v_12F675.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  v_12F675.zip
 Velikost datoteke:  2.06 KB
 Downloadano:  9 krat

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 03, 2004 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

še ena fotografija, katere prej nisem uspel pripeti

P6030139.jpg
 Opis:
"Malček" na testni plošči - vidita se tudi pullup upora
 Velikost datoteke:  414.08 KB
 Pogledana:  33 krat

P6030139.jpg

toshiba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 04, 2004 8:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo enkrat dopoldne bom skočil v hte po čipka in štiri displeje ker ta veliki led displej mi je malo prevelik za to kar potrebujem. Potrebujem displeje s skupno anodo, če se ne motim. Zanima me še kaj potrebujem za samostojno delovanje pica, kakšen kristal ali kaj podobnega. Testno ploščo imam šele v fazi nabiranja materijala, upam da mi jo bo čez konec tedna uspelo narediti.

Lp
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 04, 2004 9:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, potrebuješ displej s skupno anodo. Priporočam ti, da dobiš take z malo večjo svetilnostjo, kajti osvetljitev lahko potem softwersko nadziraš. Sam sem pač za test uporabil tisti že narejen hardware, ki mi je ležal v predalu Wink. Pic ne rabi kristala - v dani aplikaciji je uporabljen interni oscilator. Potreboval boš še kak upor ter trimer za uporovni delilnik za AD vhod. Mogoče vzameš kak precizen VPOT trimer (z več obrati) zaradi lažje kalibracije.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 06, 2004 3:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V prilogi program za voltmeter Meritev se izvaja na GPIO (AN3) pinu. Rezutat meritve je 10 biten (max. prikaz na displeju je 1023) Referenca je VDD +5V Decimalno piko je možno prestavljati v glavi programa. Enako tudi čas osveževanja. Trenutno se osvežuje ca. 0.4sec. Meritev se izvaja v prekinitveni rutini. Prekinitev vrši TMR0 s s trenutno nastavljenem preddelilnikom 1/16 torej seprekinitev vrši vsake 4096 uS. HOLD možnosti še nisem napisal. Trenutni program je primeren za klasičen V meter. Toshiba mogoče lahko objasniš za kak namen potrebuješ tak instrumet. Kak naj bo optimalen čas osvežitve.

Vmeter.zip
 Opis:
ASM,HEX

Download
 Ime datoteke:  Vmeter.zip
 Velikost datoteke:  3.55 KB
 Downloadano:  15 krat

toshiba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 07, 2004 8:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo,
Materijal mi je uspelo nabrati skupaj in upam, da bom danes v službi imel kaj časa da vse skupaj sestavim na testni plošči in pričnem z oživljanjem displejev Razz Zadevica naj bi merila peeak vrednost signala, torej samo špičke, zato bi potreboval ta max hold. Silvo z natančnostjo in hitrostjo osveževanja si me zelo presenetil, sam sem si zastavil 3x manjše meje. Nisem vedel da so ti osmonožni prijatelji tako hitri Embarassed.

Lp
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 07, 2004 8:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čas osvežitve je lahko še bistveno večji. Celo rutino je treba postavit zunaj prekinitve v zanko. Torej bo to trajalo koliko trajajo vse rutine skupaj. Sigurno krepko pod 1mS. (časa sicer nisem računal)
toshiba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 07, 2004 10:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo zasledil sem, da imajo pici lahko različne frekvence taktov, recimo 4MHz ali 20MHz. Ali je potem od te frekvence odvisna tudi hitrost izvajanja rutine? Zanima me tudi če je potrebno program kaj popravit če ga posnameš v hitrejši pic, recimo 20MHz?

Lp
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 07, 2004 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Interni oscilator je pri vseh 4Hhz. Lahko uporabiš Zunanji kristal. V konkretnem primeru ne boš dosti pridobil. Kajti pri višjem clocku bo tereba korigirati (časovno uskladiti) I2C rutino ter AD proceduro. Ostale kode kjer bi lahko šlo še hitreje pa itak ni dosti.
toshiba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 08, 2004 8:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo,
iz originalnega data sheeta v zbirki za saa 1064 ni razvidno ali gre pin 3 (PCool in pin 22 (P16) na A črtico od segmenta led displeja. Predvidevam, da gre v tem vrstnem redu. Potem me še zanima kako je z ADR pinom, ki je v specifikaciji vezan preko delilnika na maso in +5V, pri tebi pa direktno na maso.

Lp
Laughing Laughing Laughing Laughing podatek za ime pina 3 P 8 mi je spremenil v smileta.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 08, 2004 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako je z razporedom ter adresiranjem čipa bi videl, če bi pogledal v zgoraj pripeti arhiv. V njem je namreč izvorna koda z doslednimi komentarji. Confused
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni