|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
k-lemen Neznanec

Pridružen-a: Pon 10 Dec 2007 0:47 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 12:58 am Naslov sporočila: VGA na plazmo |
|
|
Pozdravljeni,
ker odgovarjam prvič na tem forumu, upam da sem zadel pravi kotiček za moje vprašanje.
Skratka kot že naslov teme pove, rad bi povezal TV in plazmo, ampak plazma NIMA ne HDMI ne VGA. Ima le component in scart. Pač je že v letih
Plazma ima resolucijo 852x480. kar vem da ni veliko glede na modernejše, je pa več kot je sposoben predvajat navaden composite.
Gre pa za to plazmo : http://www.panasonic.se/servlet/PB/menu/1114553_l15/index.html
V podobni temi je že nekdo spraševal za enako povezavo na CRT tv pa ste mu svetovali da naj neha ker bo skuril tv, ali to velja tudi zame in moj primer ali ne?
Hvala za informacije in LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Upam, da prav razumem vprašanje, če se ne motim, si se zatipkal. Torej rad bi povezal VGA izhod iz PC na plazma televizor.
Potrebuješ nekaj takega: VGA to RGB SCART Direct Drive with ATi Radeon. To je samo prvi zadetek, ki ga je navrgel Google. To je najenostavnejša rešitev. Nekatere podobne rešitve kombinirajo oba sinhronizacijska signala v kompozitnega, kar je mogoče bolj zanesljivo (dela z več konfiguracijami).
Opomba: Pri hkratnem priklopu TV na PC in kabelsko, je potrebno nekje narediti galvansko ločitev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|
VGA kartice z izhodom za televizor imajo po navadi kompozitni izhod. Tega pripelješ na SCART konektor (pin 20 je signal, pin 17 je masa) od televizorja.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
k-lemen Neznanec

|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja zatipkal sem se pc na plazmo ja.
Tist priklop je za ATIjeve kartice, sam pa imam geforce 6600gt. Pa mi nekako ne rata. Kupil sem ta kabel http://www.enaa.com/oddelki/racunalniskiDodatki/product.asp?pf_id=TE8520001&dept_id=2050 povezal pc in plazmo. se igral z nastavitvami in dobil le čudno sliko na plazmo.
Vprašanje, ali lahko kaj uničim ko se igram s tem?
Ali ima kdo izkušnje s povezavo PC z geforceom na TV. Nevem niti zakaj mi pokaže pokaže tisto čudno sliko le če nastavim na PCju kot da gre izhod na analogni TV. Če uporabim nastavitve za PC na HDTV se na plazmi ne pokaže slika.
Verjetno je opaziti da mi te stvari niso ravno domače
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Pon Dec 10, 2007 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno na kartici ni pravega formata (NTSC, PAL, ...) Ima kjer tako nastavitev? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2007 9:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Kot vidim iz slike, je tisto samo RGB kabel, brez ločene sinhronizacije, torej ne deluje v vseh primerih. Za pravilno delovanje, mora tako TV kot grafična kartica omogočati sinhronizacijo na zeleni. Kolikor jaz vem, pa to ni običajno za nobeno stran.
V primeru uporabe RGB vhoda na SCART, se uporablja tudi kompozitni vhod za sinhronizacijo.
Res, da je tista povezava za ATI-jeve kartice. Z njo sem samo želel nakazati rešitev, ki je bolj splošno uporabna. Osebno bi kombiniral oba sinhronizacijska signala v kompozitnega, kar bi bilo uporabno za širši krog krafičnih kartic.
Če lahko v nastavitvah nastaviš TV izhod, predvidevam, da ima tvoja grafična kartica TV izhod. V tem primeru ti priporočam, da ga uporabiš. Rabil boš pa najverjetneje S-VHS kabel ali pa navaden kompozitni video izhod. Iz izkušenj vem, da nekatere kartice ob inicializaciji zaznajo ali je kaj priključeno (zaključitev 75 Ohm), zato boš morda moral po priklopu ponovno zagnati računalnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2007 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Z tem kablom ne bo delovalo, ker verjetno VGA kartica ne pošilja sinhro impulzov po zeleni žici. Delovalo bi, če bi imel televizor, ki podpira SOG (sync on green) ali pa kabel z 5 konektorji in bi z dodatno logiko zlimal skupaj H in V sync. Če hočeš VGA kartico priključiti na televizor, jo moraš nastaviti na TV resolucijo in timing, ali pa bo slika neuporabna. Po navadi kartice tega ne podpirajo, ravno zato imajo poseben kompozitni ali SVHS izhod za priklop televizorja. Preberi navodilo, ali je tako.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
k-lemen Neznanec

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 12:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali pomeni da je sync preko zelenega, če slika izgine takrat ko odklopim zelen činč. Ker ko odklopim drugadva se zgubi le spekter določene barve.
Kompozitni oz S-video bi uporabil v skrajni sili, ker kvaliteta je preko s-vido in kompozitnega veliko slabša.
S timingom se se že hecam pa imam problem ker ne morem nastavit pod 60 hz.
Predvsem me zanima če lahko karkoli skurim ko to probavam? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 9:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Če slika izgine, ko odkopiš zeleno barvo, potem plazma najverjetneje omogoča sinhronizacijo na zeleni. Če grafična kartica ne omogoča oz. ni tako nastavljena, dobiš sinhronizacijo na določene vzorce v sliki, zato imaš sliko verjetno zamaknjeno in lahko preskakuje glede na vsebino slike. Torej grafično kartico boš moral prepričati, da daje sinhronizacijo na zeleni, narediti vezje, ki zadevo pretvori (Google) ali pa uporabiti S-VHS.
Sodobni televizorji omogočajo 50 in 60 Hz, res pa se 60 Hz navadno uporablja v navezi z NTSC, ki ima manjšo ločljivost - 575 vrstic.
Ne vem, kakšne kriterije uporabljaš, ampak meni se na S-VHS ne zdi ravno slaba slika.
Da bi s tem poizkušanjem kaj skuril težko verjamem, še posebej v primeru, če priključuješ signalne kable na TV, ko je odklopljen iz omrežja (zaradi potencialnih razlik). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 11:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Preberi navodila od TVja. Tam piše, katere frekvence podpira in ali podpira zeleni sync.
Če dela pod NTSC (Never The Same Color) na 60 Hz, ni nujno, da bo delal tudi pod PAL. Catch je v različnem številu vrstic. Če je več vrstic (600), jih mora prikazati počasneje (50 Hz). Zato: RTFM
Razni adapterji iz VGA na TV običajno pokvarijo sliko (še posebej doma narejeni), tako da pride na nivo SVHS ali VHS ali še slabše.
VGA kartice na vga konektorju običajno nimajo nastavitve pod 60 HZ. Preprosto zato, ker to ni smiselna frekvenca za monitor. Že 60 Hz je premalo. Zaradi tega so problem rešili tako da imajo kartice vgrajen kompozitni/SVHS izhod, posebej za TV in podobne naprave.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
k-lemen Neznanec

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.43 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Jan 05, 2008 7:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno je ura 6:30 in nimam časa, grem delati, ko pridem domov ti povem kako imam nareto. Imam tudi plazmo - Denver na PC priključeno deluje normalno. LP! ( edino kaj mi prilepi sliko plošče, za televizijo, da vidim kakšne vse priključke ima , drugače pa mislim da to kar ti bom dal da ti bo delovalo 99,9% ). Če ti nebo delovalo, oz. ti bo prikazalo črno / belo sliko, potem pa sem na internetu tudi nekje bral da še moreš nekaj zraven vezati da prikaže barvno, sicer boma vidla popoldan. LP! _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Jan 05, 2008 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Zraven kartice si gotovo dobil Svideo na činč adapter. Ta S video priklopiš na okrogli izhod na PC kartici, činč na pelješ na video (če imaš tri barvne, potem je za kompozitni video out pravi modri - pa ne mislim ta kabel ki si ga dodatno kupil!!!) in - če nimaš činča na TVju potem kupiš scart konektor in na googlu najdeš razpored pinov in prilotaš na video in in GND. Potem na PCju aktiviraš CLone - s tem dobiš enako sliko na PC in TV. Greš na nastavitve TV in izbereš kateriloki PAL sistem , ker je serijsko NTSC, kar pomeni črno-belo sliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a.vidmar Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03 Prispevkov: 1159 Aktiv.: 5.30 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Jan 05, 2008 10:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Najlažje boš rešil zadevo če boš abavil tak adapter:
http://www.mimovrste.com/artikel/1140061720/adapter-video-scart-3x-svideo#
Sicer boš potreboval še SVHS ali Kompozitni kabel iz tvoje grafične kartice.
Kot sem gledal slike jih ima večina grafičnih 6600GT S-VHS izhod zato prej
preveri kakšen izhod ima (za kompozitni izhod je rumen činč).
Ti si kupil RGB kabel katerega pa tvoja TV nima direktnih vhodov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Jan 05, 2008 12:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
točno tak adapter
tisti S-video bi moral pa, kot rečeno, biti zraven PC-ja ali pa kartice (vedno je, razen če ga izgubiš ) - obstajata pa dve verziji - lahko je samo Svideo na činč - rumeni, lahko pa je Svideo na component, v tem primeru so trije činči (RGB), je pa isti adapter dober tudi za kompozitni izhod - pri moji kartici(7300 GS, enako je bilo pri 6800) je to modri konektor - pač poskusiš in vidiš kje je slika.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni