|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.97 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Pon Jun 21, 2004 12:52 am Naslov sporočila: sat tv osnove |
|
|
doma nimam še satelitske tv kmalu pa si jo mislim postavit pa me zanima glede kabla:
a to mora biti poseben 50 ohmski?
kako je z spajanjem kablov a se ga da podalšat ali pa razdelit na dva reciverja
kakšni pa so konektorji in kako se jih montira
dolžina kabla mora biti omejena?
hvala za odgovore
LP cero |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.90 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Jun 21, 2004 6:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole ti bo vrjetno najbolje svetoval satelitko. Sam sem imel pred časom ravno probleme zaradi kabla ***Klik*** _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 22, 2004 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kabel za satelitsko ni 50 ohmski ampak 75 ohmski. Po mojih izkušnjah je najboljši tisti z zračno izolacijo (če ga prerežeš zgleda kot limona v prerezu) , ker ima najmanj izgub. Za krajše razdalje med anteno in sprejemnikom pa lahko uporabiš tudi drugačnega , le nov naj bo in po možnosti v enem kosu. Če ga že moraš podaljšati , potem uporabi "F" konektorja in "F" spojko.
Z razdelitvijo signala na dva sprejemnika pa je tako. Ne moreš uporabiti navadnega antenskega delilnika signala , kot ga lahko pri zemeljski TV. Pri SAT sprejemniku gre po antenskem kablu več različnih signalov ne samo VF signal iz downkonverterja na sprejemnik. Poleg tega gre po kablu še napetost napajanja za konverter , ki je hkrati preklopna napetost za izbor polarizacije 15/18 V in 22Khz signal za izbor območja sprejema 11/12 GHz. Najbolje je uporabiti dvojni konverter (dva konveretrja v enem ohišju , z dvema izhodoma) za dva sprejemnika , na vsak sprejemnik pa potem vodiš svoj kabel. To je zaradi tega , da lahko z vsakim sprejemnikom nastavljaš neodvisno vse parametre LNB konverterja.
Kakšni naj bodo konektorji sem že omenil , pri nakupu pazi samo na to , da bodo konektorji usklajeni z debelino kabla , obstaja namreč nekaj različnih vrst konektorjev prilagojenih različnim premerom kablov.
Dolžina kabla niti ni kritična , sam sem pred kakimi 12 leti montiral SAT anteno pri kateri sem uporabil skoraj 100 m kabla - brez ojačevalnika. Premer parabole je resda bil 1,5 m , je pa šumno število in ojačenje konverterja bilo bistveno slabše od današnjih . Le dovolj kvaliteten (s čim manj izgub) kabel uporabi. Tu se ne splača "šparati".
Ne vem sicer od kod si , jaz imam zelo dobre izkušnje (dolgoletne) s trgovino Sating na Celovški cesti , v ljubljanski Šiški (nasproti Mercator hipermarketa).
Če boš imel ob montaži ali pri nakupu še kakšna vprašanja , na dan z njimi. Bom z veseljem odgovoril.
lp Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2004 1:52 am Naslov sporočila: |
|
|
aha hvala za odgovor
torej na zgornjem naslovu v ljubljani imajo vse za take stvari
in kabel je torej teoretično lahko kar navaden televizijski le da morajo biti konektorji drugi
kakšni pa so pravzaprav ti f konektorji a je treba imeti posebne klešče za jih stiskat
kolkšne pa so približne cene za kabel in konektorje
no mislil sem da bi kabel speljal do računalnika in na reciver ki pa sta v ločenih sobah
LP cero |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2004 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Slowfly
Strinjam se s tvojimi odgovori, le okoli kabla ne. Če se le da, se zračnemu dielektriku izogni, ker se ti bo prej ali slej v njem nabral kondenz in boš imel t.i. luknje (na določeni frekvenci se ti pojavi slabljenje, ki mu ni pravega vzroka). Vsi sodobni kabli so narejeni iz ekstrudirane pene, okoli pa močna alu folija in čimgostejši oplet.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sateditor Neznanec

Pridružen-a: Sob 03 Jul 2004 9:27 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pon Jul 05, 2004 9:45 pm Naslov sporočila: dober kabel |
|
|
Dober kabel ima znak RG6 in je polnjen s plinom.Polnilo okrog žile je nekako penasto in je v njem plin.Slab kabel lahko tako duši da satelitska na 100m kabla več ne dela. Če je kabel dober mora na 100m satelitska normalno delat. Pazi se kablov na katerih piše USA. Solidno dober je tudi kabel z oznako KO-KA.
LP SatEditor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Pon Jul 05, 2004 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
kako pa potem priklopiš tak kabel ki je polnjen s plinom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni