|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
oFca Član

Pridružen-a: Čet 13 Dec 2007 22:05 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.06 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Čet Dec 13, 2007 11:35 pm Naslov sporočila: Epson Stylus MS-DOS gonilnik |
|
|
Pozdravljeni,
k življenju moram spraviti Epson Stylus Color 880, da bo deloval v MS-DOS 6.22.
V XP-jih na istem računalniku (drug disk) deluje odlično.
Poskušal sem raznorazne scene z nekim vmesnikom od Birotehne, EPSON.COM sicer za iglične tiskalnike, pa s PRINTER.SYS, s predelavo AUTOEXEC.BAT in CONFIG.SYS datotek, ampak vse neuspešno.
Še iz zlatih časov DOS-a se spomnem, da je bilo v CONFIG.SYS definirano nekaj v stilu
DEVICE=C:\DOS\Epson.com
DEVICE=C:\DOS\Printer.sys=(2301,42,85) >NUL
...
Se kdo spomni kako se v DOSu inštalira gonilnik/vmesnik za tiskalnik ali ima kakšen univerzalni gonilnik za InkJet tiskalnike?
Model je Epson Stylus Color 880,
priklopljen je preko LPT1
verzija je MS-DOS 6.22.
Pomoč bi bila nadvse dobrodošla, ker kogarkoli vprašam (novodobne računalničarje), se nobenemu niti ne sanja o čem govorim.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Dec 14, 2007 11:13 am Naslov sporočila: |
|
|
www,google,com: Epson Stylus Color 880 "dos driver" najde nekaj odgovorov. Poglej.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pet Dec 14, 2007 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj bi pa sploh rad dosegel ? Printer mora delati brez dodatkov, ker ga vsaka aplikacija za DOS sama upravlja. Izberi [v aplikaciji] ustrezni jezik za komunikacijo oz. ustrezen tip printerja (ESC/P2 oz. katerikoli od Epsonov bo najbrz deloval).
Printerji govorijo nazaj kompatibilne jezike (razen GDI novotarij, ki ne znajo nicesar brez driverjev). Moj stari HPjev inkjet recimo ne potrebuje nicesar za delovanje v DOSu, ce je nastavljen PCL (oz. izbran en printer, ki je znal PCL). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oFca Član

Pridružen-a: Čet 13 Dec 2007 22:05 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.06 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Pet Dec 14, 2007 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za hitre in konkretne odgovore.
Na Googleu sem že toliko enih strani prelistal v zvezi s tem, da je strah in groza in... saj na prvi pogled deluje, da bo prava rešitev, ampak jaz je nisem našel.
Za začetek bi rad dosegel le to, da mi bo iz MS-DOS-a (govorim o čistem DOSu) tiskalnik delal z osnovnim ukazom "PRINT x.x PRN".
No danes sem zvedel nekaj več informacij. Ne vem pa še ali bo to rešilo težavo ali še vedno ne.
Namreč kolega, ki je pred 15-imi leti delal v Birotehni ravno na Epsonih, je rekel, da mora tiskalnik tiskati iz DOS-a brez kakršnegakoli gonilnika. In tiskati mora. Pa četudi solato. Res pa mora podpirati PCL modulacijo.
In nekaj me je še podučil o internih in eksternih ukazih DOS-a ter, da delam napako s preizkusom tipa "PRINT...", saj je ta eksterni ukaz. In bi naj bilo boljše, da uporabim ukaz "DIR> PRN" oziroma "DIR> LPT1". Ter poskusim zagnati DOS z F5 (minimalen nabor komponent) ali z zagonsko disketo. To moram še sprobati.
Žal je pa ta DOS-ovski program iz katerega bi potem rad tiskal, narejen zelo okorno in neumno, saj nima nikjer v meniju možnosti izbire ali vpogleda v izbrani tiskalnik. Naštimano ima samo LPT1 ter COM1 in to je vse.
Se javim zvečer kaj mi je ratalo.
Hvala za sedaj. Če se kdo še kakšnega nasveta spomne pa naj kar dopiše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pet Dec 14, 2007 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glej, ce imas namenski program, ti nic ne pomaga ce zna en drug DOSovski program uporabljati tvoj printer. V tem tvojem programu mora biti vse nastavljeno/narejeno pravilno; ce to ni, ti ne pomaga noben drug program, ker je vedno mogoce narediti program, ki ne bo znal krmiliti dolocenega printerja.
Poslji primer izpisa iz tistega programa, pa ti bomo lazje kaj konkretnega svetovali. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.90 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Dec 14, 2007 8:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem zasledil, kako program poganjaš - iz pravega DOS-a ali iz Windowsov?
Če je prvo potem preveri SETUP za paralelni port. Če ni nastavljen na SPP ga nastavi na to, ter poskusi. Če je drugo poskusi, poskusi bootat računalnik s pravega dos-a. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oFca Član

|
Objavljeno: Sob Dec 15, 2007 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ Sokrat
to vem, da mora biti tiskalniški gonilnik za določen DOS program pravilno nastavljen.
Vseeno sem pa upal na to, da bi mojo težavo rešil kakšen vmesnik kakršnih se na netu najde en kup (večinoma slovenskega izvora).
@ Silvo
Program poganjam iz pravega DOS-a. FAT particija, DOS verzije 6.22 (s podporo PS2 miške in CD-ROMa) v mapi C:\DOS.
Sedaj sem nazaj premestil diske in imam zalaufane XP-je. Sem dal tiskati iz XP-jev in dela. Kmalu, ko to odpošljem grem spet z drugim diskom v DOS in tam ne bo tiskalo. Sedaj sem hotel še za foro poskusiti, da bi v DOS-u inštaliral MS DOS 5.5 8kateri omogoča izbiro tiskalnika) in poskusil tiskati iz njega.
Drugače pa imam v BIOSU nastavljeno
Onboard parallel port: 378/IRQ7
(sprobal sem vse tri opcije: 378/IRQ7, 278/IRQ5 in 3BC/IRQ7)
Parallel port mode: SPP
(sprobal opcije: SS, EPP, ECP, ECP+EPP)
Namen imam poiskusiti še s katero drugo verzijo DOS-a (verzija 5, Free-dos, Dr.Dos...) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oFca Član

|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2007 2:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Bootam iz diska z DOS-om,
preizkusim komando "PRINT TEST.TXT PRN". Izpiše se, da je dokument poslan tiskalniku, tiskalnik niti ne migne.
Inštaliram MS Word 5.5, kot tiskalnik določim "Standard printer driver", saj nima nikjer opcije Epson Stylus.
Takoj po končani inštalaciji spet ponovim "PRINT TEST.TXT PRN".
Ne zgodi se nič.
Odprem Word, grem pod administracijo tiskalnikov, mi javi napako, da "C:\WORD\TTY.PRD" ne obstaja. Ok... Vseeno napišem nek tekst in dam tiskanje. Spet javi, da ni naložen noben gonilnik, a vseeno glej ga zlomka - tiskalnik se zbudi in natisne tekst!
Zapustim Word in v Commandu spet napišem "PRINT TEST.TXT PRN". Tiskalnik se tudi tokrat zgane in natisne datoteko.
Naredim ponovni zagon.
Zopet poskusim z isto komando - tiska. Odprem Word in tista tudi iz njega.
Ugasnem PC. In ugasnem tiskalnik. Napajalni kabel dam ven iz vtičnice. Počakam pol minute, priklopim oboje nazaj in ko se MS-DOS dokonca postavi, probam zopet komando za tiskanje... Ne zgodi se nič. Odprem Word, probam natisniti s tam.... Se tudi ne zgodi nič. :/
Dam v pogon inštalacijski CD za MS-DOS, pred tem formatiram disk in na novo naložim DOS.
Ponovno zaženem računalnik in probam komando "PRINT .... PRN". Se ne zgodi nič. Zopet inštaliram Word, probam natisniti iz Worda in se tudi ne zgodi nič.
Sprobavam kakšno uro natisniti iz commanda in iz Worda pa nikakor ne zagrabi.
Je kriv tiskalnik?
Sedaj sem v XP-jih in ta isti tiskalnik dela čudovito.
Uf, prav jezi me.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.65 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2007 9:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma zna vsak tiskalnik tiskati navadno besedilo v fontu, ki ga ima naloženega interno, brez gonilnikov:
Koda: |
TYPE DATOTEKA.TXT > LPT1
ali
TYPE DATOTEKA.TXT > PRN
|
Če imaš res LPT tiskalnik in nobeden od zgornjih ukazov ne naredi nič, bi rekel, da tvoj tiskalnik ne zmore delovati niti kot line printer. V tem primeru moraš tudi za dos imeti kakšen driver, google najde tole:
http://www.epson.com/cgi-bin/Store/support/supDetail.jsp?BV_UseBVCookie=yes&oid=14352&infoType=Downloads
Driver za Epson 800, dos, word 5.x. A tega nisi preizkusil? Načeloma delujejo za tiskalnike tudi gonilniki za čisto drugo serijo, glavno da podpirajo isti jezik, pazi pa pri nastavitvah, da ne greš čez zmožnosti svojega tiskalnika.
Mimogrede: zakaj pa na računalnik ne namestiš kakšnih windows-ov? Recimo 95, ali celo 3.1?
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2007 11:41 am Naslov sporočila: |
|
|
oFca je napisal/a: |
Bootam iz diska z DOS-om,
preizkusim komando "PRINT TEST.TXT PRN". Izpiše se, da je dokument poslan tiskalniku, tiskalnik niti ne migne. |
Glej, PRINT je program (tako kot tisti tvoj) - ce ne poslje printerju pravilno kodiranega besedila oz. ce printer ni nastavljen tako, da bi ga lahko interpretiral, se ne zgodi nic.
Citiram: |
Inštaliram MS Word 5.5, kot tiskalnik določim "Standard printer driver", saj nima nikjer opcije Epson Stylus.
Takoj po končani inštalaciji spet ponovim "PRINT TEST.TXT PRN".
Ne zgodi se nič. |
Kaj si pa pricakoval ? Instaliraj se Tetris in potem poglej, ce je kaj drugace
Citiram: |
Je kriv tiskalnik? |
Da. En od ukazov ga je prestavil v nacin, kjer je bil pripravljen sodelovati (nekaj od tistega, ko je Word saril po njem - ko si izbiral printer najbrz).
Msilim, da si se lotil problema cisto z napacnega konca: specifikacija na strani proizvajalca pravi, da Stylus 880 podpira ESC/P2 in "EPSON REMOTE". Jaz bi najprej preveril v katerem nacinu se printer zbudi (domnevam da ESC/P2; e temu ni tako, moras ugotoviti kako se preklopi vanj) in ali se odziva na ukazne sekvence. Najprej bi seveda poskusil z najbolj ocitno - Initialize Printer takoj po vklopu racunalnika & printerja in potem poskusaj printat (npr. s PRINTom), brez kakrsnegakoli predhodnega sarjenja po Wordu, ki nima z vsem skupaj prav nic.
Tukaj je se daljsi (bolj podroben) opis. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oFca Član

|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2007 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom vmes rekel hvala za hitro in izčrpno pomoč.
Nič slabega ni, če priznam, da se na te DOS-ovske gonilnike in tiskalnike prav nič ne spoznam. Sicer sem kot osnovnošolec konstantno delal v DOS-u tri leta, potem pa več ne. Nikoli pa nisem nameščal kakršnihkoli tiskalnikov v DOS-u.
Dokler s tiskalniki imam ogromno opravka, saj jih servisiram...
Sam bi tudi najrajši videl, da bi ta DOS poganjal znotraj kakšnega Win95 naprimer ali pa znotraj virtualne mašine. Ampak tukaj komplicira stranka, ki o tem noče ničesar slišati. Njihovi informatiki in mnogi drugi so dali roke stran od tega problema, jaz kot entuziast pa se potem s tem ubadam cele popoldneve in noči, da jim dokažem, da tiskalnik lahko tiska.
Sedaj grem pa preleteti teh 231 strani manuala....
Se oglasim, ko sprobam tiste komande in inštaliram MS_WORD gonilnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oFca Član

|
Objavljeno: Ned Dec 16, 2007 6:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaključek:
V Basicu sem napisal kodo za inicializacijo tiskalnika.
V XP-jih je delovala tako, da se je tiskalnik "zbudil" in potegnil list na štartno pozicijo tiskanja in tam obstal. Vsakič, ko sem ponovno pognal to skripto, se je list pomaknil za eno vrstico naprej. Ok, se pravi v XP-jih dela.
Grem v DOS, poženem isto skripto. Se ne zgodi nič.
Odpakiram MS_WRD.EXE tiskalnik. Poženem Word. Hočem namestiti tiskalnik v Wordu, mi javi "There is not enough memory to perform this action." Ok... zaženem memmaker, sprostim nekaj dodatnega spomina. Ponovno zaženem računalnik. Grem v Word, hočem namestiti tiskalnik, spet javi težavo glede spomina. Se poigram s spominom v BIOS-u (saj to vse skupaj delam na AMD Athlon XP 2800 z 2GB RAM-a...) Še vedno namestitev tiskalnika na prime. Disk in tiskalnik prenesem na računalnik 486 DX60 z 64MB RAM-a, poskusim namestiti tiskalnik v Wordu.... spet napaka glede spomina.
Poskusim tukaj izvesti ukaze:
"DIR> PRN", "DIR> LPT1"
"TYPE TEST.TXT PRN", "TYPE TEST.TXT LPT1"
"COPY TEST.TXT PRN", "COPY TEST.TXT LPT1"
"PRINT TEST.TXT PRN", "PRINT TEST.TXT LPT1"
in ne dela.
Me totalno vrže s tira in s podstrešja privlečem star tiskalnik Fujitsu DL6600, priklopim na ta računalnik (486), dam takoj ukaz "PRINT CONFIG.SYS" in dela. Privlečem še dol EPSON-a LQ 570, priklopim na LPT1 na ta isti računalnik... napišem ukaz... dela.
Ugasnem mašino, disk vrnem nazaj v predhodni računalnik kjer sem do sedaj delal vse poskuse, priklopim najprej Epsona LQ 570 - dela. Priklopim še Fujitsuja in tudi dela. Priklopim zopet Epsona Stylus Color 880 - ne dela.
Fino. Naprej se mi več ne da zafrkavat, da bi ga usposobil. Očitno nekaj z njim ne "špila" vredu. To bodo pa ali ugotavljali na Birotehni ali pa bo šel v odpis. Meni se po cca. 80-ih urah ubadanja z njim, več ne da.
Se je pa bilo zabavno zopet konkretno poigrati z DOS-om po dolgem času.
Zanimivo, kako človek ukazov, ki jih je tipkal pred 10-imi leti sploh ne more pozabiti...
Najlepša hvala vsem, ki ste se pridno trudili pomagati.
Spremljam forum in upam, da se vam lahko pri kateri težavi konkretno oddolžim.
Lep pozdrav do prihodnjič  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 12:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Ce bi ti [oz stranki] bilo delovanje vredno dovolj denarja, bi tudi tisti printer deloval normalno ...
Aja, pa se to: DX60 ne obstaja. Obstaja DX2/66
In se: ves tisti fini RAM nad 640 KB (do 2 GB ...) nima prav nobene veze, razen ce se v njem (= v tistih 384 + 64 KB) ne skrivajo vsi driverji, kateri bi sicer okupirali spodnjih 640 KB. Bivsa uciteljica bi rekla: "kao da ga nema"  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oFca Član

|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 12:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Ups, pardon... Res je DX2-66. Me je tisti tiskalnik 6600 zmedel...
No glede RAM-a se sploh nisem poglabljal in se niti ne mislim. Probal sem, včeraj je celo zalaufalo, danes ne... Tukaj pa se zgodba konča.
Glede denarja imaš pa nekako prav. Meni je škoda časa, ker mi stojijo drugi pomembnejši projekti, dokler sem se s tem ubadal. Stranki pa sploh ni škoda denarja, le težko jo je prepričati v novitete. In vztraja, da je ta tiskalnik idealen za izpis laboratorijskega diagrama.
LP in lahko noč... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni