|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Čet Avg 07, 2008 9:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa so to druge žice, ki s temi stikali sploh nimajo veze.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Avg 07, 2008 10:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem bil pred leti v dilemi, ker na hodniku ob množici stikal nisem našel zadnjega izmeničnega. Doza je bila kar lepo zazidana in prebarvana torej nevidna. Ker sem vedel, da nekje mora biti in približno kje sem z čopičem in vodo namazal del stene in manjkajoča doza je bila takoj vidna.
Drugače pa če ne gre drugače lahko preizkusiš vse možne kombinacije. Ker je vse na eni fazi še kratkega stika ne moreš narediti.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dezo Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 12:40 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.95 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Pet Avg 08, 2008 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
no da malo nadaljujem, pogruntal sem da so žice kar nekaj med sabo pomešane.
kot sem že rekel na prvo menjalno stikalo pride siva žica (faza), naprej gresta dve modri. pri križnem stikalu imata fazo dve sivi žici in naprej gresta dve modri žici, do tu je še prav razen barve žic, potem na zadnjem stikalu, ki je spet menjalno ima fazo samo ena modra žica ostali dve pa ne (ena modra in ena siva) in zaradi tega verjetno ne dela, ker bi vsaj ena mogla še imeti fazo, tako da sem rahlo že obupal in bom verjetno pustil tako kot je, če pa ima kakšen še kakšno idejo kako rešit ta problem pa naj kar pove.
pa hvala usem.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Pet Avg 08, 2008 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Med stikali imaš verjetno doze, kjer so žice zvezane skupaj. Poglej in bi ti moralo biti bolj jasno, zakaj ne dela.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2008 7:25 pm Naslov sporočila: vezava izmenično - križno PRAKTIČNO |
|
|
dezo
Vse je logično in prav. Po tvoji zadnji razlagi imaš:
- narobe vezano ali pokvarjeno križno stikalo. Preveri, če pri preklopu dobiš fazo enkrat na eni modri žici, drugič na drugi modri žici. Če je tako, moraš tudi na zadnjem (drugem) izmeničnem stikalu dobiti fazo na dveh žicah, samo eno stikalo moraš preklopiti. Če ni tako
- ni pravilno izvedena vezava v dozi.
- Obstaja pa tudi možnost, da je 1. izmenično stikalo zanič saj ne smeš hkrati dobiti fazo na oba izmenična kontakta (vsi trije faza, ker je na skupnem kontaktu dovodna faza).
Začni pa tako, da odmontiraš vsa tri stikala (ali več stikal).
Poišči fazo s faznim preizkuševalcem. Biti mora na mestu izmeničnega stikala (tri žice).
Ko si fazo poiskal, jo zveži s skupnim kontaktom (po starem kontakt s puščico) oziroma skupni kontakt 1. izmeničnega stikala. Ostali dve žici zveži na preostala kontakta 1. izmeničnega stikala.
Sedaj pojdi h križnemu stikalu in poišči fazo, jo priklopi na prvi kontakt s puščico - (po starem) - po novem zgoraj. Nato pojdi k 1. izmeničnemu stikalu in ga preklopi. Ponovno stopi do križnega stikal, ponovno poišči fazo in jo priklopi na drugi kontakt s puščico - (po starem) - po novem zgoraj. Ostali dve žici priklopi na preostala kontakta križnega stikala - po novem spodaj.
Ponovi tolikokrat kolikor imaš križnih stikal. Pri izkanju faze (druge) je vseeno katero stikalo preklopiš izmenično ali križno, seveda pa mora biti priklopljeno.
Nazadnje stopi do 2. izmeničnega stikala. Prva faza pride priklopljena na en izmenični kontakt 2. izmeničnega stikala, ko pa eno stikalo preklopiš, dobiš fazo na drugo žico, katero priklopiš na drugi izmenični kontakt 2. izmeničnega stikala. Preostane ti samo ena žica, katero pa priklopiš na kontakt s puščico - (po starem) - po novem zgoraj oziroma skupni kontakt izmeničnega stikala.
Po tem postopku mora stvar delovati, če ne je pokvarjeno eno od stikal, ali je stvar narobe zvezana.
Če boš še imel probleme me kontaktiraj na zasebno. Ti rad pomagam.
Opomba: da ne bo nepotrebnih pripomb. Faza je ena in ista - se samo preklaplja in zato je na drugi žici.
Veliko sreče in
LP
Marjan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
serdzodj Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.54 Kraj: Lukovica pri Domžalah
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2008 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
O sošolc, a te mal zaj*bava tale štrom
To da maš na zadnjem stikalu druge barve kot bi pričakoval je najbrž zarad prehodnih doz, kjer je vse zvezano(luč in stikala), odpri vse doze, prehodne in stikala in poišči dovodno fazo v prehodni dozi in pa žico ki pelje fazo direktno na luč, potem pa poišči še žice ki gredo do stikal in zveži po shemi od hvona.
Če ti pa ne bo šlo pa poklič jutr, pa ti probam prek telefona kj pomagat
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lojz Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31 Prispevkov: 668 Aktiv.: 2.82 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2008 7:33 am Naslov sporočila: |
|
|
MarjanP
_________________ LP
Lojz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2219 Aktiv.: 10.68 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2008 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ne bom odpiral nove teme bom tukaj vprašal. Problem imam z izmeničnimi stikali. Če na prvem luč prižgem in na drugem ugasnem, jo potem ne morem več prižgati na prvem stikalu, temveč lahko samo na drugem (na tistem na katerem sem jo ugasnil). Zamenjal sem že oba stikala vendar nič bolje. Ali ima kdo kakšno idejo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.03 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2008 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
airwolf je napisal/a: |
Zamenjal sem že oba stikala vendar nič bolje. Ali ima kdo kakšno idejo? |
Menjaj žice tako da bodo prav vezane!
Opis: |
Menjalno stikalo z menjalnim |
|
Velikost datoteke: |
11.66 KB |
Pogledana: |
41164 krat |

|
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2008 1:01 pm Naslov sporočila: No še razlaga za vezavo (dveh) izmeničnih stikal |
|
|
airwolf
Začni pa tako, da odmontiraš oba stikala.
Poišči fazo s faznim preizkuševalcem. Biti mora na mestu 1. izmeničnega stikala.
Ko si fazo poiskal, jo zveži s skupnim kontaktom (po starem kontakt s puščico) oziroma skupni kontakt 1. izmeničnega stikala. Ostali dve žici zveži na preostala kontakta 1. izmeničnega stikala.
Sedaj pojdi do 2. izmeničnega stikala. Prva najdena faza pride priklopljena na en izmenični kontakt 2. izmeničnega stikala, ko pa 1. izmenično stikalo preklopiš, dobiš fazo na drugo žico, katero priklopiš na drugi izmenični kontakt 2. izmeničnega stikala. Preostane ti samo ena žica, katero pa priklopiš na kontakt s puščico - (po starem) - po novem zgoraj oziroma skupni kontakt izmeničnega stikala.
Po tem postopku mora stvar delovati, če ne je pokvarjeno eno od stikal, ali je stvar narobe zvezana - v dozah.
Shemo za priklop izmeničnih stikal (nova izvedba) pa imaš en post zgoraj.
Če boš še imel probleme me kontaktiraj na zasebno.
Veliko sreče in
LP
Marjan
Nazadnje urejal/a Marjanp Pon Avg 18, 2008 1:31 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.03 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2008 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni krivo stikalo, razen če ni dal pravih stikal.
Zamenjal sem že oba stikala vendar nič bolje. |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2008 1:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez
Zgoraj sem ponovil opis vezave izmeničnih stikal - brez kriznega iz mojega prejšnjega posta. Je pa praktični primer, kako vezati izmenična stikala, ko jih odmontiraš (največkrat pri malariji).
Seveda se pa strinjam, da stvar deluje le če so res montirana izmenična stikala - ne smejo biti montirana druga - kot si omenil zgoraj.
Lojz
Vse lepo in prav.
Dejansko ne vem kaj tole ploskanje pomeni.
Veš vsaka palica ima dva konca.
Prosim razkrij tvoje dejanske misli (lahko tudi na zasebno).
LP
Marjan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2219 Aktiv.: 10.68 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2008 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Ni krivo stikalo, razen če ni dal pravih stikal.
Zamenjal sem že oba stikala vendar nič bolje. |
|
Oba stikala sta menjalna. Zamenjal sem ju s popolnoma enakima. Pa tudi, ko sem ju menjal, sem žice priključil na iste priključke. Drugače pa hvala za nasvete bom pregledal in poročal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

|
Objavljeno: Čet Avg 21, 2008 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem napeljavo pregledal. Problem je bil v vezavi stikala, saj je električar, ki je to popravljal pred mano narobe vezal stikalo , ko pa sem sam menjal stikala sem pa žice priklopil enako. Marjanp, hvala za navodila, kako zadevo spraviti v red.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lojz Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31 Prispevkov: 668 Aktiv.: 2.82 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Čet Avg 21, 2008 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Marjanp je napisal/a: |
Lojz
Vse lepo in prav.
Dejansko ne vem kaj tole ploskanje pomeni.
Veš vsaka palica ima dva konca.
Prosim razkrij tvoje dejanske misli (lahko tudi na zasebno).
LP
Marjan |
Kaj pa ponavadi pomeni ploskanje?
Da sem navdušen nad razlago!
_________________ LP
Lojz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni