www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krmiljenje koračnih motorjev z PC

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
simmik
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 10 Feb 2006 20:39
Aktiv.: 0.03
Kraj: Prestolnica

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 04, 2007 8:09 pm    Naslov sporočila:  Krmiljenje koračnih motorjev z PC Odgovori s citatom

Mene pa zanima, če je kdo že delal s kakim krmiljenjem koračnih motorjev preko PC.

Gre se mi namreč za to, da bi naredil napravo, ki bi izrezala določeno obliko, ki bi jo zrisal v A-cadu. Torej bi se naprava morala gibati po X in Y osi in to s pomočjo koračnih motorjev.

Zanima pa me, če je že kdo delal oz. se mu sanja kako bi izvedu interface (program) med PC in koračnimi motorji oziroma natančneje med A-cadom->vmesnik->naprava (koračni motorji).

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 04, 2007 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Taka naprava se imenuje CNC naprava. O tem je bilo že veliko napisanega na forumu. Malo preglej stare teme.
matej
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Okt 2003 14:00
Aktiv.: 1.14
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 04, 2007 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsaka ti čast, da si me spravil v smeh Very Happy .
Mene samo zanima kaj bo človek, ki niti ne ve kar rabi počel s to napravo in kako bo jo šele sestavil. Cool

Sicer pa Silvo pojdi v napad in mu povej kera pravila ni upošteval in ... Laughing

Pa brez zamere

l.p.
Nazaj na vrh
simmik
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 10 Feb 2006 20:39
Aktiv.: 0.03
Kraj: Prestolnica

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 05, 2007 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matej je napisal/a:
Vsaka ti čast, da si me spravil v smeh Very Happy .
Mene samo zanima kaj bo človek, ki niti ne ve kar rabi počel s to napravo in kako bo jo šele sestavil. Cool

Sicer pa Silvo pojdi v napad in mu povej kera pravila ni upošteval in ... Laughing

Pa brez zamere

l.p.

No lepo da ti je smešn, me nadvse veseli.

Jest točn vem kaj potrebujem od naprave in poznam tud cnc naprave. Samo men ne koristi npr. mach3 program za krmiljenje ampak moram narediti svoj interface (v bistvu samostojen program v Win z uporabniku prijaznim videzom, ki zna na eni strani komunicirati z A-cadom na drugi pa krmiliti napravo). Zanimal me je če je kdo kej takega že počel, da ne bi po nepotrebnem okrival tople vode, pa še časovno sem zelo omejen.

LP
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 05, 2007 12:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem zakaj, ampak občutek omam, da ne loćiš med CNC napravo in programsko opremo, ki tako CNC napravo krmili.

Da ne bo nepotrebnih nejasnosti (za razliko od tebe, mi namreč ne vemo kaj ti potrebuješ), bolj natanko opiši to svojo napravo. Opiši kakšne so pravzaprav razlike med njo in CNC napravo.

trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.72
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 05, 2007 12:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

simmik je napisal/a:
Samo men ne koristi npr. mach3 program za krmiljenje ampak moram narediti svoj interface (v bistvu samostojen program v Win z uporabniku prijaznim videzom, ki zna na eni strani komunicirati z A-cadom na drugi pa krmiliti napravo).

Za kaj to rabiš, zase ali za kakšno šolsko nalogo. Za take zadeve windowsi niso dobri, rabiš real time operacijski sistem. Pri windowsih še signalov na lpt portu ne moreš prav zelo hitro spreminjat.
Imaš pa v linuxu zadeve lepo rešene in že precej dodelane, poleg tega pa je zadeva open, tako da boš lahko tudi sam spreminjal, če ti ne bo všeč.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 05, 2007 6:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi ti sigurno lehko pomoga, samo če te pu stvari ne razmim ke bi sploh rad meja od nas.
Fajn se me , aja ke pa te tooti kraj prestolnica je ?

Moderatorje prosim, da pustijo, da si nov udeleženec vsaj poskuša prebrat zgornji del posta in če je toliko pameten, da bo vedel kaj mu hočem povedat, si zasluži tudi nadaljnjo obravnavo.
LP
Boco
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni