www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LED v avto

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 04, 2009 2:14 am    Naslov sporočila:  LED v avto Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Zamenjal sem vse kabinske žarnice z LED žarnicami in se je zgodilo, da LED žarnice rahlo svetijo kadar so vrata zaprta. Če dam nazaj vsaj eno navadno žarnico se ugasnejo.

Ali elektronika vedno pošilja nek tok skozi žarnice? Indikacije pregorele žarnice nimam, zato se mi zdi nekako čuden pojav.

Gre se za golf IV 2001.

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 04, 2009 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imel enak problem v Roverju pri prijatelju. Paralelno LED diodam dodajaj upor dokler LED ne ugasnejo. Druge preproste rešitve skoraj ni.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 04, 2009 9:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče feti puščajo. Twisted Evil Relejev se skoraj več ne uporablja za prižiganje žarnic. Po drugi strani pa tudi če nimaš funkcije za detekcijo pregorelih žarnic še ne pomeni, da elektronika tega ne podpira. Lahko je samo programsko onemogočeno.
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 04, 2009 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upor bom dal na eno žarnico (2W), bo dovolj.
Nisem pa prepričan, če je to normalen pojav, kar se dogaja.

ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2009 12:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dodal sem 5W upor, grel se bo na okoli 2W. Porabe je dovolj da ostale LED ne brlijo. Me pa res zanima zakaj so LED žarnice svetile, če je kdo v tej veji stroke oz. pozna sistem, lahko malo opiše.

LEDFestoon2W.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  21.62 KB
 Pogledana:  16 krat

LEDFestoon2W.jpg

Mr.Nice
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Avg 2006 11:24
Aktiv.: 0.48
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 06, 2009 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz imam led diode v avtu, namesto kabinske žarnice, pa sem imel isti problem, da so mi malo svetile, ko sem zaprl vrata,problem je bil v tem, da nekje nisem imel vredi stika ali kako že, saj še sam ne vem, vem v glavnem, da sem potem nekak na drugačen način naredil in potem naprej ni bilo več problemov, da bi svetile malo.Zdaj je 1 ali 0Smile

p.s: tudi predupore imam za vsako vejo....
Nazaj na vrh
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.32
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 07, 2009 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi dal A-m namesto žarnice in gledal koliko toka uhaja mimo Wink , če ne drugega. Na LED se pozna že par mA, na žarnici pa ne.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 07, 2009 12:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi v stanovanjskih instalacijah se pojavlja problem brlenja LED sijalk zaradi indukcije.

Ena od rešitev pri večih sijalkah na isti napajalni liniji je uporaba ene klasične (šibke) navadne žarnice v problematičnem kompletu.

Sam v avtu za tak namen uporabim kar 24v žarnico v 12v instalaciji. Life-time avta je potem krajši od take žarnice.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fharce
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2009 20:07
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2009 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Mene pa zanima kje se da kupit led žarnice za armaturko? Pa še eno amatersko vprašanje, kaj če bi hotel uporabit 3.6V led diodo v avtu kakšen predupur bi rabil da bi stvar delovala?

He he diode pa sem dobil iz 12V reflektorčka za stropne luči in tako da sem ga raztavil. No opazil sem da so povezane zaporedno med seboj z vmesnimi členi 1b1, ki ne vem kaj so. Tako da mi je malo pokvarlo načrte Smile)
Nazaj na vrh
bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 16, 2009 11:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

fharce je napisal/a:
Lep pozdrav!

Mene pa zanima kje se da kupit led žarnice za armaturko? Pa še eno amatersko vprašanje, kaj če bi hotel uporabit 3.6V led diodo v avtu kakšen predupur bi rabil da bi stvar delovala?

He he diode pa sem dobil iz 12V reflektorčka za stropne luči in tako da sem ga raztavil. No opazil sem da so povezane zaporedno med seboj z vmesnimi členi 1b1, ki ne vem kaj so. Tako da mi je malo pokvarlo načrte Smile)

Teoretično (za eno LED):
12V-3,6V=8,4V
Max. tok skozi ledico 20mA
R=8,4/0,02=420 Omega

Lahko bi pa dal 2 ali 3 ledice zaporedno in potem rabiš manjši upor.

Praktično pa vzemi LED, 1k predupor in ampermeter, poveži vse troje zaporedno na akumulator, pa boš videl kako se v realnosti sistem obnaša. Potem lahko poizkušaš z različnimi, manjšimi upori. Mogoče boš s svetilnostjo zadovoljen že pri 15mA.

lp, Gašper.

fharce
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2009 20:07
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 17, 2009 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala bero!

Se bom poskusu poigrat Smile
Nazaj na vrh
daneb
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Jan 2008 18:47
Aktiv.: 0.63
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2009 8:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni, jaz imam pa malo drugačen problem z led diodami v avtu: Kupil sem led diode, ki so že v ohišju za parkirne žarnice. Kupil sem jih zato, ker je splošno znano, da led sveti mnogo dalj od navadne žarnice in naj bi jih bilo potrebno manjkrat menjati.
Pri mojem avtu je potrebno demontirati spredjno masko z odbijačem vred, da se lahko odmontira tudi reflektor saj drugače ni možno zamenjati parkirne žarnice ( ni prostora ).
Led diode so mi po enem mesecu prenehale svetiti so pregorele prav tako tudi mojemu prijatelju.
Kupil sem jih preko spleta trgovina ( ENA A ) V svarilo ostalim ne nasedajte.

ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2009 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno zaradi takih primerov sem sam pri proizvajalcu zahteval drugačno napetost-14VDC, kajti razni proizvajalci delajo na točno 12VDC in takšne žarnice prej pregorijo.

Obstajajo tudi prilagodljive od 9-30VDC, vendar so dražje od tistih s fiksno napetostjo.

daneb
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 20, 2009 9:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Te diode so se prodajale za avtomobilsko napetost. Imel jih je tudi Konrad. Very Happy
daneb
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 20, 2009 9:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Te diode so se prodajale za avtomobilsko napetost. Imel jih je tudi Konrad. Very Happy
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni