www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ugašanje računalnika - nenapovedano
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 7:44 pm    Naslov sporočila: icon_question Ugašanje računalnika - nenapovedano Odgovori s citatom

V zadnjem mesecu se mi je trikrat zgodilo da se je računalnik na lepem kar sam ugasnil, torej tako kot bi zmanjkalo elektrike. Razlika je le v tem da ga po tem ne morem ponovno vklopiti s pritiskom na tipko ampak moram popolnoma odklopiti napajalnik iz omrežja.
Kaj bi bil lahko vzrok? Računalnik je star 3 leta in do sedaj je delal brez napak in okvar. Kondenzatorji so vsi OK. Ali imajo osnovne plošče morda kakšno zaščito pred pregrevanjem? Plošča je Asus P4P-800E, procesor pa P4 3GHz.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Velika verjetnost je napajalnik, poskusi ga zamenjat s katerim drugim vsaj za test. Če ga še nisi očistil- spihal, cel računalnik mislim, je možno da se pregreva.
Možnost pa je tudi napaka osnovne plošče, sam sem imel slabe izkušnje z P4 od Asusa, na prvi P4S mi je crknil com port (mehansko, ne softwersko), na drugi P4X je odpovedal bios čip.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je! Tukaj smo razpravljali o tem. Imel sem isti primer kot ti. Napajalnik.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
piflar
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2007 17:56
Aktiv.: 1.15
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napajalnik je kriv v večini takšnih primerov. Pri meni se ni ugašal ampak resetiral, tako da me je še bolj zmedlo (sem mislil da je virus). Zamenjava napajalnika je pa pomagala.

lp
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni isto. Se je kar nakljucno zresetiral. Ceprav so bile vse napetosti na napajalniku OK, se je na koncu izkazalo, da je bil le napajalnik kriv!
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne samo na plošči, tudi v napajalniku se lahko elektroliti napihnejo ...
V primeru čudnega obnašanja je nujno potrebno opraviti natančen pregled hardvera, vse očistiti, rame in kartice ven, kontakte očistiti z alkoholom, vtakniti nazaj, spet ven in nazaj, to ponoviti ene 3x do 5x, natančno pregledati vse elektrolite in jih po potrebi napihnjene menjati.
Normalno bi moral računalnik, ki je prižgan več kot 12 ur na dan, spihati 2x letno, čeprav bo preživel tudi z 1x letno ... ampak manj ne priporočam.
Če že drugega ne, je treba računalnik spihati zato, da ga sploh lahko natančno pregledamo, napajalnik pa vedno ven, odpreti in pregledati kondenzatorje.
Jaz to delam na vseh računalnikih doma 2x ali 3x letno, občasno je na kakšnem za zamenjat kakšen kondenzator ... če pa ne bi menjal, bi verjetno že kaj pošteno crknilo.

PPG78
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je Vili, na to nisem pomislil, čeprav sem že videl takšne napajalnike. Prva faza bo napajalnik (nov), druga pa notranje čiščenje prahu.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo kako so različne plošče. Enega iz med PC-jev doma imam stalno vključenega- Je tudi na UPS-u. Za staro leto je ugasnil sam od sebe. Odpovedal je napajalnik.

Na njem so bili zanilč vsi elektroliti na izhodu. Sigurno niso crknili vsi na enrkat. Je pa zanimivo, da z računalnikom pred tem ni bilo nobenih težav.

Napajalnik po zamenjavi elektrolitv deluje normalno.

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70780.90

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 12:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 12:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa se sploh splača menjavati te elektrolite. Jaz sem kupil nov usmernik, pa mir.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 1:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Pa se sploh splača menjavati te elektrolite. Jaz sem kupil nov usmernik, pa mir.

Tudi sam sem kupil novega. Elektrolite sem imel, pa sem jih zamenjal.

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm, ne vem ali se splača ali ne, to presodimo v tistem trenutku, ko vidimo notranjost napajalnika ...
Nekateri napajalniki so tako ubogi, da se jih ne splača popravljat, dobro je tudi narediti kakšen test z bremeni Wink

Ob nakupu napajalnika se splača dati nekoliko več, mogoče 2x ali celo 3x več in kupiti močnejši napajalnik, tistega z velikim ventilatorjem, ki se vrti počasi.

K sreči se okvarjeni elektroliti napihnejo, to je dobro za vizuelno odkritje napake. Rahlo napihnjen elektrolit je ponavadi še dober, še ne dela težav, bolj napihnjen pa že prebija, tisti, ki pa že isteče, pa je že zelo zanič.
Okvara elektrolita je različna, glede na vizuelno stanje. Vedno ko menjam elektrolite, naredim meritve. Meritve so preproste: mA meter in zviševanje napetosti od 0 pa do max nazivne in še 10-20% čez. Mnogokrat je tok v mirovanju tudi nekaj 10mA. Smiselno je tudi tehtanje, seveda za to potrebujemo tehtnico na 1/100g natančno ... suhi, iztečeni ali delno izsušeni so lažji Wink

Servisi se s takimi heci ne ukvarjajo, ampak raziskovanje napak je pa vseeno zanimivo, mar ne.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 1:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektrolit se lepo izmeri tako, da se mu pri cca 120Hz pomeri kot med tokom in napetostjo. Najlažje z osciloskopom.

Če je že na pogled deformiran, potem meritev ni smiselna. Tak element pač roma v predelavo.

PPG78
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse ideje in predloge.
Zjutraj hočem prižgati računalnik in se mi po dveh trenutkih ugasne. Evil or Very Mad Tako sem zamenjal napajalnik (zanimivo, novi napajalniki so brez -5V linije, vsi?) in očistil hladilnik procesorja ter ga namazal z novo pasto.
Računalnik sedaj deluje, upam da sedaj "po starem". Odprl sem tudi stari napajalnik in je na pogled vse OK, noben elko ni napihnjen.

LP, Peter
Nazaj na vrh
piflar
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2007 17:56
Aktiv.: 1.15
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

-5V je bela žička, ki gre direktno na plato. Od kje ti to, da nimajo -5V?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni