www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

shema vklapljanje zvezda trikot s tipkami in z fotocelico
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
danijel
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Apr 2008 10:46
Aktiv.: 0.37
Kraj: Velenje 3320

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 02, 2008 7:03 pm    Naslov sporočila:  re: FC Odgovori s citatom

Vuau Marjanp...adijo pamet...fajn, zanimivo...,
še nekaj, se pravi iz mojega prejšnjega napisanega: torej hlodovina je pripotovala in je prižgala naš tekoči trak št.2, ampak je bila predebela, saj je segala do višine FC št.2 in je le-ta trak tudi zaustavila..., trak smo izpraznili - sprostili - hlodovino smo odstranili na način, da smo iz komandnega pulta ročno - mehansko odvrgli hlodovino od traka v bokse. Sedaj naš tekoči trak miruje - elektromotor ne deluje ampak miruje, obenem pa je vezava priključena na napajanje. Našemu tekočemu traku št.2 se pa približuje po prejšnjem tekočem traku št.1 sveža hlodovina in ko bo prišla do FC št.1 - ta je za vklop našega tekočega traku...kaj se bo zgodilo?
a) ali bo FC št.1 ponovno prižgala naš tekoči trak in nadaljevala z delom
b) ne nebo prižgala tekočega traku
Zakaj nebi FC ponovno brez problemov prižgala tekočega traku: ali je možno, da zaradi:
A) FC št. 2 katera je izklopila tekoči trak je obenem dobila višjo prioriteto od FC št.1 katera nam služi za vklop tekočega traku in je sedaj treba nekako resetirati FC št. 2.
B) ali je problem v tem, da nismo dobro zvezali elektro elemente in so pač to možni problemi.
C) nanaša se na problem B, rešitev: torej morali bi zvezati FC tako, da ko se prižge ena FC druga FC pač miruje in ima možnost prižiganja neodvisno od druge FC. Ko se druga FC prižge se pač prva izklopi in s tem na nek način tudi resetira, torej si ne zapomne prejšnjega stanja, ampak preide v nevtralno - mirujočo stanje pod napetostjo.
D) FC št. izklopi delovanje motorja in samo to, torej ga ne izklopi na primer na način kot bi ga tipka za zasilni izklop katero je potem treba ročno zasukati in nato odklopiti...
E) jaz sem pač razumel to zatemnenje FC na vse te načine, ampak nobena FC ni več zatemnjena saj smo hlodovino odstranili z drugim krmiljenjem...

a mi lahko nekdo sedaj to nariše...evo sliko zvezda trikot smer menjalno prilagam iz enega prejšnjega foruma z mojim dodatkom, na risbo zvezda trikot pač moram počakat na nakup skener, da bom poslikal...

album1_pic.GIF
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  album1_pic.GIF
 Velikost datoteke:  11.04 KB
 Downloadano:  19 krat

albummm_pic.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  albummm_pic.gif
 Velikost datoteke:  5.92 KB
 Downloadano:  14 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
danijel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 02, 2008 7:23 pm    Naslov sporočila:  re: FC Odgovori s citatom

Živjo,

napisal Marjanp
Citiram:
Povej še kaj se dogaja s trakom št. 1
Povej tudi od kje boš dobil pogoj da ti trak št. 1 sploh štarta (upam, da ne bo v pogonu non-stop.
Povej kaj se zgodi s predimenzioniranim hlodom (mogoče ga ročno umakneš).

Vzemi z rezervo, ker se en hlod lahko žaga tudi večkrat - pomeni, da se mora vrniti v začetno pozicijo, toda se tudi to lahko reši. Razmišljam pa takole.

Kot vidim bi rad naredil verižno zaganjanje postrojenja. Jaz bi v tem primeru naredil še verižno zaustavljanje. Toda za to potrebuješ še FC za start traku št. 1 in FC na pravilni poziciji traku št. 2 za zagon žage ter časovnik oziroma FC (na izhodu žage, da se ta zaustavi.

Trak št.1 je pogonu non - stop ampak ne na način, da pač hlodovina potuje po njem non-stop, hlodovina potuje po njem tako dolgo dokler jo ena oseba nalaga na proces št. 1 in s tem na trak št. 1...tooo je to.

Predimenzionirana hlodovina je odstranjena na ročni način iz komandnega pulta ali evo komplikacija...ko se in samo takrat, ko se prižge FC št.2 za izklop našega tekočega traku - št.2, se recimo po časovnem zamiku cca. 8s vklopi delovanje motorja xyztralala kateri požene stranske železne rebre katere se na aksi ob trau od strani traku dvignejo v loku in le-te so valjaste oblike-v loku, dvignejo - oz. se njihova aksa zavrti toliko da le-te rebre prekrijejo trak in na ta način odvržejo hlodovino v bokse, katere so primernih dimenzij...tooo je to.

LP Danijel[/quote]
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 02, 2008 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Marjanp je napisal/a:
...
Iztok

Jaz ne bi kompliciral. Preko: stop, start tipke in samodržnega kontakta bi vezal rele.
Preko drugega delovnega kontakta releja in kontakta FC pa bi zagnal avtomatiko Y/D in bi imel rešeno zadevo za vklop in izklop ter zaustavitev in ponovni zagon, če je FC zakrita (odkrita).

Kar pa omenjaš ti, pa namesto stop tipke uporabiš eno FC, namesto start tipke pa uporabis drugo FC.

Vse pa je odvisno od domišlije.

...

Marjan, ti najbolje na tem forumu veš koliko takih zadev sem uspešno rešil in izdelal v praksi ... Wink

Tudi jaz bi zadevo rešil enostavno, če bi se obneslo v praksi. Tvoj predlog se bo - slej ko prej "zaštrikal". Samo namig: časovni preklop zvezda/trikot bo npr. 2 sek. Kaj če se bo fotocelica zaradi kašnega kratkega komada odprla za ravno tak čas? Kaj če se bo zamazala in bo impulz na njej hitro utripajoč? Pa še kaj bi se našlo ... razbije kontaktorje ali pa potegne oblok med kontakti. Videno v praksi!

Jaz sem predlagal tri časovnike zato:
- prvi: preklop zvezda/trikot
- drugi: zakasnitev izklopa (vsaj 1 sek. daljši od prvega)
- tretji: trajanje start signala (vezan paralelno s start tipko)

Na ta način se pogon lahko ustavi šele sekundo po preklopu zvezda/trikot, zažene pa takoj po sprostitvi FC z eno-sekundnim impulzom, ki simulira pritisk start tipke.

V izogib vseh teh kontaktorskih in časovnih problemov bi jaz namesto kontaktorjev uporabil frekvenčnika, kar sem v praksi največkrat tudi storil. Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marjanp
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28
Aktiv.: 1.16
Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 02, 2008 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

danijel

Jaz bi za žago izdelal popolnoma drugačno avtomatiko. Želel bi, da mi naložen hlod zreže do konca popolnoma avtomatično. Toda to zahteva popolno poznavanje razmer in veliko razmišljanja,

Sicer pa lahko na tvojo idejo odgovorim popolnoma enostavno.
Običajno imajo FC izhodni rele, kateri ima vsaj en izmenični kontakt.

Zato:
Mirni kontakt (zaprt kontakt ko FC ni prekinjena) FC ki zaustavlja trak (po tvoje FC2) zveži enostavno zaporedno s STOP tipko (zaustavi ko je hlod prevelik, ker ob pokritju izklopi mirni kontakt in ima funkcijo kot bi pritisnil STOP tipko).

Delovni kontakt (odprt kontakt ko FC ni prekinjena) FC ki starta trak (po tvoje FC1) zveži enostavno paralelno s START tipko (starta trak ko je pokrita, ker ob pokritju vklopi delovni kontakt in ima funkcijo kot bi pritisnil START tipko).

To bi bilo po enostavni varianti vse. Mislim, da za začetek dovolj, če pa želiš več si moraš najprej nabrati izkušnje ali pa poklicati strokovnjaka, kateri se bo v stvar poglobil ti svetoval ali celo stvar izdelal, za to pa bo zahteval plačilo.

V principu pa so stvari enostavne, samo enostavno si jih je potrebno zamisliti.

Srečno in
LP
Marjan
Nazaj na vrh
danijel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 02, 2008 8:03 pm    Naslov sporočila:  RE: FC Odgovori s citatom

Hvala.

LP Danijel
Nazaj na vrh
Marjanp
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28
Aktiv.: 1.16
Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 02, 2008 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok

Seveda se strinjam s povedanim. Toda začetniku razložiti kako stvar deluje v praksi je zelo težko, saj vidiš, da na začetku niti ni podal vseh zahtev, kaj da bi mislil na vse iskrice, če je s štromom šele začel.

Na splošno pa na popolnoma trotl zihr zadevo preidem na zahtevo ali, ko ni drugega izhoda.
Dejansko pa se problem pokaže šele ob zagonu in ga je potrebno takrat reševat. Priznaj, misliti na vse zadeve zahteva veliko prakse, pa še kakšno spregledaš.

Na koncu koncev, vgraditi vso zaščito, katera pa niti ni nujno potrebna, pomeni tudi nepotreben strošek.

danijel

kar naredi kot sem ti napisal. Prosim poročaj kako deluje, še posebej, če stvar ne bo delovala zadovoljivo (prosim na ZS, ker vseh svojih prispevkov ne morem slediti).

V principu ti je pa Iztok podal izhodišča če stvar ne bo delovala zadovoljivo.

LP
Marjan
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 02, 2008 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Marjanp je napisal/a:
...
Dejansko pa se problem pokaže šele ob zagonu in ga je potrebno takrat reševat. ...

Točno tako! In če imaš prakso teoretično predvidiš 50% problemov. Če imaš zelo veliko prakse pa mogoče celo 90%.
Taki, ki teoretično predvidijo vseh 100% kasnejših problemov v praksi, pa se še niso rodili. Cool
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni