|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
motorka Neznanec

Pridružen-a: Tor 11 Dec 2007 14:20 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Čet Mar 27, 2008 8:38 pm Naslov sporočila: Izgradnja električne napeljave |
|
|
Pozdravljeni!
Letos se nameravam lotiti domačega projekta in rabim par smernic in nasvetov za pomoč.
Zraven hiše smo lani postavili nadstrešek, letos pa bom del nadstreška spremenil v domačo delavnico, po nadstrešku in delavnici pa bi potegnil elektriko. Nadstrešek je oddaljen cirka 20 m od hiše. Zaenkrat sem potegnil kabel 5x2,5 mm2, dolžine 30 m, ki bo služil kot dovodni el. kabel iz hišne el. omarice do razdelilne omarice v delavnici. Znanec, ki je stromar in ki mi bo zadevo priklopil na omarico (dela na Elektru, da ne bo kej na črno, ) pravi da bi moralo zadostovati. Sam pa sem že kr malo skeptičen, da bo presvoh. Skratka, na razdelilni omarici v delavnici bi noter vtaknu FID, varovalke preko katerih bi namontiru par vtičnic, luči in pa trifazno vtičnico.
Zanima me sledeče in sicer sem malo preračunaval. Kabel prenese do 20A toka, položen v cevi, kolikor sem razbral iz tabel. Popravite me če se motim:
- za FID bi uporabil 25A/30mA. Ali bi moral uporabiti 16A FID glede na dopustni tok dovodnega kabla?
- če dam FID stikalo, moram položiti ozemljitev, torej valjanec+6mm2 kabel. Ker je v dov. vodniku 5 žil, torej v glavni omarici bo priključena tudi zemlja, jo bom lahko priključil na letvico v razd. omarici delavnice. Ali je priporočljivo zraven dovodnega kabla položiti še 6mm2 ozemljitveni kabel, ki bi bil isto priključen? Iz letvice bi seveda zemljo vlekel preko valjanca v zemljo.
-ali uporabim za trofazno vtičnico 16A ali 20A varovalke?
-kako močan trofazni motor bi potem lahko obesil, če bi varoval s 16 A varovalkami? Ena faza 220v 2,5mm2 kabla varovanega s 16 A varovalko, bi dopustila, če se ne motim moč 3,5 kW. Če računam za tri faze po formuli P=U*I*cosfi*1,73, dobim moč 6kW. Bi potemtakem lahko priklopil tako močan motor ali lahko priklopim še močnejšega? Recimo da je cosfi 0,90?
Vsekakor pa razmišljam da bi za dovodni kabel uporabil presek 4mm2. Svetujte ali pustim kot sem si zamislil, ali bi bilo pametneje storiti drugače. Upam da nisem prezahteven.
Vnaprej hvala za nasvete in pomoč!
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rajko Član

Pridružen-a: Čet 29 Jun 2006 20:09 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.42 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Čet Mar 27, 2008 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da te mika priklop močnejšega motorja raje za dovod pripelji večji presek (4 mm2). Varovalke morajo biti za stopnjo manjše kot so glavne varovalke. V primeru da imaš FID že v hiši je to dovolj.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TIBET Član

Pridružen-a: Čet 13 Sep 2007 23:39 Prispevkov: 163 Aktiv.: 0.75 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Čet Mar 27, 2008 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lansko leto sem menjal inštalacijo po hiši in pa napeljal kabel do delavnice oddaljene 18m od glavne omarice. Pomagal mi je kolega iz elektra in inšpektor. Kabel do garaže je 6mm2, varovalke v delavnici 16A vse, razen trofazne vtičnice ki je tudi 16A-počasna. Na to vtičnico obratujeta dva 2,2kW motorja brez problema. Ker nimam možnosti za zakop valjanca (staro mestno jedro), imam nulo brikano na zemlo, zunaj pa na gredici zabiti dve bakreni cevi dolžine 1,5m na razdalji dveh metrov, in vezani na nulo in zemlo.
_________________ LP. Aleš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rkulcar2 Član

Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 23:15 Prispevkov: 120 Aktiv.: 0.54 Kraj: Lendava
|
Objavljeno: Čet Mar 27, 2008 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
TIBET je napisal/a: |
zunaj pa na gredici zabiti dve bakreni cevi dolžine 1,5m na razdalji dveh metrov, in vezani na nulo in zemlo. |
Bakrene cevi zamenjaj s pocinkanimi,namreč če je zemlja kisla jih bo hitro pobralo.
LP.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Mar 27, 2008 11:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dovodni kabel naj bo izbran glede na nadaljne potrebe po jakosti energije. Podatki o tokovni omejitvi dovodnega kabla oz. namenskih varovalk ti povedo koliko energije lahko čez ta kabel pelješ.
Se pravi vsekakor boš imel trifazne uporabnike in pravilno razporejene po vseh treh fazah ostale enofazne uporabnike. Pri dovodnem kablu preseka 2.5mm*2 lahko koristiš največ 20A, kar ti znese okoli 8-11kW (odvisno od vrste porabnikov; ohmski/induktivni...itd) skupne energije, ki je porazdeljena na vse tri faze. Če pri tem upoštevaš faktor istočasnosti lahko ugotoviš ali ti ta presek zadostuje.
Za kabel preseka 4mm*2 lahko koristiš 16-19kW energije ob največji vrednosti varovanja kabla 35A.
Ob vsem tem upoštevaj razpolagano energijo skupnega dovoda k posesti, če ti premore še en tako velik (majhen) porabnik oz. se prilagodiš (selektivnost varovanja inštalacije) s to novo inštalacijo glede na že obstoječo inštalacijo, ki je oddaljena oz. namenjena še za drug-e objekt-e.
Položitev ozemljila okrog novega objekta je vsekakor dobra oz. nuja. Presek izoliranega vodnika (PE) iz valjenca v glavno omarico delavnice naj bo izbran glede na donirano energijo dovodnega kabla + en presek višje. Za 2.5mm*2 (dovodni kabel) je dovolj 4mm*2, za 4mm*2 (dovodni kabel) pa 6mm*2. Ob tem naj bo izpolnjen pogoj, da je pristonost redno vzdrževanega (prezhibnega) strelovoda delavnice.
Položitev ozemljitvenega vodnika zraven dovodnega kabla za povezavo med objektoma je brez potrebe, saj le ta služi le za izenačitev potenciala in ne kot glavno ozemljilo. V tej smeri bi raje razmišljal o sklenitvi novega ozemljila delavnice in ozemljila objekta od koder boš vlekel dovodni kabel.
Če bo inštalacija pravilno in kvalitetno izvedena bo 30mA FID vredu, sploh če bo prisotno veliko vlage ob delovni površini tal in drugih predmetov, drugače pa 300mA FID povsem zadovoljuje potrebe in je praktično primeren za področja kjer so različni trifazni porabniki.
Edit: nazivni tok FID stikala je vedno en razred višje kot dopustnost gl. varovalk dovodnega kabla. Se pravi 20A varovalka za dovodni kabel -> FID 25A, 35A varovalka -> FID 40A.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
motorka Neznanec

Pridružen-a: Tor 11 Dec 2007 14:20 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pet Mar 28, 2008 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete, mislim da sem bil z razmišljanjem kar na pravi poti, najbolj me je zanimalo vprašanje glede ozemljitve.
Na hitro sem skiciral shemo kajti mučil me je problem ki je na shemi označen s vprašajem.
Namreč ali je potrebno na ozemljitveno letvico priključiti zemljo iz 5-žilnega dovodnega kabla in pa ali je zraven potreben še dodaten ozemljitveni kabel.
Vendar pa mi ste mi odgovore posredovali, to je da v takem primeru to ni nujno potrebno.
Opis: |
Shema priključitve FID-stikala in ozemljitve |
|
Velikost datoteke: |
552.09 KB |
Pogledana: |
69 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Mar 28, 2008 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
motorka je napisal/a: |
Namreč ali je potrebno na ozemljitveno letvico priključiti zemljo iz 5-žilnega dovodnega kabla
je potrebno
in pa ali je zraven potreben še dodaten ozemljitveni kabel.
Vendar pa mi ste mi odgovore posredovali, to je da v takem primeru to ni nujno potrebno. |
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni