|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem no. Meni FID stikala nikoli ne meče ven. Je pa enkrat izklopil, ko je na hladilniku (pa sploh ni bil ne vem kako star) predrgnilo eno žico na ohišje.
Ko sem iskal napako sem za poizkus zemljo odklopil, da sem ugotovil če hladilnik še deluje in je, le na ohišju je bila faza. Če FID-a nebi bilo ni prvega, ki bi prijel za ročaj fino streslo. Bil je vgradni in imel kovinski ročaj. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 2:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi imamo en kup FID stikal (vsak del stavbe svojega - in še enega glavnega), in pogosto treska, pa nobenega ne meče ven. Ne vem kako imate to vi čudno zvezano
hvon je napisal/a: |
ko ti bo šlo 200 kg mesa u k*** ,jo boš tud ti namontiral |
FID je za zaščito ljudi. Ali ti je bolj pomemben (še) živ človek ali par kil mesa v skrinji?
Pred skrinjo pa lahko vežeš tudi samo tamali enofazni FID ter varovalko, tako da jo popolnoma ločiš od ostale instalacije, a je kljub temu varovana.
Poleg tega obstajajo rešitve za samodejni ponovni vklop. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hvon Član

Pridružen-a: Pet 18 Apr 2008 9:55 Prispevkov: 195 Aktiv.: 0.93 Kraj: Avče
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Ne vem no. Meni FID stikala nikoli ne meče ven. Je pa enkrat izklopil, ko je na hladilniku (pa sploh ni bil ne vem kako star) predrgnilo eno žico na ohišje.
Ko sem iskal napako sem za poizkus zemljo odklopil, da sem ugotovil če hladilnik še deluje in je, le na ohišju je bila faza. Če FID-a nebi bilo ni prvega, ki bi prijel za ročaj fino streslo. Bil je vgradni in imel kovinski ročaj. |
če fid-a ne bi bilo, bi imel vtičnico ničeno in s tem tud hladilnik,tako,da ne bi nič treslo ampak ko bi prišla faza na ohišje bi talilno varovalko enostavno vn zabrisalo
aly.. če ločiš razliko med navadnim fid-om in kzs-om (kopalniškim) veš da:
navadni fid ima 0.3 A diferenčnega toka
kopalniški ki pa je obvezen ima pa 0.03A
se pravi da če ti primeš fazo navadnega fid-a te lih tako ubije kot talilna varovalka,medtem ko pa kopalniški vrže vn ker je bolj občutljiv !
jaz varovalko za skrinjo in hladilnik sem dal,tako da je zaščiteno,pač s talilno.. če pa hoče kdo samomor delat pa ga lih tako z navadnim fid-om , 2 žeblja v utičnico,malo počakaš in si pokojni,če pa gremo življenja ščitit kot praviš,naj se pa kopalniškega namontira in zaščiti dobro sanitarije,kar pa močno dvomim da ga ima namontiranega četrtina forumašev
aja pa še železne cevi moraš imet ozemljene na izpustih,tako da kdo je že govoru o strokovni usposobljenosti.....me zanima če bi strokovnjaki metali ploščice z zidov in tal da bi potegnili ozemljitveni vodnik,kar je seveda nujno.. in pa seveda nobene razvodne doze met v kopalnici( vse zunaj na hodniku)-zarad varnosti in vlage ki bi vn metala zelo občutljiv fid.. _________________ " Domišljija je začetek ustvarjanja. Domišljaš si, kar si želiš, želiš si, kar si domišljaš in nazadnje ustvariš, kar hočeš."
Nazadnje urejal/a hvon Tor Jun 03, 2008 5:00 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hvon Član

|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 4:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
@Hvon: po tvojem bi bilo najbolje, da hladilnik kar direktno na daljnovod priklopiš, le da bo meso ostalo zmrznjeno.
Za izpade elektrike se uporabijo drugi viri energije in zaščite, če je potreba po njih znatna.
Ničenje pa se v hišnih inštalacijah več ne sme uporabljati, je pa res, da je ta sistem prisoten še v starih inštalacijah.
Sicer pa vsak sam odgovarja za svojo lastnino s svojimi dejanji, če le v to posega, čeprav ni pooblaščen oz. strokovno usposobljen. |
hladilnik in skrinjo nimam priklopljene direkt na omrežje ,ampak ju imam ščitene.....s talilno varovalko.In če so problemi z izpadi fid stikal,nimaš druge izbire.
glede ničenja povem pa lahko še nekaj ,,ko sem prikjluču zunaj omarico s števci in pod njo dovodne kable(speljal sem po zemlji) in ko so mi z elektra preverili ali je vse uredu so mi naredili še mostiček iz zemlje na nulo,že pred števcem. vprašal sem zakaj je to dobro in dobil odgovor da po novem se tako dela..
ko je prišel inžinir delat meritve,sem mu povedal da gre skrinja mimo fid-a....podpisano je bilo vse ! _________________ " Domišljija je začetek ustvarjanja. Domišljaš si, kar si želiš, želiš si, kar si domišljaš in nazadnje ustvariš, kar hočeš." |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 5:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
V TT sistemih je zahtevan FID, v TN je pa opcija (dodatna zaščita).
Razen seveda na mestih, kjer je vedno zahtevan (kopalnice, gradbišča, itd)
Je pa še veliko drugih stvari, ki se morajo upoštevat pri inštalaciji - stvar ni tako trivialna, kot si veliko domačih mojstrov misli _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smo se pa dobr zrukal
Na slošno je zaščita s FID stikalom res boljša, kot pa ničenje, toda tudi ničenje je, vsaj zame zadovoljiva zadeva, sploh če na faznem potencialu tok potuje skozi talilno varovalko (po mojem mnenju je za take stvari najbolj sigurna, mogoče je bilo ničenje prepovedano celo zato ker so večinoma v uporabi avto varovalke).
Kar se pa tiče izklopa FID-a pri treskanju, je pa res, da ga nekje izklopi večkrat nekje pa manjkrat ali celo nikoli, odvisno je od tega, kako je instalacija priklopljena, na omrežni strani, kabeljsko ali zračno. Kje je bolj kritično za izkop FID-a, pa malo razmislite, je precej logično.
Dejansko je pa tako, da so predpisi napisani, ni jih dobro kršiti, če smo pa malo zlobni so pa napisani zato da jih lahko kršimo (besedico lahko si zopet vsak po svoje razlaga), vsakdo pa se v končni fazi odloči kaj se mu bolj izplača.
Navajam samo primere, kaj se v določeni situaciji zgodi in kako je tak problem rešljiv, tisti ki ga noče slišati ga naj presliši. Brez veze se je pa zato razburjati, energijo uporabite za bolj pametne stvari.
Naslednje dejstvo je, da se že kar nekaj let ne ukvarjam z el. instalacijami, toda pot mojega poklica sem začel z njimi. Pri 11-ih letih me je fotr peljal s sabo, da sem mu mešal gips, saj veste po lojtri gor po lojtri dol, te kar precej izmuči. Sedaj sem blizu 50-ih. Štrom je pri nas družinska tradicija zato
zase lahko trdim:
če nisem pod štromom zbolim,
če me vsako leto dobro ne ubriše moram v bolniško,
če pa vsake 3 leta ne vidim lučke moram v bolnico.
Fantje (in dekleta, če so seveda zraven) življenje je čudna stvar, tudi živeti je potrebno znati, zato dovolite tudi drugačna mnenja kot so vaša.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 5:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby
Prosim po domače razloži kaj je to:
TT sistem,
TN sistem.
O tem sem na tem forumu že nekaj bral samo ne razumem (ali me pa že rozi obiskuje)
Oprosti, kaj si mislil z besedico "trivialna".
Hvala
in LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hvon Član

|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Marjanp je napisal/a: |
Naslednje dejstvo je, da se že kar nekaj let ne ukvarjam z el. instalacijami, toda pot mojega poklica sem začel z njimi. Pri 11-ih letih me je fotr peljal s sabo, da sem mu mešal gips, saj veste po lojtri gor po lojtri dol, te kar precej izmuči. Sedaj sem blizu 50-ih. Štrom je pri nas družinska tradicija zato
|
no sva že 2 , s tem da sem malo mlajši 29  _________________ " Domišljija je začetek ustvarjanja. Domišljaš si, kar si želiš, želiš si, kar si domišljaš in nazadnje ustvariš, kar hočeš." |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Marjan:
Malo branja na to tematiko... če te kaj konkretno zanima, pa kar vprašaj.
Z "trivialno" sem pa mislil točno to - da ni nepomembno, kako je urejena ozemljitev in inštalacija na splošno. _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby
Še enkrat hvala, sam bi to težko našel, tudi s pomčjo G*****.
Prilično jasno, mogoče pa mi kasneje šine, kaj specifičnega za vprašat.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ghost Član

Pridružen-a: Tor 11 Mar 2008 12:55 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.22 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 8:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mlatenje prazne slame!
Po celi zahodni evropi so hišne instalacije izvedene tako:
FID stikalo eno ali več 0.03A ,pred njimi po možnosti prenapetostni odvodniki,FID
stikalo je lahko selektivo,ki je dražje,vendar ponuja naprednejšo zaščito,pred udari
strele v omrežje,ter nato enopolne, dvopolne ,tripolne ali štiripol. avtomatske varovalke,ki morajo biti skrbno izbrane po karakteristiki in moči.Ničenje se
uporablja izključno v industriji.Zemlja se od valjanca spravi do el omare.
Tako se izvajajo sedanje instalacije in nič drugače. _________________ VILI |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
ghost
Pravila so že taka, zavedaj se tudi izjem.
Mislim, da tudi Slovenijo šteješ v zahodno Evropo, dam roko v ogen, da je v Sloveniji v funkciji veliko FID-ov z 0,5A difirenčnega toka.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ghost Član

Pridružen-a: Tor 11 Mar 2008 12:55 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.22 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Marjan!
Če človek vpraša mu moraš razložit po pravilu. Tukaj pa ne gre samo za pravila,
ampak tudi za fukcionalnost,ki ti jih govorim iz 20 letnih izkušenj.Če ima nekdo
še ničenje,moraš odstraniti vse mostičke ali pri starem ničenju zamenjati kable
(dvo žilna instal.),zaradi prehoda na FID,sicer pa nekdo ,ki se 100% ne spozna
na elektriko nima kaj vezati el.omar in podobno,ker to ni špilarija. Tako se zgodi
da moram po 1 teden popravljati novo instalacijo ,ker so jo delali "mesarji". _________________ VILI |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
ghost
Obstaja pa tudi možnost, da del inštalacije ostane na ničenju, drgi del pa namesto ZNS-a vgradiš FID.
Nikoli ne veš mogoče pa stari del namerava podreti čez nekaj let in je tako obnova inštalacije metanje denarja skozi okno.
Sprijazni se, obstaja možnost, da stara instalacija ostane, tudi brez drastične nevarnosti, zato sem omenil, kako je koristno zvezati hladilne sisteme, ob novogradnji pa ne veš kakšen učinek na FID bo imela strela.
Lahko se izgovarjaš na 20 let izkušen, samo ko te bo eden obtožil, da je zaradi tebe uničenih nekaj deset kg mesa, ker mu nisi dobro izdelal, še manj dobro svetoval kako izvesti instalacijo, se boš pa prijel za glavo.
Vedi, da tule podajam svoja mnenja, katera zagovarjam na svoj način (imam pač argumente) pa se ti z njimi strinjaš ali ne.
Brez zamere
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hvon Član

|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
ghost je napisal/a: |
Mlatenje prazne slame!
Po celi zahodni evropi so hišne instalacije izvedene tako:
FID stikalo eno ali več 0.03A ,pred njimi po možnosti prenapetostni odvodniki,FID
stikalo je lahko selektivo,ki je dražje,vendar ponuja naprednejšo zaščito,pred udari
strele v omrežje,ter nato enopolne, dvopolne ,tripolne ali štiripol. avtomatske varovalke,ki morajo biti skrbno izbrane po karakteristiki in moči.Ničenje se
uporablja izključno v industriji.Zemlja se od valjanca spravi do el omare.
Tako se izvajajo sedanje instalacije in nič drugače. |
za celo hišo uporabljajo fid stikalo 0.03 A ?pol se pravi kzs ki obesiš celo hišo gor? prenapetostne odvodnike pa tako ali tako daš gor,če hočeš prišparat kakšno napravo v hiši ,jaz sem dal odvodnik po vseh 3 fazah in tudi na nulo..
sej to da montirajo 0.03A je dobro za zdravje ,samo kaj ko maš celo hišo gor in pol samo malo pobeliš zidove in čez doze pa ti že cel teden meče fid vn.. _________________ " Domišljija je začetek ustvarjanja. Domišljaš si, kar si želiš, želiš si, kar si domišljaš in nazadnje ustvariš, kar hočeš." |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni