www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

"Topla" kopel

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.40
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 03, 2004 9:33 pm    Naslov sporočila:  "Topla" kopel Odgovori s citatom

V eni od zadnjih številk Sveta elektronike je bila predstavljena "topla/vroča" kopel. Gre se seveda za grelec, ki stopi lot in nam s tem omogoči lažje odstranjevanje elementov. Včeraj sem v delavnici naredil nekaj podobnega.
Uporabil sem 1,3 kW IR peč in nanjo postavil posodo s kositrom (v mojem primeru mehki lot - 1,5 kg).
Zanimivo vendar nekoliko nevarno. Pri prvem poizkusu so bili občutki deljeni. Neke stvari so lepo sodelovale, druge spet so se prej stopile. Predvsem je problem pri plastiki. Od problematičnih elementov sem dosedaj najlepše odstranil čipe. Tudi tiste z več kot 30 pini. Na spodnji sliki sta dve peči vendar je spodnja le zaradi toplotne ozolacije.

Spodaj je nekaj slik za predstavo.

lp, CarpeDiem

kopel1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  150.13 KB
 Pogledana:  51 krat

kopel1.jpg

kopel2.jpg
 Opis:
Stopljeni lot odlično odbija svetlobo (pravo ogledalo)
 Velikost datoteke:  153.9 KB
 Pogledana:  49 krat

kopel2.jpg

kopel3.jpg
 Opis:
Odstranjeni elementi
 Velikost datoteke:  148.4 KB
 Pogledana:  50 krat

kopel3.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.88
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 03, 2004 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za odspajkovanje SMD-jev je idealen Mikro plinski gorilnik www.conrad.at kataloška 433586 , ki stane manj kot 3Eur. Z njim z malo prakse odlotaš bilokateri SMD čip, ne da bi poškodoval tiskanino. Sam sem "treniral" na pokvarjeni plošči od trdega diska.
Brez težav sem lahko odlotal vse elemente.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
G-Lab
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44
Aktiv.: 0.75
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 04, 2004 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Članek o Topli kopeli v SE sem prebral, vendar se mi zdi malce nerodno. Moti pa me predvsem to da je po takem postopku uničeno tiskano vezje.

Silvo: Ali ta vžigalnik polniš z navadnim plinom za vžigalnike, ali moraš kupovati navadno drage originalne "bombice"? Zakaj še uporabljaš ta vžigalnik samo za odspajkovanje SMD in ostalih elementov?

Še to me zanima kako pa je s spajkanjem SMD-jev. Ali obstaja kaj podobnega za spajkanje smd elementov? Ali je pač edina možnost klasično s tanko konico pin za pinom.
LP
Hvala
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 04, 2004 9:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vžigalnik se polni s čisto običajnim plinom. Primeren je za pogrevanje termo krčlivih bužirk, odspajkanje ter spajkanje kake pločevine saj je v konjici temperatura preko 1000 stopinj. Smd čipovje - sploh tako v dil ohišju odlotaš zelo enostavno. Njaprej za za kake dve sekudni plamen "zapelješ" čez pine. Istočasno uporabiš tanek izvijač za "vzvod" Pini takoj popustijo. Sedaj ga lahko primeš s pinceto ter pine pogreješ še na drugi strani.
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 05, 2004 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Še en nasvet. Za "downlotanje" - odspajkavanje elementov uporabljam fen. Ne tistega za lase, ampak tistega za odstranjevanje barve (cca 600°C). Sicer uniči tiskanino, vendar elementi preživijo. Malce smrdeče (ne priporočam preveč zaprtih prostorov), vendar dokaj hitro in relativno poceni.

LP Gorazd

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 05, 2004 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
...a "downlotanje" - odspajkavanje elementov uporabljam fen. ...

Tole sem tudi že sam večkrat uporabil, kadar sem hotel sneti kak konektor z kake odpadne tiskanine. Po navadi je zraven odpadlo še pol elementov. Če so bili še uporabni pa nisem nikoli preverjal. Metoda je zelo "smrdeča". Tiskanina se pri tem uniči.

Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 11, 2004 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Mikro plinski gorilnik www.conrad.at kataloška 433586 , ki stane manj kot 3Eur.

Silvo,
ali se splača ta plinski gorilnik kupiti v slovenskem conradu, kjer stane 989 SIT ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 11, 2004 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo po tole se sigurno ne izplača iti čez mejo. Je pa res, da bo poštnina ter stroški pakiranja pri nas znesli več kot stane gorilnik Sad
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni