|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
CarpeDiem Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24 Prispevkov: 333 Aktiv.: 1.40 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Jun 03, 2004 9:33 pm Naslov sporočila: "Topla" kopel |
|
|
V eni od zadnjih številk Sveta elektronike je bila predstavljena "topla/vroča" kopel. Gre se seveda za grelec, ki stopi lot in nam s tem omogoči lažje odstranjevanje elementov. Včeraj sem v delavnici naredil nekaj podobnega.
Uporabil sem 1,3 kW IR peč in nanjo postavil posodo s kositrom (v mojem primeru mehki lot - 1,5 kg).
Zanimivo vendar nekoliko nevarno. Pri prvem poizkusu so bili občutki deljeni. Neke stvari so lepo sodelovale, druge spet so se prej stopile. Predvsem je problem pri plastiki. Od problematičnih elementov sem dosedaj najlepše odstranil čipe. Tudi tiste z več kot 30 pini. Na spodnji sliki sta dve peči vendar je spodnja le zaradi toplotne ozolacije.
Spodaj je nekaj slik za predstavo.
lp, CarpeDiem
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
150.13 KB |
Pogledana: |
51 krat |

|
Stopljeni lot odlično odbija svetlobo (pravo ogledalo) |
|
153.9 KB |
49 krat |

|
|
148.4 KB |
50 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Jun 03, 2004 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za odspajkovanje SMD-jev je idealen Mikro plinski gorilnik www.conrad.at kataloška 433586 , ki stane manj kot 3Eur. Z njim z malo prakse odlotaš bilokateri SMD čip, ne da bi poškodoval tiskanino. Sam sem "treniral" na pokvarjeni plošči od trdega diska.
Brez težav sem lahko odlotal vse elemente.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
G-Lab Član

Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44 Prispevkov: 179 Aktiv.: 0.75 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Pet Jun 04, 2004 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Članek o Topli kopeli v SE sem prebral, vendar se mi zdi malce nerodno. Moti pa me predvsem to da je po takem postopku uničeno tiskano vezje.
Silvo: Ali ta vžigalnik polniš z navadnim plinom za vžigalnike, ali moraš kupovati navadno drage originalne "bombice"? Zakaj še uporabljaš ta vžigalnik samo za odspajkovanje SMD in ostalih elementov?
Še to me zanima kako pa je s spajkanjem SMD-jev. Ali obstaja kaj podobnega za spajkanje smd elementov? Ali je pač edina možnost klasično s tanko konico pin za pinom.
LP
Hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Jun 04, 2004 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Vžigalnik se polni s čisto običajnim plinom. Primeren je za pogrevanje termo krčlivih bužirk, odspajkanje ter spajkanje kake pločevine saj je v konjici temperatura preko 1000 stopinj. Smd čipovje - sploh tako v dil ohišju odlotaš zelo enostavno. Njaprej za za kake dve sekudni plamen "zapelješ" čez pine. Istočasno uporabiš tanek izvijač za "vzvod" Pini takoj popustijo. Sedaj ga lahko primeš s pinceto ter pine pogreješ še na drugi strani.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1715 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Sob Jun 05, 2004 1:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo!
Še en nasvet. Za "downlotanje" - odspajkavanje elementov uporabljam fen. Ne tistega za lase, ampak tistega za odstranjevanje barve (cca 600°C). Sicer uniči tiskanino, vendar elementi preživijo. Malce smrdeče (ne priporočam preveč zaprtih prostorov), vendar dokaj hitro in relativno poceni.
LP Gorazd
_________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Jun 05, 2004 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
...a "downlotanje" - odspajkavanje elementov uporabljam fen. ... |
Tole sem tudi že sam večkrat uporabil, kadar sem hotel sneti kak konektor z kake odpadne tiskanine. Po navadi je zraven odpadlo še pol elementov. Če so bili še uporabni pa nisem nikoli preverjal. Metoda je zelo "smrdeča". Tiskanina se pri tem uniči.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31 Prispevkov: 393 Aktiv.: 1.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jun 11, 2004 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Mikro plinski gorilnik www.conrad.at kataloška 433586 , ki stane manj kot 3Eur. |
Silvo,
ali se splača ta plinski gorilnik kupiti v slovenskem conradu, kjer stane 989 SIT ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Jun 11, 2004 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Samo po tole se sigurno ne izplača iti čez mejo. Je pa res, da bo poštnina ter stroški pakiranja pri nas znesli več kot stane gorilnik
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni