|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
hucho1 Neznanec

Pridružen-a: Sre 28 Nov 2007 15:49 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Kabl
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2007 5:28 pm Naslov sporočila: Stari napajalci kot polnilec |
|
|
Pozdravljeni,
Prosil bi za pomoč.
Na razpolago imam nekaj pretvornikov oz. napajalcev. Specifikacij na pamet ne vem (jih dopišem) ( prenosni računalnik, printer, modem,....) . Rad bi si iz njih naredil polnilčka za NImh akumulatorje AA kapacitete 2700mAh ki so 4 v paketu vezani (-= = = =+) Moje razmišljanje je, da bi Specifikacija napajalčka morala biti 5,6 - 6,4 V / 270 mAh
in
pri AA 2100mAh katerih je 9 vezanih (- = = = = = = = = = = +) Specifikacija napajalčka 12,6 - 14,4 / 210 mAh . Tukaj pa se ustavi.
Ali je to izvedljivo oz. bolje rečeno ali lahko poškodujem celice?
Zanima me tudi kako izvem ali je usmernik stabiliziran ?
V čem je razlika med polnenjem aku. tipa NiCd In NiMh ?
Gre namreč za sprejemniške in oddajniške akumulatorje.
Polnjenje bi omejil z timerjem na cca 12hhttp://www.csgnetwork.com/batterychgcalc.html časovne stiske pri polnjenju nimam tako da je hitrost irelevantna.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2007 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Polnitev s tako majhnim tokom ni nevarna za noben tip baterije. Razlike med polnjenjem je pri hitri polnitvi baterije, tam pa se uporabljajo razne meritve na bateriji (temperatura, napetost in čas). Ponavadi se pri hitrem polnjenju doda še vzdrževanje baterije (počasno polnjenje), da se baterija napolni do konca. Pri hitri polnitvi se napolni le 80%. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2007 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Razmišljaj malo! Akumulatorje se polni s tokom. Tega moraš omejiti na pravo vrednost.
Sicer pa imaš na forumu že eno temo s to tematiko.
Še več, cel forum je namejen temu: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewforum.php?f=36 _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hucho1 Neznanec

Pridružen-a: Sre 28 Nov 2007 15:49 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Kabl
|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 12:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Lep dan tudi vam g. VolkD! Glede na reakcijo sem mnenja, da bi se me lotili tudi tam kamor ste me poslali , le da bi me tedaj oštevali glede razumevanja osnov. Ker pa sem se hotel prav takim situacijam izogniti sem svoje začetniško Neznanje pač prilepil v forum namenjen prav takim ali pač ne .
Za nastalo nvšečnost se opravičujem.
Hvala za pomoč obema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 12:25 am Naslov sporočila: |
|
|
hucho1,
ne zameri VolkD-ju in ostalim s podobnimi odgovori.
V bistvu ti želi samo dobro, da se naučiš razmišljat "električno".
Je pa za to potrebno kar nekaj (pred)znanja in brskanja po netu. Vsi pa smo alergični predvsem na slednje, ko je že od daleč vidno da si nekdo ni vzel niti eno uro in malce posurfal...
Če pa iščeš step-by-step navodila po katerih boš čimprej in čimenostavnejše rešil problem, se pa raje obrni na kakšno trgovsko stran tipa mibomodeli in kupi ustrezni polnilec preden ti kaj eksplodira pod nosom.
Poleg tega lahko akumulatorje kaj hitro uničiš, če jih nekontrolirano polniš.
Če je usm. stabiliziran ugotoviš tako, da meriš napetost na izhodu brez obremenitve in obremenjenega (pazi na nazivni tok, da ga ne presežeš).
Zaenkrat se ne ukvarjaj z razliko med NiCd in NiMH, ker v grobem neke razlike ni (pri počasnem polnjenju), pri hitrem pa postane odločilna.
Poguglaj za karakteristikami, če znaš brati grafe boš hitro vedel za kaj se gre. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 1:26 am Naslov sporočila: |
|
|
hucho1 je napisal/a: |
Lep dan tudi vam g. VolkD! Glede na reakcijo sem mnenja, da bi se me lotili tudi tam kamor ste me poslali , le da bi me tedaj oštevali glede razumevanja osnov. Ker pa sem se hotel prav takim situacijam izogniti sem svoje začetniško Neznanje pač prilepil v forum namenjen prav takim ali pač ne .
Za nastalo nvšečnost se opravičujem.
Hvala za pomoč obema. |
Ja res je razmišljat je treba pa gre...
Torej baterije se polni s tokom, da bi pa tok tekel mora napajalnik imeti vsaj malo višjo napetost od baterij.
Pretvorniki - napajalci ( tiste črne škatle, ki jih vtaknemo v zid in nam na izhodu dajo nekaj ) so v glavnem taki da sami po sebi niso primerni za polnjenje baterij. Lahko pa ti služijo kot osnova.
Narediti moraš torej vezje, ki bo zagotovilo določen konstantni tok za določen polnilni čas.
Problem je star toliko kot NiCD baterije. rešitev pa je nebroj od upora in budilke pa do vezij z mikrokontrolerji.
In povsod ti lahko tak pretvornik - polnilec pride prav.
Citiram: |
Gre namreč za sprejemniške in oddajniške akumulatorje. |
Mi poveš razliko ?
Je ni ! Le kapaciteta je verjetno različna. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni